"Investitia necesara va depinde de volumul de gaze. Daca vom creste la opt miliarde de metri cubi, investitia necesara va fi de 4,5 miliarde de euro", a precizat Aliyev.
- Dupa cooptarea grupului MVM, urmatorii pasi sunt aprobarea termenilor de referinta pentru studiul de fezabilitate si transmiterea catre Comisia Europeana a documentatiei necesare pentru obtinerea unei finantari si includerea AGRI pe lista proiectelor energetice prioritare ale UE, a declarat Corneliu Condrea, presedintele Consiliului de Administratie al companiei AGRI. Potrivit acestuia, UE ar putea asigura o finantare de maxim 50% din valoarea studiului de fezabilitate.
Apoi,"undeva prin luna mai-iunie" va fi demarata procedura de licitatie in vederea elaborarii studiului de fezabilitate. Cateva luni mai tarziu, adica prin toamna, va fi selectata si compania care se va ocupa de elaborarea studiului de fezabilitate. Studiul ar putea sa coste intre 3 si 5 milioane de euro, a precizat Condrea.
Scopul principal al companiei AGRI este intocmirea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI. Dupa finalizarea acestui studiu, daca concluziile acestuia vor fi favorabile, se va trece la etapa a doua, de atragere a investitiilor in vederea implementarii acestui proiect. Practic, AGRI va putea fi finantat si prin atragerea in proiect a unor investitori privati.
- HotNews.ro a anuntat, in exclusivitate, faptul ca Azerbaijan, Georgia si Romania au infiintat compania de proiect, AGRI LNG Project Company, pe 21 ianuarie. Capitalul social este, deocamdata, de 75 de mii de euro. Societatea are sediul la Bucuresti, este inregistrata ca societate romana si va functiona in conformitate cu legislatia romana. In prezent, cei trei parteneri din proiectul AGRI sunt SNGN ROMGAZ SA (Romania), SOCAR (Azerbaidjan) si GOGC (Georgia). Dupa integrarea MVM, capitalul social va creste, urmand sa detina fiecare cate 25%.
Prin proiectul AGRI, gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanza (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminaul LNG. Intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze.
Transportul gazelor ar putea fi asigurat fie cu vase inchiriate, fie cu vase proprii special construite, a mai spus Condrea.
- AGRI este un proiect nou in care sunt implicate, deocamdata, Romania, Azerbaidjan si Georgia. Reprezentantii autoritatilor romane au spus in mai multe randuri ca AGRI e cel mai ieftin proiect la alternativele de transport al gazelor naturale catre Europa din Marea Caspica si Asia Centrala. Dupa un an de negocieri, cele trei tari au semnat in septembrie un acord privind infiintarea unei companii de proiect care va avea sediul la Bucuresti.
Implementarea proiectului AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector) a fost discutata luni, 14 februarie, la Bucuresti, intr-o reuniune a ministrilor Energiei din cele patru tari implicate. Cu ocazia aceasta a fost semnat un protocol intre ministrului Economiei, Ion Ariton, ministrul Industriei si Energiei din Azerbaidjan, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri si ministrul Dezvoltarii Nationale din Ungaria, Tamas Fellegi.
21,5% a fost din import, cu preturi medii de 350 dolari/1000m3.
AGRI ne-ar putea asigura in cativa ani totala independenta de gazul rusesc sau reducerea importurilor la niveluri nesemnificative, de cateva procente.
Astfel, prin proiectul AGRI, anihilam una din principalele arme ale imperialismului rus, santajul energetic.
Romania devine astfel un actor mult mai liber pe scena geopolitica regionala.
E foarte inteligenta atragerea Ungariei, Budapesta e mult mai interesata de beneficiile financiare si politice ale politicii energetice decat de sustinerea unor partidulete de extremisti maghiari din Transilvania. Altfel se va discuta cu Ungaria, mai ales ca atat uzina de lichefiere, portul terminal si mare parte a conductei vor fi pe teritoriul romanesc.
Atragerea altor tari scade cheltuielile financiare, micsoreaza riscul politic fata de Bruxelles (vom avea mai multa sustinere in UE) si creste beneficiul strategic, Romania fiind vazuta ca un viitor hub energetic, vital pt securitatea UE, si ca un partener serios pt mai multe tari din regiune.
Imi pare foarte bine, ca Ungaria da cetatenie in corpore la toti ungurii, sa se duca sa ceara ajutoare sociale din Ungaria.... Dar ar fi contraporductiv pt. Romania, fiindca raman fara bani pt AGRI....
Ideea ar fi alta: astia din Azerbaidjan au pus-o de o lovitura de stat, care va aduce la putere o grupare democratica, care va relua legaturile fratesti cu marele popor rus....
LNG-ul este mentinut in stare lichida la temperatura de - 160 grade C. In Japonia rezervoarele de LNG sunt ingropate, au un diametru de pana la 65 metri si adancimea de pana la 70 m.
Termenul de executie de 1 - 2 ani nu este realist pentru Romania. Atat ar putea dura licitatia pentru proiectare, licitatie pentru executia lucrarilor etc.