Adriean Videanu, prim-vicepresedintele PDL, a declarat ca cele trei complexuri miniere (Turceni, Rovinari si Craiova) sint in pericol de a fi inchise in primavara anului 2012 daca justitia va impiedica infiintarea celor doua companii energetice integrate (Electra si Hidroenergetica). Videanu a atacat dur strategia managerilor Fondului Proprietatea, care se opun in justitie infiintarii celor doua companii integrate, si a mai spus ca reprezentantul FMI in negocierile cu Romania, Jeffrey Franks, "a facut o apreciere intr-o zona pe care, din pacate, n-o stapineste, n-o cunoaste".

Adriean Videanu a mai spus ca Romania nu isi poate permite inca liberalizarea completa a pietei gazelor atit timp cit depinde de un singur furnizor extern, Rusia.

Principalele declaratii ale lui Adriean Videanu:

Strategia energetica, infiintarea celor doua companii integratesi disputa cu Fondul Proprietatea

  • FMI si BM se opun fara nici un fel de argument economic. Sa vina un reprezentant al unei institutii internationale si sa faca aprecieri, necunoscind deloc domeniul, e un lucru pe care eu nu-l accept. Jeffrey Franks a facut o apreciere intr-o zona pe care, din pacate, n-o stapineste, n-o cunoaste. Sa vii cu punctul de vedere al unora care te informeaza e un lucru absolut incorect. Vii si discuti cu autoritatile romane, ca de-aia vii aici.
  • Eu le-am spus celor de la FMI si CE: dati-mi exemplu din UE, unde exista ceea ce propuneti dvs? Va spun eu: in nici o parte. Toti producatorii mari de energie au un mix in structura lor de productie de energie (hidro, carbune, nuclear, regenerabila) si competitia in piata, piata functionala energetica se refera la energie.
  • De-aia au aparut baietii destepti in Romania, ca noi am avut o competitie pe zona hidro, cu carbunele, cu nuclearul, si atunci toti se duc in zona cea mai ieftina.  Daca am un mix de energie, nu mai sint nici premise sa apara baieti destepti.
  • Aparitia celor doua companii rezolva aceasta problema fundamentala, pentru ca ceea ce se comercializeaza in piata e strict energie si duce la restructurarea in functie de ordinul de merit al productiei de energie.
  • Eu sint un pic socat de acest demers (actiunile in instanta introduse de Fondul Proprietatea impotriva infiintarii celor doua companii - n.red.), inclusiv de ceea ce se intimpla cu Fondul Proprietatea. Restructurarea sistemului energetic are in vedere - de aceea am trecut prin CSAT, prin Guvern - securitatea nationala a Romaniei.
  • Argumentul reprezentantilor Fondului Proprietatea - absolut neadevarat - este ca FP, fiind actionar, e interesat sa ia dividende de la Hidroelectrica, de la Nuclearelectrica, iar daca statul roman baga in cele doua companii integrate producatorii pe carbune o sa diminueze profitul. Nimic mai fals. Le-am demonstrat cu auditul Deloitte&Touche, KPMG, ca performanta celor doua companii pe termen mediu si lung, inclusiv sub aspectul profitului, e mult mai buna decit ce se intimpla azi.
  • E o chestie subiectiva pe care vreau sa v-o spun direct: probabil ca managerii FP sint platiti in functie de dividendele pe care le iau. E un lucru absolut inacceptabil sa te opui unui proces corect, justificat, dintr-o ratiune strict subiectiva, ca esti tu platit in functie de performanta ta, sa pui in pericol sistemul energetic national. Si atentionez: Romania va avea mari probleme cu sistemul energetic national daca nu se infiinteaza cele doua companii.
  • In 2012 expira planul national de acordare a certificatelor verzi. Din cite stiu eu, intre martie - mai 2012 combinatele producatoare de energie pe carbuni (Turceni, Rovinari si Craiova) termina cu disponibilul de certificare verzi, nu mai au rezerva. Si se vor opri. Si-atunci Romania va deveni importator net de energie.
  • Romania are o mare oportunitate sa devina un factor de stabilitate si un furnizor de energie in zona; daca nu se infiinteaza cele doua companii, Romania va deveni un importator net de energie.
  • O data cu infiintarea celor doua companii, in primul rind are loc restructurarea interna a producatorilor neperformanti in interiorul companiilor. Procesul pe care eu il gindeam era: privatizarea managementului celor doua companii (pe principiul Fondului Proprietatea) si apoi listarea imediata pe bursa a pachetelor minoritare.
  • Sistemul energetic are nevoie de 4 miliarde de euro investitii ca sa devina super-performant. El nu-si poate asigura din resurse interne aceste sume, ci din listarea pe bursa.
  • Daca pina in 2012 nu va fi decisa infiintarea celor doua companii integrate, producatorii de carbune vor avea o mare problema. Nu stiu daca au solutie. Ar mai fi o solutie intermediara: comasarea celor trei complexuri energetice pe lignit si a SNLO, si se optimizeaza undeva la 8-12% structura costurilor, isi pot redistribui certificatele verzi intre ei, mai functioneaza unul o perioada, altul o perioada.
  • Fiecare dintre cele trei complexuri are cam 3.000 de angajati, iar SNLO are cam 10.000. Dar nu numai asta e problema: ar fi un mare pacat pentru Romania sa scapam oportunitatea de a deveni un exportator net de energie.

Liberalizarea pietei energiei si Noua politica energetica europeana

  • Solutii pentru separarea productiei de inmagazinare se pot gasi chiar in interiorul Romgazului, se lucreaza. Altii au gasit solutii, ca Enel, prin separarea activitatilor.
  • Despre acordul cu Gazprom din 2008 pentru gestionarea in comun a depozitelor de gaze de la Margineni: Se incepuse o colaborare foarte buna cu Gazprom, nu mai cunosc detaliile, nu am toate informatiile. Romgaz nu terminase studiul de fezabilitate si de aceea am aminat. A ramas sa prelungim cu trei luni la acel moment.
  • Un gest de curtoazie l-a facut Gazprom dupa vizita mea la Moscova. Am reusit sa reducem pretul, nu e important procentul. Deci disponibilitate exista, eu cred ca prin inteligenta si dialog putem gasi solutii.
  • Am discutat cu reprezentantii FMI si CE problema liberalizarii pretului  la gaze, si le-am spus: in mine aveti cel mai mare suporter al liberalizarii pietei. Dar va rog sa retineti: cind eu sint dependent de o singura sursa de import de gaz (Rusia - n.red.) si platesc dublu fata de restul tarilor, eu nu pot sa fac acest proces, pentru ca imediat eu ma voi duce cu pretul sus legat de pretul de import si am distrus economia.
  • Eu am nevoie de alternative: cind termin interconectarea Szeget-Arad (si am terminat), cind termin Giurgiu-Ruse, sa am alternative, sa am o piata functionala a gazului, atunci categoric vom face acest lucru, pentru ca eu am obligatia sa-mi protejez economia nationala, nu s-o supun unui risc conjuctural.

Videanu despre divergentele de opinii cu FMI si BM

Videanu despre companiile energetice integrate:

Videanu despre noua legislatie europeana in domeniul energiei