Liberalizarea pretului la gaze - intre protectie sociala si efectul de domino

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 2 februarie 2011, 13:21 Economie | Energie


 documente
(02 Feb 2011) PDF, 139KB
Comisia Europeana si FMI ne cer liberalizarea pretului la gaze. Este un subiect care agita spiritele de cateva ori pe an, din 2007 incoace. Mai ales la  inceput de an, autoritatile romane anunta timid ca este timpul sa elaboreze un calendar al liberalizarii care sa fie prezentat institutiilor internationale.  Insa, din motive sociale sau electorale, autoritatile romane au tot amanat intocmirea unui grafic.

Liberalizarea inseamna renuntarea la reglementarea  tarifelor si alinierea pretului gazelor din productia interna cat mai aproape de nivelul celor din import. Liberalizarea totala ar aduce cresterea preturilor si pentru populatie, si pentru companii, dar surse apropiate negocierilor au declarat pentru HotNews.ro ca FMI ar fi propus o solutie care ar duce la mentinerea sau chiar scaderea preturilor pentru consumatorii casnici, scumpirile urmind a fi suportate doar de consumatorii industriali. Chiar si in acest scenariu, scumpirile s-ar reflecta in pretul produselor finale, cu impact evident asupra inflatiei.

Aceasta tema a revenit iar in  atentia publica, odata cu vizita delegatiei FMI in tara. Si povestea se repeta, Ministerul Economiei dand asigurari ca va fi facuta o analiza.


Despre liberalizarea preturilor la gaze, autoritatile romane au discutat cu FMI si anul trecut. Si atunci, la fel ca acum, reprezentantii Ministerului  Economiei au spus ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei va face evaluari asupra impactului si, pe baza studiilor, va fi stabilit un  calendar al liberalizarii. De data aceasta, reprezentantii FMI au ridicat, in cadrul discutiilor  cu reprezentantii MECMA, posibilitatea liberalizarii preturilor la gaze naturale, cu exceptia consumatorilor casnici si captivi.

- Intre Romania si Comisia Europeana exista doar o intelegere verbala privind calendarul liberalizarii pietei gazelor ce trebuia facuta pana la 1 ianuarie 2009. Lipsa unei clauze in Tratatul de Aderare face insa ca Bruxelles-ul sa nu aiba nici un instrument real de constringere a autoritatilor romane in acest sens.
- Din 2009 de cand se discuta intens despre alinierea preturilor, pentru Guvern nu existat niciun moment oportun sa puna in aplicare un grafic al liberalizarii.
- Cerintele celor de la FMI si CE nu se impaca deloc cu situatia economica nu tocmai fericita din Romania.
- In ciuda presiunilor repetate din partea Comisiei si a FMI, autoritatile s-au eschivat si au reusit sa traga de timp pana in momentul de fata. Cat timp o mai pot face, ramane de vazut.

Inca dinainte de aderare, autoritatile romane au convenit cu Comisia Europeana sa alinieze pretul gazelor din productia interna cu cel din import. In acest  moment, alinerea ar insemna aducerea pretului de la 160 de dolari mia de metri cubi, cat este in prezent, mai aproape de nivelul de 380 de dolari/1.000 mc, cat costa gazele din import.

Volumul importurilor s-a dublat in doar trei luni

 • In structura amestecului de gaze naturale, cele din import variaza de la perioada la perioada. Pentru februarie, Autoritatea Nationala de Reglementare in  Domeniul Energiei a stabilit o pondere de 41,5% in structura amestecului de gaze naturale. In noiembrie, ponderea a fost 23,9% gaze din import. In lunile de  vara, ponderea importurilor este mult mai redusa, chiar nesemnificativa. De exemplu, in luna august, importul care a intrat în consum a reprezentat doar  6,39%. Astfel, se explica presiunile care apar mai ales in lunile de iarna din partea distribuitorilor de gaze in privinta cresterii preturilor la   consumatori. Iarna, creste consumul si in acelasi timp si importurile. Iar in conditiile unui import mai mare de gaze, duble ca pret fata de cele din  productia interna, cresc si costurile la distribuitori.

documente
Totusi, autoritatea de reglementare a facut ce a facut si a reusit sa inghete tarifele la consumatori. Ultima scumpire a gazelor a avut loc in vara lui 2008,  iar in 2009, au avut loc doua runde de ieftiniri. In primavara lui 2009, ANRE a anuntat ca nu va modifica pretul gazelor naturale pana la toamna, dar in urma unei interventii din partea premierului, a renuntat la intentie. In acea perioada, scazusera foarte mult preturile pe piata internationala, fapt care ar fi  trebuit sa se reflecte si pe piata interna. Insa, distribuitorii de gaze se impotriveau ieftinirii pe motiv ca trebuie sa acopere unele costuri din lunile  anterioare. In cele din urma, dupa o discutie cu premierul, fostul presedintele ANRE, Petru Lificiu, a anuntat ca preturile vor scadea cu 3% de la 1 mai. In iulie a  urmat o noua ieftinire cu inca 5%.

Cele mai mici preturi din UE

Intre timp, preturile la gazele din import au crescut. In 2009, mia de metri cubi de gaze din import costa 280 dolari. Acum sunt cu cel putin 100 de dolari  mai scumpe. Fiind perioada de criza, in 2010 autoritatile au gasit tot felul de artificii pentru a ingheta preturile. In vara, au scazut la minim  importurile, iar in toamna au eliminat facilitatile acordate consumatorilor industriali care achizitionau, pana acum, gaze naturale doar din productia  interna. Principalul motiv al acestei propuneri l-a constituit cresterea ponderii importului in cosul de gaze naturale destinat celorlalti consumatori, in  special consumatorilor casnici.

Acest lucru s-ar fi tradus prin majorarea preturilor de furnizare reglementata a gazelor naturale, vizand in special  populatia, a explicat atunci Ministerul Economiei. Producatorii din industria chimica, dar si unele companii din domeniul energetic, au beneficiat pana la 31 octombrie de gaze naturale doar din productia interna, ceea ce inseamna costuri mult mai mici fata de factura la gaz platita de populatie si  semnificativ mai mici fata de orice alt consumator eligibil din Romania. Masura a fost luata in mai 2009 si a expirat la 31 octombrie 2010.


 • Deciziile privind evolutia preturilor la gaze vin de la Guvern, nu de la Autoritatea de Reglementare chiar daca aceasta este o institutie care, practic, ar  trebui sa fie independenta. Potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul este cel care blocheaza preturile. "Guvernul se teme de o eventuala scumpire, mai  ales de efectul de domino care s-ar crea. Daca se scumpeste gazul, cresc preturile la toate produsele si nu ar fi o situatie prea fericita nici in ceea ce priveste inflatia, iar puterea de cumparare s-ar reduce si mai mult. Guvernul nu-si poate permite asa ceva, mai ales in aceasta perioada dificila", au precizat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Asa a ajuns Romania sa aiba cele mai mici preturi din Uniunea Europeana. Fapt dovedit si de cifrele Eurostat. Cel putin, la consumatorii casnici, preturile  sunt la jumatate fata de media UE. Consumatorii casnici platesc in medie 7.64 euro pe GJ (n.red unitate de masura folosita in Europa) fata de o medie de  14.54 euro, iar consumatorii industriali 6.19 euro fata de o medie de 8.44 euro.

Bursa gazelor, o solutie?


Prin negocierile pentru aderarea la UE s-a convenit alinierea pretului la gazul din productia interna la cel din import. Astfel, in tratat a existat un calendar prin care pretul la gaz  urma sa creasca treptat pana la 1 ianuarie 2007, un grafic care s-a respectat. Insa spre sfarsitul lui 2006, pretul gazului rusesc importat a inceput sa  creasca din cauza cresterii pretului petrolului, asa ca tot graficul convenit intre Romania si Comisia Europeana isi pierdea relevanta. Prin urmare, la  solicitarea Romaniei, s-a cerut Comisiei o derogare. Comisiei i s-a explicat ca ne-am indeplinit angajamentul asumat potrivit graficului, insa conditii  obiective au marit din nou foarte mult decalajul intre pretul intern si cel de export. Comisia a inteles si ne-a acordat o perioada de gratie de doi ani,  pana in 2009 sa recuperam diferenta. Astfel, au mai trecut doi ani si nici noul termen nu a fost respectat. Insa acest angajament al Romaniei si acceptul Comisiei nu a fost stipulat in nici un document, este un gentlemen's  agreement, asa ca Bruxelles-ul nu are niciun mod de presiune formal, legal asupra Romaniei.

 • Inexistenta unei burse a gazului creaza acum aparenta unui blocaj. Bursa gazelor mai asteapta acum doar un impuls la nivel politic, toate elementele tehnice fiind create. Pe  de alta parte, este evident ca va trebui sa se mearga spre crearea acestei burse a gazului si spre liberalizarea pietei. De asemenea, in urma liberalizarii, trebuie elaborat un sistem de ajutoare de stat  care sa ajunga la consumator.
 • De altfel, potrivit Ministerului Economiei, o eventuala liberalizare nu ar atinge consumatorii casnici. "Reprezentantii FMI au ridicat, in cadrul discutiilor  cu reprezentantii MECMA, posibilitatea liberalizarii preturilor la gaze naturale, cu exceptia consumatorilor casnici si captivi (spitale, scoli, gradinite, unitati de asistenta sociala, institutii de interes public etc.). Tema a fost analizata, dar nu s-a luat nicio decizie in acest sens, precizeaza Ministerul Economiei. "Precizam ca, in prezent, nu exista nicio discutie oficiala in Guvern cu privire la liberalizarea preturilor la gaze naturale, propunerea apartinand doar FMI-ului. In urmatoarele luni, ANRE va face o analiza a propunerii FMI si o va prezenta Guvernului, pentru a vedea in ce masura liberalizarea preturilor la gaze naturale este viabila sau nu", se mai arata in comunicatul Ministerului Economiei.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3298 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Cel mai prost moment este acum! (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:27)

  radu [anonim]

  Cel mai prost moment posibil pentru liberalizare este acum. Acest lucru nu foloseste decat OMV si Romgaz. Toata industria o sa fie afectata (ingrasaminte chimice, alimentara, chimica etc). Populatia o sa fie crunt lovita si nu poate sa suporta o asa crestere.
  De ce sa doreste acest lucru? cine are interes? cine castiga? romanii?
  • -6 (6 voturi)    
   Ce poti face astazi nu lasa pe maine! (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:50)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui radu

   O fi momentul actual prost dar, pe viitor, situatia se va inrautati si mai mult.
   • +3 (3 voturi)    
    deci trebuie sa punem umarul la inrautatire (Miercuri, 2 februarie 2011, 14:29)

    radu [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    :))
    banuiesc ca ai scris acest comentariu in bascalie...
    • 0 (0 voturi)    
     Am facut pur si simplu o analogie (Miercuri, 2 februarie 2011, 14:51)

     Constantin [anonim] i-a raspuns lui radu

     intre economia noastra bolnava si un om bolnav, cu cat se intervine mai tarziu cu atat mai mult boala evolueaza si durerile vor fi mai mari. Pretul energiei trebuie sa fie acelasi ori ca il iei din benzina, din sistemul electric, din gaz , sau din lemne. Un pret dezechilibrat duce la excese si dependenta de o singura sursa de energie.
     • 0 (0 voturi)    
      tare priceput mai esti.... :| (Miercuri, 2 februarie 2011, 19:27)

      radu [anonim] i-a raspuns lui Constantin

      Cum poti sa spui ca pretul energiei trebuie sa fie acelasi indiferent de sursa? Este o tampenie imensa! Probabil ca si pretul energiei vantului trebuie sa fie la fel de mare....
      In China, de exemplu, energia este ieftina, acest lucru face ca majoritatea produselor sa poata avea un pret scazut (in plus si forta de munca ieftina). Marind pretul gazelor omori multe industrii, de ex. industria sticlei, astfel o sa importam si cel mai prapadit pahar din China in loc sa exportam in Europa, asa cum se intampla acum.
   • -1 (1 vot)    
    Exact, ce poti distruge azi, nu lasa pe maine! (Miercuri, 2 februarie 2011, 15:22)

    .... [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

    De fapt totul are legatura cu viitoarea privatizare a companiilor energetice, Romgaz si Transgaz la cererea FMI. Cu alte cuvinte, tarifele la energie electrica si gaze trebuie sa creasca inainte de a le privatiza pentru a satisface mai bine dorinta de profit rapid a viitorilor cumparatori (fireste, prieteni ai FMI).
    • 0 (0 voturi)    
     gaze (Miercuri, 2 februarie 2011, 17:35)

     nae gazistu [anonim] i-a raspuns lui ....

     pe de om parte exista aceasta motivatie, pe de alta, este normal ca o bogatie a statului sa fie vanduta la un pret cat de cat apropiat de pretul european!
  • 0 (0 voturi)    
   Cine ? (Miercuri, 2 februarie 2011, 14:44)

   A.R. [anonim] i-a raspuns lui radu

   Cine se straduie sa scoata oamenii in strada si nu prea reuseste ???
  • +1 (1 vot)    
   ... (Miercuri, 2 februarie 2011, 16:11)

   dragonfly [utilizator] i-a raspuns lui radu

   nu inteleg pt ce anume tb sa scumpim gazul, daca noi il extragem si distribuim si o facem mai ieftin ca afara. Dar astea sunt presiuni facute de marile companii straine care vor si mai multi bani, pana unde frate??? ca salariile nu sunt ca la elevetieni sau danezi sa platim atat!!!! egalizati salariile si egalizam si preturile, asa mi se pare cel mai cinstit!!!
  • +1 (1 vot)    
   tocmai acum trebuie facuta (Miercuri, 2 februarie 2011, 17:51)

   Anna [anonim] i-a raspuns lui radu

   Se va accepta prin derogare de la Directivele UE sa pastram preturi mici la populatie o perioada. Nu se pune problema cresterii pretului la consumatorul casnic acum.

   Apoi, sa vedem cum stau lucrurile intr-adevar cu preturile. Consumatorii (toti, industriali si casnici) platesc gaz la un pret reglementat. Pretul reglementat e format din pretul de "cos" al gazului plus transport, distributie, inmagazinare.

   Pretul de "cos" e o medie ponderata cantitati x pret, intre gazul intern si cel de import. El e reglementat de ANRE si din 2009 este format din 82% gaz intern -18% import, la un pret de 290 USD/m3 gazul de import si cca 160 USD/m3 pretul gazului domestic, la un curs de 1 USD = 2,9 RON.

   EON si GDF insa cumpara in realitate gazul de pe piata la pretul fixat pt productia interna (cca 160 USD), in cantitatea in care exista in depozite, si restul se completeaza cu gaz de import, la pret de import stabilit de piata. Daca exista o nepotrivire intre costul pe care il plateste distribuitorul pt gaz si structura cosului, apar pierderi pt distribuitor, deoarece el trebuie sa vanda la pretul de cos desi cumpara la un pret mai mare gaz din piata.

   EON si GDF pierd azi bani serios din urmatoarele motive:
   - cumpara cca 40% gaz din import, nu 18% cat e recunoscut in cosul ANRE;
   - pretul gazului de import nu mai e 290 USD, ci 380 USD;
   - cursul de schimb nu mai e 1 USD=2,9 RON, ci a variat intre trim IV 2009 si acum intre 3-3,5.

   In 2010 distribuitorii au pierdut 400 mil RON. Anul asta pierderile vor fi mai mari (la fiecare m3 livrat consumatorului, EON si GDF pierd 25% din cost).

   De ce s-a ajuns la pondere atat de mare a gazului de import? Pt ca anul trecut Interagro et co au avut pana in octombrie dreptul de a cumpara numai gaz din productie interna (ieftin). Acest gaz nu se mai gaseste in depozite. In alte cuvinte, statul a fortat EON si GDF sa "sponsorizeze" Interagro...

   Ei, asta vor FMI / CE sa se opreasca. Adica sa nu mai fie baieti destepti la gaze.
  • 0 (0 voturi)    
   Promptitudine! (Joi, 31 martie 2011, 8:51)

   Costi [anonim] i-a raspuns lui radu

   Normal nu ar trebui sa o mai taraganam, pana in zilele de azi toate partidele au pus la naftalina ceea ce ar fi trebuit sa faca pentru ca se apropiau alegerile, lasand mareu pe altii sa faca ce ar fi trebuit sa faca ei, dar nu a fost corect pentru ca anumite masuri la un moment dat nu mai suporta amanare, iar cei care vin la guvernare daca sunt corecti si aplica masurile populatia prinde ura pe ei ceea ce nu este tocmai corect. Statul sa asigure asistenta celor care au un buget sub o anumita limita stabilita de specialisti si sa se liberalizeze odata totul in Romania. Atunci cum mai dorim un stat de drept modern daca nu liberalizam totul ? o liberalizare totala inseamna o economie de piata reala, dorim democratie ? Atunci sa ne asumam toate elementele si toate legile si principiile democratiei, inclusiv etnobotanicele, drogurie usoare, homosexualitatea, prostitutia, etc,etc. Noi nu facem altceva decat sa bagam capul in nisip ca strutul si sa credem ce ne-am ascuns si nu ne vede nimeni. Fratilor toate astea exista in Romania si in toata lume si daca le legalizam si daca nu ele tot sunt dar este mult mai usor de controlat daca le legalizam.
 • 0 (4 voturi)    
  afara cu demagogia! (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:30)

  pragmatic [anonim]

  orice reglementare de pret este fie o cheltuiala de la buget sau o lipsa de incasare la buget!
 • -3 (9 voturi)    
  gentelmen agreement :)) (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:35)

  Alex din Umbra [anonim]

  Oare cand se vor invata europenii ca gentelmen inseamna fraier in limba romana :))

  Emigrati, emigrati, emigrati.
 • +5 (5 voturi)    
  si care-i problema daca sunt mai ieftine? (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:43)

  Mircea [anonim]

  vreti revolte,haos,dezordine?
 • +5 (7 voturi)    
  Si salariile cand le aliniem ? (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:51)

  Radu 2 [anonim]

  Sigur, la consumatorii casnici preturile sunt la jumatate fata de media UE.
  Dar salariile sunt cam de 10 ori mai mici.
  Cand ne va impune FMI alinierea salariilor la nivelul celor din UE ?
 • -3 (5 voturi)    
  Trebuie liberalizate (Miercuri, 2 februarie 2011, 14:14)

  Luke [anonim]

  Inteleg ca unii nu pot sustine pretul mare al gazelor, si acest lucru trebuie rezolvat, de la caz la caz (asa cum se face si cand e vorba de alte cazuri unde e nevoie de ajutor social).

  Dar sa tii o tara intreaga cu gazul ieftin, este de neconceput... Exista foarte multi care isi incalzesc case de sute de metri patrati si care isi permit un pret european... Cel putin pentru un consum mare de gaz, la casnici, as liberaliza pretul...

  Eu vreau sa-l ajut pe saramanul care nu are bani sa-si incalzeasca un ceai, dar nu pe manelistul care isi incalzeste piscina!!!
  • 0 (0 voturi)    
   obiectie neintemeiata! (Miercuri, 2 februarie 2011, 17:22)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Luke

   Inteleg obiectia ta, dar realmente nu este cazul.
   In primul rand, manelistii nu au piscine, la ce le-ar folosi? Nu prea agreeaza ei pe H2O!
   Apoi, fii singur ca nu platesc, nici la pretul subventionat -asa cum la electricitate au bransamente ilegale, si la gaze sunt racordati prin "inteparea" magistralei de pe strada, ca doar n-or fi fraieri sa aiba contor si sa plateasca!
 • +1 (1 vot)    
  NU VA CRED !!! (Miercuri, 2 februarie 2011, 14:24)

  Adrian Radulescu [anonim]

  In editia de astazi se poate citi o parere perfect contrara : FMI a cerut cu totul altceva. A se vedea:
  http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-8262380-fmi-nu-cerut-majorarea-pretului-gaze-pentru-populatie-prezentat-solutie-prin-care-acesta-scade-15-surse.htm
  Autoarea aminteste documentele de aderare fara a face trimitere la surse. Nu cred ca Europa cere Romaniei sa se alinieze la preturile Rusiei (care stabileste preturi pe criterii exclusiv politice, vezi preturile pentru Germania). Faptul ca preturile variaza de la o tara europeana la alta dovedeste ca nu exista astfel de cerinte.
  Poate ca avem preturi la gaze mai mici decat alte tari din Europa dar spre deosebire de celelalte, Romania are si o productie importanta de gaze pentru consumul intern, deci se afla intr-o pozitie unica.
  Din cate stiu, Romgaz apartine statului, deci statul are tot dreptul sa isi controleze propria firma si sa o faca eficienta.
  Intrebare 1: Chiar nici o companie nu mai beneficiaza de preturi preferentiale ?
  Intrebare 2: A fost articolul sponsorizat ?
  Cel mai bun moment de dicutare a pretului gazelor (in sus sau mai ales in jos) este dupa intrarea in functiune a conductei Nabuco.
 • +1 (1 vot)    
  Mi se pare culmea magariei! (Miercuri, 2 februarie 2011, 14:44)

  jj [anonim]

  Hmm..ia sa vedem ce insemana "liberalizarea" asta!

  Ar vrea si producatorii din import aceia sa vanda pe piata romaneasca nuu?

  Dar nu pot intra, pentru ca pretul gazelor autohtone este mic(lucru care mi se pare foarte firesc)! Normal, nu vor putea intra, cine e prost sa plateasca dublu? La urma urmei, nu asta insemna piata libera? Cerere si oferta! Daca eu produc ieftin, vand ieftin, am si profit, lumea cumpara de la mine! Cine vrea sa intre pe piata, sa vina cu oferte competitive! Ce vreti mai liber de atat?

  Asa ca ce sa facem? pai hai sa "liberalizam", sa facem pretul gazelor locale mare, ca sa poata intra si aia din import, sa manaca si gura lor ceva pe spinarea romanului!

  Asta e liberalizare?!?

  Ca eu nu prea ma prind..Mie mi se pare mai mult a...ingerenta a statului pe piata(ca sa nu zic jaf pe fata)! Pai..asta cam contravine unei piete libere, nu?
  Aaa, cand vine de la FMI ordinu nu se discuta nu, e in joc profitul corporatiilor din energie...
 • +1 (1 vot)    
  o manipulare (Miercuri, 2 februarie 2011, 16:52)

  Madalina [anonim]

  Se incearca punerea in "carca" FMI a unor lucruri pe care nu le-au cerut/facut. In realitate, ei au zis sa nu se mai dea gaz de la rusi la populatie, adica sa scada preturile cu 14-18%. Pentru smecheri ca Niculae de la Interagro - liberalizare. Cei mai favorizati de actualul sistem pe piata gazului romanesc sunt RUSII. Ei au cererea garantata si cer cati bani vor.
 • 0 (0 voturi)    
  TREZITI-VA (Joi, 31 martie 2011, 8:17)

  Costi [anonim]

  Ar fi foarte bine sa renuntam la gaze sa vedem atunci ce vor face ? Greseala este a noastra a celor multi pentru ca putem fi manipulati. Bunicii nostri au trait cu sobe cu lemne si nu au murit nici azi unii dintre ei, toti Romanii daca am fi ca nemtii sau Britanicii altfel am avea viata.
 • 0 (0 voturi)    
  SALARIILE NU SUNT CELE MAI MICI ??? (Joi, 31 martie 2011, 8:25)

  Costi [anonim]

  Motivul cele mai mici preturi, dar salriile romanilor cum sunt ? Nu suntem lasati sa consumam, nu suntem lasati sa lucram, nu suntem lasati sa exportam, nu vi se pare dubios ? Guvernul nu are voie sa deblocheze locuri de munca vacante de aproape 2 ani de zile, nu sunt lasati sa creasca salariile, nu credem oare ca ar trebui sa iesim in strada sa cerem plecarea FMI din Romania si sa nu-i mai vedem pe aici ? Noi nu avem nevoie de asistenta ne putem descurca si singuri mult mai bine, acestia vin sa ne distruga nu sa ne ajute, peste tot pe uude a fost FMI a falimentat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by