"Nu exista motive pentru a ingheta pretul carburantilor, asa cum ar vrea Guvernul, a declarat intr-un interviu pentru RFI prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan. Acesta sustine ca Romania are o problema "cu capul" in privinta energiei. Miercuri, premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurentei si Departamentului pentru Afaceri Europene sa analizeze daca legislatia actuala permite inghetarea preturilor la carburanti astfel incat sa fie respectate normele europene.

Theodor StolojanFoto: AGERPRES

Romania nu are argumente pentru inghetarea pretului la carburanti, a afirmat Theodor Stolojan. "Deocamdata nu avem motive pentru a lua o asemenea masura. Cu toata ingrijorarea care exista in Romania la nivelul fiecarui cetatean, care vede cum creste pretul la produsele petroliere, din pacate deocamdata Guvernul nu are motive pentru a lua o asemenea masura". Prim-vicepresedintele PDL a spus ca Romania "are o problema cu capul in privinta energiei".

"Eu as putea sa va spun ca Romania are o problema cu capul in privinta energiei, pentru ca sunt foarte multi economisti care gandesc ca daca ai titei din productie proprie si ai gaze naturale din productie proprie, poti sa le folosesti la orice pret doresti tu. O asemenea conceptie este profund daunatoare", a afirmat Stolojan.

Miercuri, premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurentei si Departamentului pentru Afaceri Europene sa analizeze daca legislatia actuala permite inghetarea preturilor la carburanti astfel incat sa fie respectate normele europene. "Daca raspunsul va fi pozitiv, vom gasi o solutie", a declarat premierul. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a afirmat ca exista o lege adoptata inaintea aderarii Romaniei la UE care permite inghetarea preturilor intr-o situatie exceptionala. Este vorba de Legea Concurentei care a fost adoptata in 1996.

Totodata, in Parlament va fi infiintata o comisie de ancheta care vizeaza Petrom, care va analiza modul de gestiune post-privatizare al firmei, dar si statutul Petrom privind modul de formare a preturilor la produsele petroliere, a declarat marti Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor. Potrivit acestuia, prin aceasta ancheta, care vine in sprijinul investigatiei Consiliului Concurentei pe piata comercializarii de combustibil, se urmareste identificarea unui set de masuri care sa fie luate de Guvern pentru o posibila inghetare a pretului la carburanti, dupa modelul Bulgariei.

Citeste restul interviului pe www.rfi.ro.