Islanda intentioneaza sa construiasca cel mai lung cablu electric submarin pentru a-si putea vinde electricitatea de origine vulcanica in Europa, a anuntat luni un reprezentant al celui mai mare grup islandez de energie, citat de AFP.

"Acest proiect a demarat anul trecut iar faza de cercetare ar trebui finalizata pana la finele acestui an. Atunci vom sti mai multe despre fiabilitatea sa", a precizat Ragna Sara Jonsdottir, purtator de cuvant al grupului public de energie Landsvirkjun, care estimeaza ca o decizie va fi luata in intervalul de 4-5 ani.

"Studiem printre altele tarile de destinatie. Tarile potentiale sunt Marea Britanie, Norvegia, Olanda sau Germania", a precizat purtatorul de cuvant.

In functie de destinatia finala, cablul va avea o lungime cuprinsa intre 1.200 si 1.900 kilometri. "Ar fi cel mai lung cablu submarin din lume", a subliniat ea.

Proiectul isi propune un export de 5 terawati ora (5 miliarde de kilowati ora) pe an.

Aceasta productie reprezinta, la cursul actual al electricitatii din Europa, un export de circa 250 - 320 milioane de euro.

Landsvirkjun, care este detinuta de statul islandez, produce aproximativ 75% din electricitatea islandeza.

Islanda, care a traversat o grava criza economica dupa prabusirea unui sistem bancar altadata infloritor, la sfarsitul lui 2008, cauta acum noi resurse pentru relansarea economica, care se bazeaza acum in principal pe pescuit.