Pretul barilului de petrol a crescut vineri cu 1,43% si a ajuns la 108,32 dolari, acesta fiind cel mai inalt nivel din septembrie 2008. De la inceputul anului, pretul a crescut cu aproximativ 20%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In acelasi timp, pretul unui baril de petrol calculat in moneda nationala a ajuns la 316 lei, in crestere cu “doar” 10% fata de sfarsitul anului trecut, asta pentru ca, intre timp, dolarul s-a depreciat cu 9% fata de leu. Comparativ cu maximul inregistrat in 2008, pretul este acum cu doar 5% mai mic, click pe graficul alaturat pentru detalii.

Tot de la inceputul anului, pretul benzinei a crescut in medie cu 3-4%, iar daca cotatiile internationale se vor mentine la nivelul actual, este doar o problema de timp pana cand benzina se va scumpi. Si cum conflictul din Libia nu da semne ca se va sfarsi foarte curand, este putin probabil sa vedem o scadere a preturilor in viitorul apropiat.

Pentru 2011, Petrom si-a bugetat afaceri in scadere cu 10% fata de 2010, insa profitul net este prognozat sa creasca cu 29% si sa ajunga la 2,3 miliarde lei, ceea ce arata ca profitul nu va veni din volum, ci din preturi mai mari.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.