Pretul petrolului a crescut luni cu un dolar, dupa ce tensiunile din Oman au alimentat temerile legate de furnizarile de titei din Orientul Mijlociu, dupa ce revoltele din Libia a redus exporturile din Africa de Nord, potrivit Reuters. Astfel, cotatia petrolului Brent a urcat cu 1,54 dolari pana la ora 8:50 GMT, la 113,68 dolari pe baril, iar pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, a crescut cu 1,10 dolari, la 98,98 dolari pe baril.

"Piata este dominata de frica in acest moment, iar investitorii se uita la Libia si se intreaba daca tulburarile actuale nu se indreapta inspre tarile bogate in petrol din Golful Persic", a declarat Edward Meir, analist la societatea de brokeraj MF Global.

Productia de petrol din Oman nu a fost inca afectata de manifestatiile de strada, insa perspectivele sunt pesimiste dupa ce revolta din Libia impotriva regimului de la Tripoli a dus la diminuarea productiei cu circa 75%. Aceasta situatie a determinat Arabia Saudita sa-si majoreze livrarile pentru a compensa deficientele de oferta, insa investitorii sunt ingrijorati ca revoltele sociale s-ar putea raspandi si in alte tari mari producatoare de petrol, precum Kuweit sau Iran.

Reuters arata ca cel mai pesimist scenariu pentru investitori ar fi intreruperea livrarilor de petrol din Arabia Saudita, care este cel mai mare producator de petrol, caz in care niciun alt producator nu va putea suplini rapid cerea de pe piata.