Premierul rus Vladimir Putin l-a insarcinat miercuri pe ministrul Energiei, Serghei Shmatko, sa studieze posibilitatea de a construi o uzina de lichefiere a gazului natural la tarmul Marii Negre, in contextul realizarii proiectului South Stream, relateaza RIA Novosti.

"Va rog sa examinati posibilitatea de a crea o uzina de lichefiere a gazului natural la tarmul Marii Negre in legatura cu proiectul South Stream", a afirmat seful guvernului rus.

"Constructia de instalatii destinate lichefierii gazului natural ne va oferi mai multe posibilitati de a ne diversifica pietele", a explicat Putin.

Gazoductul South Stream isi propune sa lege Rusia de Europa centrala si meridionala traversand Marea Neagra si Adriatica, pentru a reduce dependenta de tari de tranzit precum Ucraina si Turcia. Lungimea tronsonului submaritim este de circa 900 de km iar adancimea maxima va depasi 2.000 de metri.

Cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze, tronsonul submaritim ar trebui sa devina functional in 2015.

Informatia vine in contextul in care, la inceputul acestui an, Azerbaijan, Georgia si Romania au infiintat compania de proiect care isi propune aducerea gazelor naturale din Azerbaidjan pe ruta Baku - Kulevi (Georgia) - Constanta (Romania).

Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminaul LNG. Intr-o prima faza, ar putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze.