Pretul petrolului a scazut luni, dupa ce rebelii au recastigat controlul asupra unui important oras petrolier, iar revoltele din Siria si Yemen au avut un impact limitat asupra exportatorilor, potrivit Reuters. Petrolul Brent, cu livrare in luna mai, a coborat cu 82 de centi, la 114,77 dolari pa baril, iar pretul barilului light sweet crude, de referinta pe piata americana, a scazut cu 76 centi, pana la 104,64 dolari.

Un reprezentant al rebelilor libieni a anuntat duminica ca oficialii din Qatar au fost de acord sa comercializeze petrol produs pe campurile petrolifere din estul tarii, care nu mai sunt sub controlul lui Muammar Gaddafi. Rebelii au recastigat controlul asupra principalelor terminale petroliere din jumatatea estica a Libiei, printre care Es Sider, Ras Lanuf, Brega, Zueitina si Tobruk.

Campurile petrolifere controlate de rebeli produc in prezent 100.000 - 130.000 de barili pe zi si productia ar putea urca la 300.000 barili, a anuntat Ali Tarhouni, reprezentant al rebelilor responsabil pe probleme economice, financiare si petrol. Inainte de rebeliune, Libia producea aproximativ 1,6 milioane de barili de petrol pe zi.

Totodata, Olivier Jakob, analist la Petromatrix, a aratat ca dolarul s-a intarit in aceasta dimineata, ceea ce inseamna ca preturile materiilor prime vor fi mai scumpe pentru tarile care folosesc alte monede.​