Valoarea facturii lunare la energia electrica va creste in medie cu 2 lei incepand cu 1 aprilie, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Iulius Dan Plaveti. Potrivit acestuia, nu este vorba de o scumpire a energiei electrice, ci de o contributie pe care va trebui sa o plateasca fiecare consumator pentru energia produsa in cogenerare de inalta eficienta.

ANRE a aprobat si valorile bonusurilor de referinta pentru energia electrica si energia termica produsa de centralele de cogenerare de inalta eficienta. Valoarea bonusului variaza de la an la an, in functie de tipurile de combustibili utilizati pentru producerea de energie electrica si termica in cogenerare: combustibil solid, combustibil gazos asigurat din reteaua de transport si combustibil gazos asigurat din reteaua de distributie. Vedeti atasat care sunt valorile bonusului de referinta.

Ajutoare de 4,1 miliarde de euro in perioada 2011-2023

Uniunea Europeana a promovat prin adoptarea directivei CE 8/ 2004 producerea simultana de energie termica si energie electrica, cu eficienta ridicata si, prin urmare, cu un impact redus asupra mediului. Romania a transpus directiva prin Hotararea Guvernului 219/2007, care a stabilit un mecanism de tip bonus. In noiembrie 2009, prin HG 1215 au fost aprobate criteriile si conditiile necesare pentru punerea in aplicare a schemei de sprijin pentru energia electrica produsa prin cogenerare, pe baza cererii utile de energie termica.

Schema prevede acordarea unui sprijin financiar producatorilor de energie electrica si termica ce detin sau exploateaza comercial centrale de cogenerare de inalta eficienta si instituie un mecanism de sprijin prin care se urmareste acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia.

Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma unei sume de bani denumita "bonus", pentru fiecare unitate de energie electrica (MWh) produsa in cogenerare de inalta eficienta livrata in retelele electrice ale Sistemul Electroenergetic National si vanduta pe piata concurentiala si prin contracte reglementate. Schema a fost autorizata de Comisia Europeana la sfarsitul lunii septembrie.

Bugetul schemei este de 17,23 miliarde de lei (4,1 miliarde de euro) pentru perioada 2011-2023, numarul maxim de beneficiari fiind estimat la 500 agenti economici.

* Prin modernizarea sistemului se poate reduce factura pentru consumatorul final si consumul de energie, sustin specialistii din piata.

* Definitie: Cogenerarea este un sistem de producere simultana, in acelasi proces, de energie termica si energie electrica, care utilizeaza mai multe surse de combustibil pentru a genera energie, randamentul fiind mai mare cu 20% fata de productia dintr-o singura sursa. Permite de asemenea scaderea consumului de gaz prin inlocuirea cu alte resurse.

Romania are deja un sistem de cogenerare vechi, care nu mai da randament. Potrivit estimarilor, 96% din retele sunt in aceasta situatie. Pentru multe autoritati locale, centralele vechi sunt o povara mai ales ca sunt cazuri in care subventiile pentru incalzire, din fonduri locale, depasesc 50%. Sistemele centralizate de incalzire deservesc, in prezent, peste 1.600.000 de apartamente, din care 571.000 se afla in Bucuresti. Cele mai multe sunt construite prin anii '60-'70. Cu toate acestea, statul a considerat ca inca pot fi mentinute in functiune, chiar daca este nevoit sa pompeze sume mari de bani in ele. Sistemele sunt realizate dupa tehnologii anterioare crizei energetice din 1972, au randamente scazute, pierderi intre 25% si 35% si costuri ridicate de productie.

Pentru modernizarea centralelor de cogenerare, pot fi cheltuite pana in 2013, circa 360 de milioane de euro din fonduri europene alocate pentru eficienta energetica si cogenerare. De asemenea, in acest an, Comisia Europeana va adopta o serie de masuri pentru incurajarea firmelor private sa dezvolte proiecte in acest domeniu.

O alta sursa de finantare pentru investitii ar putea proveni din vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon. In acest moment, Romania detine un surplus de 300 de milioane de astfel de certificate, iar din vanzarea acestora se pot obtine circa doua miliarde de euro. Guvernul roman poarta negocieri cu firme din Japonia si Spania pentru valorificarea surplusului de certificate.