Comparativ cu maximul inregistrat la mijlocul anului 2008, atunci cand barilul de petrol costa peste 140 dolari, in decembrie 2010 pretul benzinei la pompa era in Romania cu 18% mai mare, acest procent situand tara noastra pe locul doi in Europa, dupa Grecia, in timp pretul mediu la nivelul UE a scazut in aceeasi perioada cu 4%.

Potrivit INS, in ianuarie 2011, pretul carburantilor a mai crescut cu 2,2% fata de decembrie, evolutie care nu va face decat sa ne consolideze pozitia in clasament.

Dintre cele 32 de tari europene pentru care Eurostat prezinta date, in 8 tari pretul din decembrie 2010 era mai mare decat cel din iunie 2008, iar in 24 de tari pretul era mai mic, click pe grafic pentru detalii. Este vorba despre evolutia pretului in moneda nationala, toate taxele fiind incluse.

Acestea sunt cifrele seci - dincolo de evolutia cursului valutar, dincolo de cresterea accizelor sau a TVA, realitatea este ca la nivel european, cu exceptia grecilor, romanii au suportat in ultimii doi ani si jumatate cea mai mare crestere a pretului carburantilor.

Imediat sub noi in clasament se afla Islanda cu o crestere de 17,3%, insa nu trebuie sa uitam ca Islanda si Grecia sunt doua tari care au fost foarte aproape de faliment national, astfel incat compania in care ne aflam este una deosebit de selecta.

Pe de alta parte, la capatul celalalt al clasamentului se situeaza Elvetia, carburantii fiind in decembrie 2010 cu aproape 17% mai ieftini decat in iulie 2008, aceasta evolutie fiind influentata si de aprecierea francului elvetian in fata dolarului.

In 2010, pretul carburantilor a crescut in toate tarile europene, in top aflandu-se Grecia (+43%), Romania (+24%) si Cipru (+20,9%), iar pe ultimele locuri Elvetia (+5%), Slovacia (+7,9%) si Suedia (8,7%).

Daca impartim in doua evolutia pretului carburantilor in ultimii doi ani si jumatate, in sensul de a lua in considerare separat panta descendenta si cea ascendenta a preturilor, comparativ cu maximul din iulie 2008, cea mai mare scadere s-a inregistrat in Estonia, tara in care preturile s-au redus cu 35% intre iulie 2008 si inceputul anului 2009, in timp ce in Romania procentul de scadere a fost de 21,8%, procente mai mici de scadere inregistrand doar Malta (-19,2%) si Turcia (-20%). Media UE a fost de -27,2%. Vezi grafic.

In ce priveste cresterile, intre minimele de la inceputul anului 2009 si preturile din decembrie 2010 exista o diferenta de 47,8% in Romania, peste media UE de 31,9%, insa sub procentul de crestre din Grecia (+77%), Estonia (+49,8%) si Ungaria (+48,4%). Cel mai mic procent de crestere s-a inregistrat in Slovacia (+21,4%)

Nota: procentele sunt calculate pe baza evolutiei indicelui armonizat al preturilor de consum in cazul "Fuels and lubricants for personal transport equipment" conform clasificarii Eurostat.

Citeste si comenteaza pe blogul BusinessDay.ro