Exporturile libiene de petrol "au incetinit drastic" saptamana trecuta si au scazut "cu mult sub" 500.000 de barili pe zi, fata de 1.2 milioane in perioadele normale, a anuntat joi Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIE) pe site-ul sau.

"Infrastructura de petrol pare sa fi fost deteriorata ca urmare a bombardamentelor puternice asupra terminalelor petroliere estice Ras Lanuf si Es Sider, din aceste zile, anuntand o escaladare alarmanta in ceea ce priveste sectorul petrolier", spune agentia care reprezinta interesele tarilor industrializate, scrie AFP.

"Impactul evenimentelor care au avut loc in Libia a fost atenuat de faptul ca rafinariile europene, cumparatori majori de petrol libian, au anuntat ca deocamdata sunt bine aprovizionate" spune AIE.

Agentia, care gestioneaza importante stocuri de petrol detinute de catre statele sale membre, a spus ca este "gata sa actioneze in cazul in care intreruperea aprovizionarii devine grava si continua" si ca nu exista nicio modalitate de a face apel la alti producatori.

Libia produce in mod normal 1,69 milioane de barili de petrol pe zi si exporta 1,2 milioane, in principal (85%) pentru Europa.