Autoritatile romane nu vor mai putea tine prea mult timp in frau exporturile de gaze naturale. Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. In aceste conditii, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si "fluxul invers", ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze, a declarat pentru HotNews.ro Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului Economiei. Potrivit acestuia, trebuie facilitate fluxurile de gaze naturale pe ambele sensuri, atat prin conducta Arad-Szeged, cat si viitoarea conducta Giurgiu-Ruse. Dar nu numai. Ar putea fi construite conducte de interconectare pe ambele sensuri si cu Moldova si cu Serbia, chiar daca nu sunt state membre UE.

InterconectariFoto: Transgaz

In ceea ce priveste conducta Arad-Szeged, din punct de vedere tehnic nu se pot realiza decat importuri in acest moment. Proiectul prevedea constructia conductei pe ambele sensuri, insa pana la urma s-a realizat doar pentru importuri. Insa, daca autoritatile ar decide sa deblocheze exporturile, in cateva luni ar putea fi rezolvata si problema tehnica. In schimb, conducta Giurgiu-Ruse va asigura inca de la inceput transportul gazului în ambele directii. Corneliu Condrea sustine ca interconectarea cu Bulgaria va fi finalizata pana la sfarsitul anului viitor, in prezent derulandu-se procedurile pentru selectarea constructorului pe partea romana.

  • Potrivit Regulamentului european 994/2010, pana pe 3 martie 2012, fiecare stat trebuie sa prezinte o propunere de capacitate bidirectională. Pana pe 3  decembrie 2013, trebuie asigurata capacitatea bidirectională permanentă în toate interconectările transfrontaliere între statele membre. "Operatorii de  sisteme de transport asigură capacitatea bidirectională permanentă în toate interconectările transfrontaliere între statele membre cât mai curând posibil si  cel târziu până la 3 decembrie 2013", se arata in regulament.

Regulamentul mai spune ca "operatorii de sisteme de transport nu ar trebui împiedicati să ia în calcul situatia în care investitiile care permit capacitatea fizică de a transporta gazul în ambele directii (capacitate bidirectională) în cadrul interconectărilor transfrontaliere cu tări terte". Romania are in vedere interconectarea cu Moldova si cu Serbia. In plus, vor fi facute investitii la statiile Isaccea si Negru Voda pentru ca din punct de vedere tehnic, gazele sa poata fi transportate in ambele sensuri. Până la 3 decembrie 2011, statele membre comunică Comisiei acordurile interguvernamentale existente semnate cu tări terte care au un impact asupra dezvoltării infrastructurilor de gaze si aprovizionării cu gaze.

HotNews.ro a aratat ca Petrom vrea sa exporte gaze naturale prin conducta de interconectare Arad-Szeged, pentru ca "un producator trebuie sa caute cel mai bun pret pentru produsul sau". Autoritatile romane nu sunt prea incantate de ideea exporturilor fiindca se tem ca, astfel, Petrom ar vinde in alte tari o mare parte din productia de gaze naturale. Temerea este justificata in conditiile in care pretul gazelor din productia interna reprezinta circa 40% din pretul gazelor de import. Insa, de partea Petrom se afla directivele Comisiei Europene. Vezi in text de ce se tem autoritatile romane sa dea "unda verde" exporturilor de gaze.

  • Petrom are tot interesul sa caute "cel mai bun pret pentru produsul sau" avand in vedere ca in Romania pretul pentru gazele din productia interna a  fost  blocat la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc inca din 2009, in timp ce preturile la gazele din import au tot crescut in ultimii ani ajungand la 400 de dolari/1.000 mc.

"Avem discutii cu Transgaz si ANRE cu privire la fluxul invers in Ungaria, dar pâna la acest moment, pe Arad-Szeged, sunt permise numai importurile. Interconectarile între statele membre UE în ambele sensuri reprezinta o cerinta a legislatiei europene care trebuie respectata. Prioritatea Petrom vizeaza impulsionarea crearii unei piete functionale de gaze naturale în România, în care categoriile vulnerabile sa fie protejate corespunzator iar pretul pentru consumatorii industriali sa fie rezultatul raportului cerere/oferta. In prezent, pretul gazelor din productia interna reprezinta circa 40% din pretul gazelor de import. Ca si principiu al economiei de piata si al cresterii economice, un producator trebuie sa caute cel mai bun pret pentru produsul sau. In acest context, evaluam oportunitatile de export direct de gaze. Inceperea exportului de gaze ar aduce numai beneficii la bugetul de stat (prin cresterea contributiilor din TVA etc.)", au precizat pentru HotNews.ro reprezentanti ai Petrom.

Ca si principiu al economiei de piata si al cresterii economice, un producator trebuie sa caute cel mai bun pret pentru produsul sau. In acest context, evaluam oportunitatile de export direct de gaze. Inceperea exportului de gaze ar aduce numai beneficii la bugetul de stat

Petrom

Interconectarile între statele membre UE în ambele sensuri reprezinta o cerinta si a noii legislatii europene privind organizarea pietei gazelor. Este vorba de Directiva 73/2009 care trebuia transpusa inca din martie 2011. Noua directive se refera, printre altele, si la interconectare in vederea facilitarii fluxurilor de gaze naturale pe întreg teritoriul Comunitatii Europene. Printre obiectivele si principiile ordonantei de urgenta privind dezvoltarea pietei gazelor se afla:

* dezvoltarea interconectarilor Sistemului national de transport al gazelor naturale cu sistemele similare din tarile vecine si cu alte infrastructuri de transport si integrarea Sistemului national de transport al gazelor naturale în reteaua europeana de transport a gazelor naturale

* asigurarea conditiilor necesare pentru buna functionare a pietei gazelor naturale si pentru integrarea pietei nationale în piata interna europeana a gazelor naturale.

In plus, permiterea exportului de gaze reprezinta chiar unul dintre obiectivele generale ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. "Eliminarea restrictiilor privind comertul cu gaze naturale între statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv dezvoltarea unor conducte de interconectare corespunzatoare pentru a satisface cererea si a îmbunatati integrarea pietelor nationale, ceea ce ar putea facilita fluxurile de gaze naturale pe întreg teritoriul Comunitatii Europene". Acesta este un obiectiv al ANRE cuprins in proiectul de ordonanta.

Anul trecut, in octombrie,a fost pusa in functiune conducta de interconectare Arad-Szeged. Conducta are o lungime totala de 109 km si un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota de la granita dintre Romania si Ungaria. Conducta de gaze Arad - Szeged are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora.

In plus,autoritatile romane si cele bulgare au un proiect comun de interconectare a sistemelor nationale de gaz la Giurgiu-Ruse. Conducta va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 mld. mc/an, iar capacitatea minima de transport de 0,5 mld. mc/an. Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare europeana) este de 23.823.836 euro, din care TRANSGAZ S.A. -10.093.952 euro si BULGARTRANSGAZ E.A.D. - 13.729.884 euro.