Cele mai importante companii de pe piata carburantilor au anuntat in ultimele doua zile noi cresteri de preturi, costul unui litru de benzina sau motorina majorandu-se cu pana la 9 bani. Cele mai mari scumpiri au fost operate de Petrom si Rompetrol, care au majorat pretul carburantilor cu 9 bani/litru, in vreme ce Lukoil a crescut pretul benzinei si al motorinei cu 6 bani/litru.

Pentru a face o comparatie intre tarifele celor trei companii, am luat in calcul pretul celui mai ieftin sortiment de benzina din oferta producatorilor, respectiv benzina cu cifra octanica de 95, si a celui mai ieftin sortiment de motorina.

Vezi mai jos care sunt cele mai mici preturi practicate in acest moment de Petrom, Rompetrol si Lukoil


Petrom
RompetrolLukoil
Benzina
5,16 lei
5,30 lei
5,25 lei
Motorina
5,15 lei
5,32 lei
5,28 lei

Preturile maxime practicate de companiile petroliere se apropie insa de sase lei pe litru, in aceasta situatie fiind sortimentele de benzina cu cifra octanica ridicata, in vreme ce cea mai scumpa motorina costa cu putin peste 5,6 lei/litru.

Vezi care sunt cele mai mari preturi practicatede Petrom, Rompetrol si Lukoil


Petrom
Rompetrol
Lukoil
Benzina
5,96 lei
5,97 lei
5,73 lei
Motorina
5,63 lei
5,64 lei
5,60 lei

Pe pagina sa de internet, Petrom anunta ca acestea sunt preturile de referinta pentru carburantii comercializati in statiile proprii si pot varia cu maximum +/-5% fata de preturile de referinta. Totodata, Rompetrol si Lukoil arata ca tarifele reprezinta preturile medii ale carburantilor auto comercializati in benzinarii.

Institutul National de Statistica a anuntat la inceputul acestui an ca in 2010 combustibilii s-au scumpit cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.