Cum este obligata Romania sa permita din 2013 exporturile de gaze

de Claudia Pirvoiu, Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 11 aprilie 2011, 16:00 Economie | Energie


Interconectari
Foto: Transgaz
Autoritatile romane nu vor mai putea tine prea mult timp in frau exporturile de gaze naturale. Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure  transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii  aprovizionarii. In aceste conditii, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si "fluxul invers", ceea ce inseamna  permiterea exporturilor de gaze, a declarat pentru HotNews.ro Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului Economiei. Potrivit acestuia, trebuie  facilitate fluxurile de gaze naturale pe ambele sensuri, atat prin conducta Arad-Szeged, cat si viitoarea conducta Giurgiu-Ruse. Dar nu numai. Ar putea fi  construite conducte de interconectare pe ambele sensuri si cu Moldova si cu Serbia, chiar daca nu sunt state membre UE.

In ceea ce priveste conducta Arad-Szeged, din punct de vedere tehnic nu se pot realiza decat importuri in acest moment. Proiectul prevedea constructia conductei pe ambele  sensuri, insa pana la urma s-a realizat doar pentru importuri. Insa, daca autoritatile ar decide sa deblocheze exporturile, in cateva luni ar putea fi  rezolvata si problema tehnica. In schimb, conducta Giurgiu-Ruse va asigura inca de la inceput transportul gazului în ambele directii. Corneliu Condrea  sustine ca interconectarea cu Bulgaria va fi finalizata pana la sfarsitul anului viitor, in prezent derulandu-se procedurile pentru selectarea  constructorului pe partea romana.

 • Potrivit Regulamentului european 994/2010, pana pe 3 martie 2012, fiecare stat trebuie sa prezinte o propunere de capacitate bidirectională. Pana pe 3  decembrie 2013, trebuie asigurata capacitatea bidirectională permanentă în toate interconectările transfrontaliere între statele membre. "Operatorii de  sisteme de transport asigură capacitatea bidirectională permanentă în toate interconectările transfrontaliere între statele membre cât mai curând posibil si  cel târziu până la 3 decembrie 2013", se arata in regulament.

Regulamentul mai spune ca "operatorii de sisteme de transport nu ar trebui împiedicati să ia în calcul situatia în care investitiile care permit capacitatea  fizică de a transporta gazul în ambele directii (capacitate bidirectională) în cadrul interconectărilor transfrontaliere cu tări terte". Romania are in  vedere interconectarea cu Moldova si cu Serbia. In plus, vor fi facute investitii la statiile Isaccea si Negru Voda pentru ca din punct de vedere tehnic,  gazele sa poata fi transportate in ambele sensuri. Până la 3 decembrie 2011, statele membre comunică Comisiei acordurile interguvernamentale existente  semnate cu tări terte care au un impact asupra dezvoltării infrastructurilor de gaze si aprovizionării cu gaze.

HotNews.ro a aratat ca Petrom vrea sa exporte gaze naturale prin conducta de interconectare Arad-Szeged, pentru ca "un producator trebuie sa caute cel mai  bun pret pentru produsul sau". Autoritatile romane nu sunt prea incantate de ideea exporturilor fiindca se tem ca, astfel, Petrom ar vinde in alte tari o  mare parte din productia de gaze naturale. Temerea este justificata in conditiile in care pretul gazelor din productia interna reprezinta circa 40% din  pretul gazelor de import. Insa, de partea Petrom se afla directivele Comisiei Europene. Vezi in text de ce se tem autoritatile romane sa dea "unda verde"  exporturilor de gaze.

 • Petrom are tot interesul sa caute "cel mai bun pret pentru produsul sau" avand in vedere ca in Romania pretul pentru gazele din productia interna a  fost  blocat la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc inca din 2009, in timp ce preturile la gazele din import au tot crescut in ultimii ani ajungand la 400 de dolari/1.000 mc.

"Avem discutii cu Transgaz si ANRE cu privire la fluxul invers in Ungaria, dar pâna la acest moment, pe Arad-Szeged, sunt permise numai importurile. Interconectarile între statele membre UE în ambele sensuri reprezinta o cerinta a legislatiei europene care trebuie respectata. Prioritatea Petrom vizeaza impulsionarea crearii unei piete functionale de gaze naturale în România, în care categoriile vulnerabile sa fie protejate   corespunzator iar pretul pentru consumatorii industriali sa fie rezultatul raportului cerere/oferta. In prezent, pretul gazelor din productia interna reprezinta circa 40% din pretul gazelor de import. Ca si principiu al economiei de piata si al cresterii economice, un producator trebuie sa caute cel mai bun pret pentru produsul sau. In acest context, evaluam oportunitatile de export direct de gaze. Inceperea exportului de gaze ar aduce numai beneficii la bugetul de stat (prin cresterea contributiilor din TVA etc.)", au precizat pentru HotNews.ro reprezentanti ai Petrom.

 
Ca si principiu al economiei de piata si al cresterii economice, un producator trebuie sa caute cel mai   bun pret pentru produsul sau. In acest context, evaluam oportunitatile de export direct de gaze. Inceperea exportului de gaze ar aduce numai beneficii la   bugetul de stat
 
 
Petrom
Interconectarile între statele membre UE în ambele sensuri reprezinta o cerinta si a noii legislatii europene privind organizarea pietei gazelor. Este vorba de Directiva 73/2009 care trebuia transpusa inca din martie 2011. Noua directive se refera, printre altele, si la interconectare in vederea facilitarii  fluxurilor de gaze naturale pe întreg teritoriul Comunitatii Europene. Printre obiectivele si principiile ordonantei de urgenta privind dezvoltarea pietei gazelor se afla:

    * dezvoltarea interconectarilor Sistemului national de transport al gazelor naturale cu sistemele similare din tarile vecine si cu alte infrastructuri de transport si integrarea Sistemului national de transport al gazelor naturale în reteaua europeana de transport a gazelor naturale
    * asigurarea conditiilor necesare pentru buna functionare a pietei gazelor naturale si pentru integrarea pietei nationale în piata interna europeana a  gazelor naturale.

In plus, permiterea exportului de gaze reprezinta chiar unul dintre obiectivele generale ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. "Eliminarea restrictiilor privind comertul cu gaze naturale între statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv dezvoltarea unor conducte de interconectare   corespunzatoare pentru a satisface cererea si a îmbunatati integrarea pietelor nationale, ceea ce ar putea facilita fluxurile de gaze naturale pe întreg teritoriul Comunitatii Europene". Acesta este un obiectiv al ANRE cuprins in proiectul de ordonanta.

Anul trecut, in octombrie, a fost pusa in functiune conducta de interconectare Arad-Szeged. Conducta are o lungime totala de 109 km si un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera  Csanadpalota de la granita dintre Romania si Ungaria. Conducta de gaze Arad - Szeged are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora.

In plus, autoritatile romane si cele bulgare au un proiect comun de interconectare a sistemelor nationale de gaz la Giurgiu-Ruse. Conducta va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 mld. mc/an, iar capacitatea minima de transport de 0,5 mld. mc/an. Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare europeana) este de 23.823.836 euro, din care TRANSGAZ S.A. -10.093.952 euro si BULGARTRANSGAZ E.A.D. - 13.729.884 euro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6960 vizualizari

 • +18 (28 voturi)    
  Bizar ... (Luni, 11 aprilie 2011, 16:07)

  Petronius. [anonim]

  Europa ne obliga sa ne vindem energia, ne obliga sa importam alimentele, interzice tarnului roman sa-si vanda marfa direct ...

  Tot nu pricep de ce si-a vandut Romania resursele ? Alte tari europene si-au pastrat controlul asupra resurselor strategice, dar daca noi incercam acelasi lucru, atunci "nu e Schengen" !
  • -1 (25 voturi)    
   N-ai inteles nimic (Luni, 11 aprilie 2011, 17:14)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui Petronius.

   Europa te obliga sa ai piata libera, in rest nu te obliga nimic. Nu uita ca europa ne da de 10x mai mult de cat le dam noi. Ei pun la parlament-ul european si in orice comisie oameni ok noi trimitem parlamentari de doi lei plus rapciugi corupte pe oriunde. Doar nu compari 100 de specialisti germani cu 100 pe care ii trimite psd-ul si pnl-ul?

   Banii pe care i-au trimis emigrantii cate 6-7 miliarde anual sunt camioane intregi de bani si asigura pacea sociala in ro. Ce faceam noi cu 3 miiloane de someri in plus?

   UE ne cumpara 65% din exporturi, ei ne trimit si o buna parte dintre turistii de calitate.

   Educatia pe care o primesc indirect emigrantii romani in acesti ani este greu de calculat, uita-te si tu in curtile celor care sunt plecati, o sa vezi ca si-au schimbat macar putin mentalitatea.
   • +6 (18 voturi)    
    Seriooos? (Luni, 11 aprilie 2011, 18:52)

    unu [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

    "nu uita ca europa ne da de 10x mai mult de cat le dam noi."

    Mda, ne-ai spart la faza asta... UE scoate la imprimanta fonduri europene, noi le luam dupa care platim aur in conditiile puse de ei.

    "Educatia pe care o primesc indirect emigrantii romani in acesti ani este greu de calculat, uita-te si tu in curtile celor care sunt plecati, o sa vezi ca si-au schimbat macar putin mentalitatea."

    Ei bun, si ce treaba are libera circulatie a fortei de munca cu UE-ul? Norvegia si Elvetia nu sunt in UE si totusi romanii aia de care zici tu ca au curtile frumoase, pot sa lucreze si acolo bine mersi cu un permis de munca.

    Char nu era nevoie ca Romania sa isi cedeze resursee strategice pe 2 lei sau sa adere la zona monedei euro care ar fi si asta o aberatie si un dezastru pentru noi.

    O sa vedem cati s-or mai duce la lucru in strainatate dupa ce aderam la EURO si cresc preturile si la noi ca in restul zonei.
    Acum castigi normal cate pentru o tara europeana daca te duci afara, vii inapoi in Romania si cumperi orice ieftin. Dar o sa se schimbe.

    Toata lumea uita ca Uniunea Europeana e o UNIUNE in care ca de obicei, cei puternici fac legea, cei mici si slabi sau subdezvoltati nu au ce comenta. E ca si URSS, unde aveai state sovietice dar care nu comentau nici unul in fatza Rusiei.

    Pot spune ca UE are mai multa nevoie de noi decat avem noi nevoie de UE. Si forta aia de munca dusa in strainatate nu lucreaza acolo pe bani mai multi decat locuitorii tarilor respective, deci din nou 1-0 pentru UE. mana de lucru ieftina, teren pentru investitii masive, piata de desfacere formata din multi care nu stiu ce e aia calitatea si nu comenteaza, ca sa nu mia zic de clasa politica corupta, cu care daca ai niste bani poti sa faci afaceri de minune pentru ca ei vand tot.

    Sincer eu cred ca tu nu ai inteles nimic si nu ai inteles ca traim tot in epoca in care cel mai puternic conduce si ca nimic nu e gratis pe lumea asta. Poate te uiti prea mult la TV...
    • +9 (15 voturi)    
     pt. unul (Marţi, 12 aprilie 2011, 0:48)

     Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui unu

     1.UE nu face fonduri la imprimanta copile, Greii UE au productie reala, din impozitele lor se strang fondurile UE. Si ro. poate sa tipareasca bani, dar hartiile introduse fara acoperire scad proportional valoarea celor in circulatie.

     2. Probabil nu ai prea multa idee ce munca titanica este sa schimbi mentalitatea unui popor. In 89 grosul romanilor parca era cazut din pom, dupa 50 de ani de izolare, erau manipulati ca niste copii, s-a intamplat in 90 ca in satele unde s-au nascut unii taranisti de frunte care au facut puscarie grea, sa dea oamenii cu pietre, atat de incuiat era poporul in 90. Iti mai aduc aminte cateva detalii, s-a strigat moartea intelectualilor dupa 90 sau minerii fara sa aibe drept sa aresteze bagau la duba in Buc. toti care pareau intelectuali.

     3. Resursele strategice nu te pune nimeni sa le cedezi, PSD-ul in loc sa indeplineasca conditiile economice si de coruptie, a preferat sa dea "spaga" asa cum erau ei invatati in cei 50 de ani de comunism.

     4. Cum sa faci o piata comuna daca fiecare tara ar pune to felul de conditii , interdictii si vami?

     5 La nivel cultural si de idei noi luam de la vest 100X mai mult. Chiar si forumul electronic pe care scrii nu este o inventie vlaha, nici ziarul, nici multe alte mii de detalii care dau unei societati instrumente aproape infinite sa lucreze si sa se autoreguleze.

     "traim tot in epoca in care cel mai puternic conduce si ca nimic nu e gratis pe lumea asta. Poate te uiti prea mult la TV... "

     Nu am tv in camera si nu prin romanii, poate imi spui tu epoca unde nu au condus cei puternici, eu personal nu am citit sa fi existat asa ceva, vad ca visezi la vremurile alea imaginare. Tocmai pt. ca nimic nu este gratis, vestul ne arata drumul, "mai multa munca si mai putina hotie"
     • +5 (7 voturi)    
      Munca in zadar... (Marţi, 12 aprilie 2011, 10:30)

      Danon [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

      ... xenofobia la romani este de necombatut. "Aga, aga" sar toti dasteptii smecherasi, ne fura aia calul. Si aia, si ailalti. Nu conteaza ca nici nu avem cal de furat, aia tot il fura.

      Interesant este ca xenofobia nu se combina si cu sovinism. De meditat. Ne place sa destestam.

      M-a amuzat amanuntul cu "resursele strategice" - mi-ar fi placut sa dezbatem subiectul, e clar ca nu e cunoscut. Dar e clar si ca e degeaba.

      Alta perla: "O sa vedem cati s-or mai duce la lucru in strainatate dupa ce aderam la EURO si cresc preturile si la noi ca in restul zonei." Scoop: preturile la noi sunt practic la fel ca in UE. Cu exceptia imobiliarului. Si imobiliarul nu costa deloc la fel in Europa. Iar lumea merge la munca nu pentru ca ar fi preturile mici aici (atunci ar sta naiba acasa si ar cheltui mai putin) ci fiindca sunt salariile mai mari "acolo".
   • +1 (1 vot)    
    Noroc cu PDL... (Marţi, 12 aprilie 2011, 13:09)

    anonimul [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

    Urez parlamentarilor europeni romani "MULTE SUCCESURI" in activitate....
  • +2 (6 voturi)    
   d-aia! (Luni, 11 aprilie 2011, 22:48)

   Demigod [utilizator] i-a raspuns lui Petronius.

   Ca sa intram in UE, si sa putem merge cu buletinul la cumparaturi in vest; desi smecheria e ca nu prea mai are rost. Aceleasi produse le gasesti in MALL acasa, doar ca la pretul care include transportul + specula.

   Mai e un avantaj pentru cei ce fac turism. Mergi in UE sa-ti spargi banii. E drept, macar primesti ceva pe ei, chiar de e putin cam luxox pentru buzunarul cetateanului simplu.
 • +10 (18 voturi)    
  Tariceanu stie... (Luni, 11 aprilie 2011, 16:26)

  clujeanul [anonim]

  Intrebati-l pe Tariceanu de ce are atata putere Petrom, si de ce e stat in stat.
  • -2 (8 voturi)    
   ??? (Luni, 11 aprilie 2011, 16:36)

   me [anonim] i-a raspuns lui clujeanul

   ce treaba are tariceanu cu legislatia europeana?
   nu il apar pe tariceanu, il consider o caricatura de prim ministru (nu ca boc ar fi altfel), dar aici ne obliga UE, nu contractele semnate cu firmele ce investesc in romania
   • +6 (8 voturi)    
    Hai ca te ajut eu (Luni, 11 aprilie 2011, 18:59)

    unu [anonim] i-a raspuns lui me

    Tariceanu a privatizat sectorul energetic in asa fel incate statul roman e MINORITAR ca si pachet de actiuni. Prin urmare acum Petromul, Rompetrolul si Transgazul sunt firme austriece, nemtesti si mai stiu io ce. Prin urmare nu poti sa impui unei firme straine sa iti vanda tie la pretul impus de guvern.

    In acte OMV, E-On si KazMunaiGaz sunt "investitori" si au dreptul sa vanda le ce pret vor ei. Ce nu se investigheaza este cum au cunmparat cele 3 companii sectorulpetrolier romanesc cu sub 1 miliard de dolari cand resursele romanesti sunt de cel putin 10 miliarde.

    Deci practic Tariceanu & Co au lasat tara asta fara optiuni si in c*rul gol.

    Te-ai prins sau iti fac o diagrama?
    • +3 (3 voturi)    
     el e doar o consecinta (Luni, 11 aprilie 2011, 22:50)

     Demigod [utilizator] i-a raspuns lui unu

     Tariceanul e doar un Unchiesh, comparat cu Nastase care e Nasul Mare. Pe cand Iliescu e marele socru. Daca nu era atat de ramolit si de rosu pun pariu ca era si azi analist politic cu rating de audienta mare.
 • +8 (18 voturi)    
  mda... (Luni, 11 aprilie 2011, 16:32)

  me [anonim]

  UE deja incepe sa devina o gluma proasta.
  isi da arama pe fata: singurul motiv pentru care s-a format e ca franta si mai ales germania sa conduca europa si sa faca ce vor.
  nu vor decat sa ne faca profit si sa o duca ei bine de pe urma noastra si nimic mai mult.
  vor liberalizarea exporturilor si preturilor la energie, dar nu ii doare de romani care s-ar trezi cu niste preturi imense la energie (mai mari ca la ei).
  cred ca incepem si noi sa intelegem cu ocazia asta d c unele tari nu au avut nici un chef sa intre in UE (si unele chiar nu au intrat)
  • 0 (0 voturi)    
   Bine ca v-ati trezit fratilor! (Luni, 18 aprilie 2011, 5:33)

   CDO [anonim] i-a raspuns lui me

   Imi pare rau ca ati cam uitat: ca de fapt si Ceausescu a vrut ca Romania sa ramana independenta si sa nu adere la UE.,motiv pentru care de altfel a si fost impuscat. Ce mai sperati acum?
 • +11 (11 voturi)    
  DIPLOMATIE (Luni, 11 aprilie 2011, 16:49)

  Gaga [anonim]

  Totul trebuie tratat cu diplomatie ,la fel cum si-au aparat interesele , alte state membre UE .De ex. Franta ,pt. a se opune intrarii Romaniei in Schengen au recurs la o smecherie :au dat vina pe Bulgaria iar Romania nu putea adera separat deoarece nu era securizata granita cu bulgarii.
  Aici intervine arta diplomatiei.Trebuie gasita o chichita.
  • +2 (10 voturi)    
   poate ca este smecherie, dar... (Luni, 11 aprilie 2011, 17:17)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui Gaga

   Dar, toti am vazut ce puroi exista in vame, cum poti spune ca acesti oameni nu vor primi bani sa nu lase camioane necontrolate(cu droguri, arme sau material pt. teroristi) si emiganti extracomunitari ?
   • +9 (9 voturi)    
    hai ma sa fim seriosi (Luni, 11 aprilie 2011, 19:02)

    unu [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

    te-ai dus in franta sa vezi ca jumate sunt negri, te-ai dus in UK sa vezi cum se drogheaza aia? drogurile alea si imigrantii aia pe unde intra, prin Romania?

    nu mai pune botul la toate dezinformarile ca nu pe la noi intra grosul de imigranti si droguri.
 • +10 (10 voturi)    
  UE si energia? (Luni, 11 aprilie 2011, 16:52)

  Chiar Eu [utilizator]

  Oare de ce UE nu sprijina cu toate mijloacele realizarea Nabucco... asa, de dragul aprovizionarii cu gaze a Europei (bine a unei parti a Europei... poate nu cea mai influenta)? De dragul interconectarii macar.
  Oare de ce UE nu s-a ofuscat un pic cand Rusia vinde gazul, asa, la preturi diferite tarilor europene. Cum o fi asta pe piata libera a gazelor din Uniunea Europeana. Preturile astea, la un moment de timp dat, nu ar trebui sa fie cam egale...daca e piata libera.
  • -2 (6 voturi)    
   Te-ai prins,dar nu vezi. (Luni, 11 aprilie 2011, 19:45)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Chiar Eu

   Interconectarea,tocmai asta iti ofera.Sa iei de unde-i mai ieftin.Unii care sunt impotriva interconectarii,parca ar vrea sa luam numai de la rusi.E drpt ca sunt unii care sustin rusii in mod inconstient.Din pacate te numeri printre ei.
   • +4 (4 voturi)    
    ; (Marţi, 12 aprilie 2011, 0:29)

    ......... [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Asta iti ofera dar iti face un mare deserviciu si anume, gazul romanesc asta ieftin cu 160 euro/mc o sa mearga in Germania unde e vro 400 pt ca nastase a avut grija cand a privatizat petromul sa ofere aprope gratis resursele ( redeventa aia care e mai mult decat simbolica).Deci castigam pe o parte dar pierdem pe cealalta si pierderea e mult mai mare decat castigul.
   • +3 (3 voturi)    
    Nu prea intelegi! (Marţi, 12 aprilie 2011, 10:16)

    Chiar Eu [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Cum va rezolva interconectarea problema aprovizionarii cu gaze a Europei daca cel putin pentru estul Europei sursa externa de gaze ramane una singura (Rusia) si UE nu sustine foarte energic diversificarea surselor de gaze: realizarea Nabucco? Ne interconectam noi intre noi ca sa luam gaze "de unde-i mai ieftin" tot de la un monopol ca cel al Rusiei care vinde gaze cui vrea si la ce preturi vrea... pe "piata libera". Si cand se cearta cu unii si cu altii se mai intrerupe si alimentarea cu gaze, asa ca sa inteleaga si interconectatii europeni cine e la manete.
 • +6 (6 voturi)    
  liber la gaz (Luni, 11 aprilie 2011, 16:59)

  rrr [anonim]

  Pana gasim chichita vom plati.Cine a avut lideri care au stiut sa mentina controlul la privatizare ne obliga acum sa dam liber.

  Salarii pe cand ca la preturi vad ca ii ajungem din urma.
 • +1 (3 voturi)    
  Ce gogomanie!!! (Luni, 11 aprilie 2011, 17:31)

  Pacala [anonim]

  Atat prin conducta Arad-Szeged cat si prin cea Giurgiu-Ruse se exportau gaze naturale la greu. Unde-ati auzit voi productie de gaze naturale in Ungaria sau in Bulgaria de credeati ca prin acele conducte noi importam gaze naturale. Vedeti c-ati incurcat importul cu exportul.
  • 0 (0 voturi)    
   Care conducta cu Bulgaria? (Marţi, 12 aprilie 2011, 9:30)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Pacala

   Cum poti sa exporti gaze in Bulgaria pe o conducta care nu exista.Mai citeste odata articolul.Cu atentie.
   • 0 (0 voturi)    
    O conducta tot era (Marţi, 12 aprilie 2011, 21:38)

    Pacala [anonim] i-a raspuns lui mircea

    ... şi trecea pe la Negru-Vodă. Tot un dreaq! Ca trimiti gaze pe o singură conducta, sau pe doua, tot export se cheama, si nu import.
 • +5 (5 voturi)    
  Noul pact Ribbentrop-Molotov (Luni, 11 aprilie 2011, 18:34)

  Costica [anonim]

  Angela Merkel numai ce a reziliat prelungirea activitatii centralelor nucleare in Germania pentru ca prezinta risc ecologic. Alternativa ecologica este gazul rusesc si au batut din nou palma cu rusii, ca acum 50 de ani. Se incearca secatuirea rapida a resurselor proprii ale Romaniei, pentru a fi total dependenta energetic de Rusia, in special cand petrolul va creste peste 150$ barilul. Nu exista crestere economica la 150$ barilul, doar perpetua stagnare si recesiune. Si noi tocmai le-am dat celor de la OMV rezervele petroliere romane la 12$ barilul. Acum vor sa vanda si gazele. SUA isi converteste rapid economia pe gaz pentru a contracara cresterea petrolului. Guvernul Romaniei ar trebui sa puna botnita OMVului si sa renegocieze contractul de privatizare, nu sa vinda inca 10% din actiuni. Si ghici cine intermediaza tranzactia? Rusii, care au oferit cel mai mic comision numai pentru a castiga si a avea acces la toata documentatia Petrom, inclusiv rezerve, capacitate de productie, etc. Adrian Nastase si KGBistul Iliescu vor fi decorati de Rusia si Germania (vezi si premierul Klaus Iohannis propus de PSD/PNL inainte de alegeri, deja decorat de austrieci)pentru serviciile evorme facute acestor tari. Numai fanariotii actionau asa, dar macar aia nu erau romani.
  • -1 (1 vot)    
   pactul cu demonul (Marţi, 12 aprilie 2011, 20:23)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Costica

   Costica
   In tara asta au fost dintotdeauna mai multe cozi de topor disponibile decat topoare...Tradarea politica e exercitiul cel mai placut boierimii romane, cuunele exceptii notabile, amintite de istorie.Si asta incepand cu Decebal si terminand cu Ceausescu....
   Cum sa nu fim condusi de boci, bashinesti, ilici si goagalisti, cand noi ne macelarim copii in pantecele mamelor lor???????
   • 0 (0 voturi)    
    Gresit (Miercuri, 13 aprilie 2011, 18:28)

    Decebal [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    Ileescu a distrus sau a adus pe malul prapastiei industria si agricultura;
    Nastase si Tariceanu au vandut tot la pret de solduri;
    Basescu si Boc au indatorat populatia ce traeste in Romania pentru multi ani.
    Nu mai ramasese nimic de vandut!
    Care este diferenta dintre ei?
 • +7 (7 voturi)    
  UE vrea (Luni, 11 aprilie 2011, 21:58)

  Daniels22026 [utilizator]

  Si eu as vrea la fel de la Romania daca as fi UE. Dar daca as fi Romania, as intreba UE ce are in comun interconectarea retelelor cu gazul romanesc? Piata libera de gaze n-are decit sa se infiinteze in Europa si o sa cumparam si noi de acolo. Nu putem vinde din gazul nostru, ca nu ne ajunge nici noua. Cum vine asta sa-ti vind tie ceea ce-mi trebuie mie? Si de ce piata europeana nu-i libera fara gazul nostru? UE aplica concepte economice din ce in ce mai originale. Piata libera inseamna acum si ca sint obligat sa vind ceea ce trebuie altora. Trebuie sa-i trimitem la plimbare.
 • +2 (2 voturi)    
  ? (Marţi, 12 aprilie 2011, 1:56)

  andu2 [utilizator]

  daca petromul va avea profit mai mare, de ce vindem actiuni?
  • +1 (1 vot)    
   au nevoie de bani (Marţi, 12 aprilie 2011, 10:37)

   unu [anonim] i-a raspuns lui andu2

   ca sa aiba pedeleu bani de campanie electorala, udrea si eba bani de vuitoane etc.... ce e asa greu?
 • -1 (1 vot)    
  gaz pe aragaz (Marţi, 12 aprilie 2011, 14:25)

  Ion [anonim]

  Doar fum. I se pare cuiva ca gazele naturale sunt atat de ieftine la noi? Pretul a ajuns comparabil cu cel al engergiei electrice, deci ce se spune ca vor creste preturile sunt abureli. Nu pot creste peste pretul enegriei electrice fiindca vor scade vanzarile.

  Singurii consumatori afectati sunt cei industriali care vor cumpara probabil mai scump. In rest...fum.
 • +3 (3 voturi)    
  saraca tara .... (Marţi, 12 aprilie 2011, 14:37)

  anonim [anonim]

  Adrian Nastase merita judecat pentru ca EL a vandut Petrom ( companie profitabila ) catre OMV.
  Ceea ce a facut acest nemernic este o crima pentru care sufera si va suferi poporul roman.
  Comisionul pe care l-a luat ca sa faca acest lucru nu ii va conferi acestui individ linistea pe care si-o doreste.
  Odata va plati si el pentru tot raul facut acestui popor.
  Acum sta mai retras si l-a impins pe Ponta in fata!! Crede ca am uitat sau vom uita vreodata privatizarea Petrom??
  Din pacate suferinta oamenilor simpli ( salariati Petrom, etc ) exista deja si este mare.Oare cu ce a gresit acest popor sa fie blestemat cu astfel de indivizi drept conducatori
 • +1 (1 vot)    
  gazul romanesc (Joi, 14 aprilie 2011, 20:22)

  gabry [anonim]

  tare sint curios daca statul roman are curaj sa conditioneze conducta de gaz si intrarea in zona euro de aderarea la senghen ; non senghen , non gaz


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by