Actionarii Energonuclear s-au intalnit astazi, pentru a decide viitorul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, in conditiile in care grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat, saptamana trecuta, ca se vor retrage din proiect. In urma intalnirii, companiile ramase in proiect, Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel, si-au reafirmat decizia de a continua proiectul, sustin reprezentantii Ministerului Economiei. Totusi, proiectul ramane deschis si pentru alte companii interesate sa investeasca in reactoarele de la Cernavoda, au spus pentru HotNews.ro surse apropiate proiectului.

  •   "Astazi a avut loc intalnirea companiilor semnatare ale Acordului Investitorilor, ce vizeaza construirea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda. Trei dintre investitori au anuntat la reuniune ca se vor retrage din proiect, din motive ce tin de strategia fiecarei companii. Companiile ramase in proiect, Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel, si-au reafirmat decizia de a continua proiectul. Comisia Europeana a emis, la finalul anului trecut, o opinie favorabila referitoare la finalizarea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare Cernavoda, in conformitate cu prevederile Articolului 43 din Tratatul EURATOM", informeaza Ministerul Economiei.  

Initial, statul detinea, prin Nuclearelectrica, 51% din actiunile EnergoNuclear, iar CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cite 6,2%. Nuclearelectrica si cei sase investitori au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Insa, grupul CEZ a vandut catre Nuclearelectrica, la finalul anului 2010, actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda. Dupa preluarea participatiei de la CEZ, Nuclearelectrica detine 60,15% din actionariat.

  • Statul roman va trebui sa cumpere si pachetele detinute de celelalte trei companii care se retrag si, astfel, va ajunge sa detina 84,65% din actiuni.  

Constructia reactoarelor ar trebui sa demareze in 2010, insa dupa nenumarate amanari, s-a decis inceperea lucrarilor in 2012. Ministerul Economiei a anuntat, saptamana trecuta, ca Bechtel International, consortiul format din SNC Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare Spa si Elcomex IEA SA avand ca lider SNC LAVALIN, si consortiul condus de compania Atomtechnoprom care include alte 4 firme din Federatia Rusa au trimis scrisori de intentie pentru constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Proiectul este estimat la 3,2 miliarde de euro, fara TVA.

  • "Companiile, mai ales RWE, au contribuit din plin la intarzierea proiectului", au declarat pentru HotNews.ro oficiali din Ministerul Economei. "Au cerut statului roman scaderea participatiei sustinand ca sunt interesati sa cumpere din actiunile detinute de Nuclearelectrica. Am negociat si statul roman a decis reducerea participatiei, insa acestia au spus ca nu mai vor sa cumpere. Din cauza indeciziei lor, proiectul a intarziat", au precizat sursele citate.  

Grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat, saptamana trecuta, ca vor sa se retraga din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Motivele invocate de acestea sunt conditiile dure de reglementare si situatia economica. Aceasta veste vine la putin timp dupa ce compania CEZ a vandut actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda.