Vânzările totale de electricitate ale companiilor româneşti către firme din alte ţări au totalizat 139 de milioane de euro, anul trecut, contravaloarea a 3,04 milioane MWh. Exporturile româneşti se derulează doar către nouă state. Pe primul loc în topul ţărilor care au cumpără energie electrică din România se află Serbia, care a plătit firmelor din România 62 de milioane de euro pentru 1,26 milioane de MWh de curent, noteaza site-ul e-nergia.ro.

Locul secund este ocupat de Elveţia care, pentru o cantitate de 1,08 milioane MWh a plătit 42 de milioane de euro. De precizat, însă, că apariţia Elveţiei în topul ţărilor care cumpără curent de la noi se datorează faptului că există câţiva mari traderi de energie precum Alpiq ori Buzmann Industries care activează în România dar sunt înregistraţi în Ţara Cantoanelor. Ungaria ocupă locul trei după sumele plătite pentru energia românească, cu 28,9 milioane euro, contravaloarea a aproape 0,54 milioane Mwh livraţi.

Bulgarilor le-am vândut electricitate de 6,7 milioane de euro iar Luxemburg-ului de aproape două milioane de euro.

Pe de altă parte importurile noastre de electricitate sunt de peste patru ori mai mici decât exporturile, circa 30 de milioane de euro pentru 0,76 milioane Mwh ceea ce face din România un exportator net de energie electrică. Jumătate din cantitatea de energie importată provine din Republica Moldova, alte ţări care ne mai vând electricitate fiind Elveţia, Serbia ori Ungaria.

Citeste continuarea pe e-nergia.ro