Pretul petrolului a scazut cu mai mult de trei dolari la mijlocul sedintei de tranzactionare de vineri, dupa ce cutremurul din largul coastelor Japoniei a afectat infrastructura de rafinare din acest stat, al treilea mare consumator de petrol din lume, potrivit AFP.

Pretul petrolului Brent se tranzactiona, in jurul orei 12:15 GMT, cu 112,34 dolari pe baril pe piata londoneza, cu 3,09 dolari mai putin decat joi.

La New York, pretul barilului de petrol WTI a scazut cu 2,90 dolari, la 99,80 dolari, coborand sub pragul de 100 de dolari pentru prima data in ultimele 10 zile.

Olivier Jakob, analist la compania petroliera Petromatrix, spune ca tsunamiul declansat de cutremurul care a avut loc in Japonia a afectat o serie de rafinarii, ceea ce inseamna ca importurile de petrol ale Japoniei se vor reduce.

Totodata, un expert al bancii Commerzbank arata ca "trebuie sa acceptam ca un declin, cel putin temporar, al cererii in Japonia". Acesta a mai spus ca in conditiile "continuarii revoltelor din nordul Africii si Orientul Mijlociu, pretul nu va putea cobori sub nivelul actual".

Japonia este al treilea mare consumator de petrol din lume, dupa Statele Unite si China.​