​Sub presiunea unei noi legislatii europeane, a angajamentelor Romaniei in fata FMI, dar si a nevoii de reorganizare, sectorul energetic din Romania va suferi mari transformari in perioada urmatoare, poate chiar pana la sfarsitul acestui an. Am putea vedea demararea unei liberalizari totale a pietei energiei electrice si a gazelor naturale, am putea vedea schimbari in actionariatul principalelor companii energetice de stat sau am putea vedea interes crescut din partea companiilor straine de a investi in Romania. Pana la aceste schimbari, HotNews.ro va prezinta un infografic care descrie sectorul energetic asa cum se prezinta el in acest moment. Pe masura ce vor aparea modificari, datele vor fi actualizate.

Problemele, prezentate pe scurt

Guvernul Romaniei este obligat sa transpuna, in cel mai scurt timp posibil, o noua legislatie europeana privind organizarea pietei energetice. Este vorba de directivele 72 si 73/2009 referitoare la piata energiei electrice, respectiv piata gazelor. Potrivit acestei noi legislatii care trebuia transpusa inca din martie, autoritatile romane sunt obligate sa liberalizeze in totalitate piata energetica. Deocamdata, autoritatile nu stiu foarte clar in cat timp se va produce eliminarea preturilor reglementate. Insa, aceasta intarzierea poate determina Comisia Europeana sa actioneze Romania la Curtea de Justitie Europeana.

Aceeasi legislatie europeana se refera si la interconectarile între statele membre UE in vederea facilitarii fluxurilor de gaze naturale pe întreg teritoriul Comunitatii Europene. Practic, CE doreste eliminarea restrictiilor privind comertul cu gaze naturale între statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv dezvoltarea unor conducte de interconectare corespunzatoare pentru a satisface cererea si a îmbunatati integrarea pietelor nationale.

In ceea ce priveste reorganizarea sectorului energetic, nimeni nu stie cum se va avea loc aceasta. Infiintarea gigantilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a devenit incerta si de aceea Ministerul Economiei a inceput sa caute noi variante de reorganizare a pietei energetice. Exista in acest moment inca 2-3 variante de lucru. O solutie este crearea a doua complexuri energetice, unul pe lignit si unul pe huila, in Valea Jiului si in Oltenia. Primul ar fi complexul energetic Oltenia, in zona de lignit, care sa grupeze partea viabila din SNLO si actualele complexe Craiova, Turceni si Rovinari. Celalalt complex energetic este inca in discutie si ar viza zona de Huila, parti din CNH, Deva si Paroseni.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica nu vor fi incluse in aceste complexuri, insa vor fi scoase pe bursa pachete minoritare de actiuni de la aceste societati. In paralel, se lucreaza si la o strategie de vanzare a unor pachete minoritare si majoritare la societatile energetice care ar trebui sa faca parte din colosii Electra si Hidroenergetica, asa cum se prevede in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI.

Guvernul ia in calcul vanzarea unor pachete minoritare de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica si a unor pachete majoritare la complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari. Dar aceasta numai in situatia in care infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica esueaza.

In forma actuala, s-a prevazut divizarea Hidroelectrica fapt care a adus multe contestatii in justitie. Curtea de Apel Bucuresti a respins, recent, in mod irevocabil recursul companiei Nuclearelectrica formulat asupra sentintei Tribunalului Bucuresti care s-a pronuntat impotriva infiintarii celor doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica.

De asemenea, Ministerul Economiei intentioneaza sa vanda pe bursa cate 15% din actiunile Transelectrica, Transgaz si Romgaz. In curand, Ministerul Economiei va oferi investitorilor de la BVB 9,84% din capitalul producatorului de petrol si gaze OMV Petrom.

De felul in care va arata sistemul energetic, depinde si volumul de investitii. De exemplu, la centralele de la Brăila, Galaţi, Borzeşti si Doicesti, investitorii asteapta sa vada daca se vor infiinta sau nu companiile Electra si Hidroenergetica. Proiectele sunt in stand-by din cauza incertitudinilor aparute in urma demararii procedurilor de infiintare a celor doua mari companii, Electra si Hidroenergetica. Autoritatile se chinuie de doi ani sa le infiinteze, fapt care blocheaza orice noua investitie pe piata energetica, sustin surse din domeniul energetic. Practic, investitorii asteapta sa vada ce se intampla, daca se infiinteaza sau nu pana la urma. Se tem ca aparitia a doi giganti ar putea distruge competitivitatea pe piata de energie electrica. Din acest motiv, deciziile privind aceste investitii sunt amanate pe o perioada nedeterminata.

Noi investitii vor aparea si in domeniul energiei produsa in cogenerare de inalta eficienta. Tocmai a fost pusa in aplicare o schema care prevede acordarea unui sprijin financiar producatorilor de energie care detin sau exploateaza comercial centrale de cogenerare de inalta eficienta si instituie un mecanism de sprijin prin care se urmareste acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia.

Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma unei sume de bani denumita "bonus", pentru fiecare unitate de energie electrica (MWh) produsa in cogenerare de inalta eficienta livrata in retelele electrice ale Sistemul Electroenergetic National si vanduta pe piata concurentiala si prin contracte reglementate. Schema a fost autorizata de Comisia Europeana la sfarsitul lunii septembrie. Bugetul schemei este de 17,23 miliarde de lei (4,1 miliarde de euro) pentru perioada 2011-2023,numarul maxim de beneficiari fiind estimat la 500 agenti economici.

Ministerul Economiei cauta sa atraga noi parteneri in proiectul de 4 miliarde de euro al unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, in conditiile in care investitorii GDF Suez, Iberdrola si RWE au hotarat in luna ianuarie sa se retraga. Compania de stat Nuclearelectrica s-a vazut pusa in situatia de a cumpara toate actiunile la care au renuntat acesti investitori, ramanand in proiect alaturi doar de ENEL si ArcelorMittal, cu 84,65% din participatii. Insa, este o povara mult prea mare pentru statul roman si de aceea vrea sa vanda jumatate din actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear, reducand cota de participare a Nuclearelectrica pana la 40%.

Pe partea de regenerabile, se vor putea putea vedea miscari in randul investitorilor mai ales dupa ce va putea fi pusa in aplicare Legea 220/2008 privind stimularea investitiilor in sectorul energiei regenerabile. Este o lege care nu are nicio valoare acum pentru investitori din cauza lipsei normelor de aplicare. Autoritatile romane s-au tot plans ca nu pot adopta normele din cauza ca nu exista "ok-ul" din partea Comisiei Europene. Ca sa obtina acest aviz, ar fi trebuit sa trimisa la Bruxelles o notificare oficiala. Nu a fost trimisa din cauza preocuparii intense a Comisiei Europene de a nu exista masuri excesive de sprijin. Autoritatile romane spun ca pana in iulie toate problemele legate de aceasta lege vor fi rezolvate.

NOTA REDACTIEI: Toate datele folosite provin din surse oficiale (ANRE, ANRM, institutii ale statului, ministere si companii). Rugam cititorii care sesizeaza eventuale inadvertente sau omisiuni sa ni le semnaleze.