Pretul petrolului a crescut joi ca urmare a intetirii violentelor din Egipt si a temerilor ca instabilitatea sociala s-ar putea raspandi in regiune si ar putea duce la intreruperea exporturilor de petrol, potrivit Wall Street Journal.

La ora 11:35 GMT, pretul petrolului Brent cu livrare in luna martie crestea cu 35 centi pe piata londoneza, la 102,69 dolari pe baril, dupa ce in cursul zilei a atins un nivel maxim de 103,37 dolari pe baril. La New York Mercantile Exchange, pretul petrolului Brent cu livrare in martie a avansat cu 77 centi, ajungand la 91,63 dolari pe baril.

Protestele din Cairo au dus la cresterea pretului petrolului pe parcursul ultimei saptamani, in conditiile in care Egiptul controleaza Canalul Suez (unul dintre principalele pasaje pentru transportul petrolier intre Orientul Mijlociu si Europa), iar pe teritorul acestui stat este tranzitat de conducta petroliera Sumed (Suez-Mediterana).

Revoltele din Egipt nu au amenintat in mod direct Canalul Suez sau oleoductul Sumed, insa exista temeri ca instabilitatea sociala s-ar putea raspandi in intreaga regiune.