Spania va adopta o serie de masuri pentru a reduce consumul de combustibil, pe fondul cresterii pretului petrolului datorita revoltelor din Libia, au anuntat vineri oficiali guvernamentali citati de El Pais. Astfel, autoritatile de la Madrid au propus reducerea limitei de viteaza pe autostrazi la 110 km/h, ieftinirea biletelor de tren si cresterea consumului de biocombustibil.

Vicepremierul Alfredo Perez Rubalcaba a declarat dupa sedinta de Guvern ca aprovizionarea Spaniei cu energie nu este in pericol, in ciuda inchiderii companiilor care opereaza in Libia, insa factura de energie la nivel national va creste semnificativ din cauza cresterii preturilor la petrol. El a spus ca majorarea barilului de petrol cu zece euro va costa Spania aproximativ 500 milioane de euro in plus pe luna.

"Vom merge putin mai incet, insa in schimb vom consuma mai putina benzina si, prin urmare, vom plati mai putini bani", a spus Perez Rubalcaba. El a precizat ca o masina va consuma cu 15% mai putina benzina daca va rula cu 110 km/h in loc de 120 km/h.

De asemenea, Guvernul va reduce cu 5% tarifele pentru trenurile de navetisti si pentru cele care circula pe distante medii in sistemul feroviar de stat.

"Avem de gand sa derulam o campanie majora de promovare a transportului public, care este intotdeauna binevenit, dar in acest caz este absolut necesar", a mai aratat el.

Totodata, companiile petroliere vor trebui sa adauge mai mult biocombustibil in benzina si motorina pe care o produc, de la nivelul actual de 5,8% la 7%.

Masurile de reducere a consumului de energie vor fi aprobate saptamana viitoare si vor intra in vigoare incepand cu data de 7 martie.

Circa 13% din petrolul consumat in Spania provine din Libia, insa revoltele liderului libian Muammar Gaddafi au redus drastic exporturile de petrol ale acestei tari.