Premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurentei si Departamentului pentru Afaceri Europene sa analizeze daca legislatia actuala permite inghetarea preturilor la carburanti astfel incat sa fie respectate normele europene. "Daca raspunsul va fi pozitiv, vom gasi o solutie", a declarat premierul la finalul sedintei de Guvern. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a afirmat ca exista o lege adoptata inaintea aderarii Romaniei la UE care permite inghetarea preturilor intr-o situatie exceptionala. Este vorba de Legea Concurentei care a fost adoptata in 1996.

  • "Pentru sectoare economice determinate si in imprejurari exceptionale, precum: situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari", se arata in Legea Concurentei.

Totodata, in Parlament va fi infiintata o comisie de ancheta care vizeaza Petrom, care va analiza modul de gestiune post-privatizare al firmei, dar si statutul Petrom privind modul de formare a preturilor la produsele petroliere, a declarat marti Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor. Potrivit acestuia, prin aceasta ancheta, care vine in sprijinul investigatiei Consiliului Concurentei pe piata comercializarii de combustibil, se urmareste identificarea unui set de masuri care sa fie luate de Guvern pentru o posibila inghetare a pretului la carburanti, dupa modelul Bulgariei.