Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat ca Fondul Monetar International (FMI) a cerut in cadrul intalnirilor de la minister renuntarea la preturile reglementate pentru productia de gaze naturale si energie electrica si prezentarea unei noi formule de calcul a acestora, potrivit Mediafax.

"Ne solicita reverificarea preturilor. (...) Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul, ca sunt probleme", a declarat Ion Ariton dupa discutii de aproape doua ore cu reprezentantii FMI.

El a adaugat ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie.

In 2010, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), institutie care are rolul de a stabili preturile la energie si gaze, a anuntat ca va comanda un studiu privind impactul renuntarii la preturile reglementate ale gazelor si electricitatii.

In Romania aproape toti producatorii de electricitate sunt obligati de ANRE sa aloce o parte a productiei pentru consumul populatiei, la preturi stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom si Romgaz Medias, au preturi de productie stabilite de ANRE.

UPDATE "Discutiile au vizat situatia companiilor monitorizate de FMI si aflate in subordinea MECMA, reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea companiilor nationale Electra si Hidroenergetica, restructurarea in domeniul minier, programul de privatizare si atragere de investitii, preturile reglementate din domeniul gazelor naturale si din cel al energiei electrice si procesul de liberalizare a pietei de energie", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

  • In privinta restructurarii Companiei Nationale a Huilei Petrosani, a fost prezentat un plan de restructurare care prevede accesarea ajutorului de stat de catre trei din cele sapte mine, in conformitate cu decizia adoptata in decembrie 2010 de Consiliul de Ministri ai Uniunii Europene, care prevede prelungirea termenului de acordare de ajutoare industriei miniere de carbune pana in 2018. Celelalte patru mine urmeaza a fi incluse in complexuri energetice.
  • Referitor la restructurarea sistemului energetic, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a prezentat un plan care prevede reorganizarea sistemului de producere in doua companii, care sa ofere un mixt de energie, asa cum exista in tarile Uniunii Europene.
  • Un al punct al discutiilor cu FMI l-a vizat procesul de privatizare si atragere de investitii, care prevede vanzarea pe bursa a unor pachete minoritare la Petrom, Transgaz, Transelectrica si Romgaz, precum si procese de privatizare la companii precum Oltchim sau Cuprumin.

UPDATE 2 Reprezentantii FMI au ridicat, in cadrul discutiilor de astazi cu reprezentantii MECMA, posibilitatea liberalizarii preturilor la gaze naturale, cu exceptia consumatorilor casnici si captivi (spitale, scoli, gradinite, unitati de asistenta sociala, institutii de interes public etc.). Tema a fost analizata, dar nu s-a luat nicio decizie in acest sens, precizeaza Ministerul Economiei.

"Precizam ca, in prezent, nu exista nicio discutie oficiala in Guvern cu privire la liberalizarea preturilor la gaze naturale, propunerea apartinand doar FMI-ului. In urmatoarele luni, ANRE va face o analiza a propunerii FMI si o va prezenta Guvernului, pentru a vedea in ce masura liberalizarea preturilor la gaze naturale este viabila sau nu", se mai arata in comunicatul Ministerului Economiei.