Cum risca Romania sa piarda 1,5 miliarde de euro pentru ca nu reuseste sa vanda certificatele de emisii de dioxid de carbon

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 19 aprilie 2011, 14:26 Economie | Energie


Poluare
Foto: Reuters
Romania nu a reusit nici pana in prezent sa vanda surplusul de 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon. Daca ar fi fost valorificate in urma cu doi ani, ar fi putut intra in conturile Romaniei circa 3 miliarde de euro. Dar nu au fost vandute atunci pentru ca nu exista legislatia necesara. Intre timp a fost adoptata legislatia, insa startul era deja pierdut, fiind mult mai greu de gasit state dispuse sa cumpere certificate romanesti. Nici valoarea lor nu mai este aceeasi, reducandu-se la jumatate fata de perioada 2009-2010. Daca vor fi vandute acum, Romania nu ar mai putea obtine decat 1,5 miliarde de euro, a declarat Florentina Manea, director in Ministerul Mediului, cu ocazia unei conferinte Focus Energetic. Mai exista si posibilitatea sa nu obtina niciun ban in cazul in care valorificarea certificatelor nu va fi facuta pana in 2012.

Termenul limita pentru vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon este 2012. Romania poarta inca din vara anului trecut negocieri cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada. Insa, nu s-a concretizat niciuna din aceste negocieri. Manea a precizat ca "acum, pretul este de 5-6 euro pe certificat, fata de 10 euro cat era in 2009-2010" si ca "ar fi bine ca aceste certificate sa fie vandute pana in 2012, pentru ca nu se stie daca se vor reporta". Florentina Manea a mai spus ca spera ca Romania sa se alature Cehiei si Poloniei, care au reusit sa vanda surplusul de certificate.

Romania are un surplus de certificate alocate pentru perioada 2008-2012, prin protocolul de la Kyoto, deoarece a poluat mai putin. Cu cat o tara este mai puternic industrializata, cu atat polueaza mai mult.

Autoritatile romane ar fi putut sa vanda aceste certificate inca de acum cativa ani, inainte de a aparea alte state dispuse sa le valorifice. Insa, din cauza unor neintelegeri intre Ministerul Mediului si Ministerul Economiei legate de modul in care vor fi utilizati banii obtinuti, Guvernul a aprobat cu foarte mare intarziere legislatia care sa permita valorificarea ceritificatelor. Desi erau constiente de faptul ca se afla in intarziere, autoritatile au adoptat legislatia abia in urma cu un an.

 • "Oportunitatea adoptarii lui (n.red. actului normativ) deriva din necesitatea atragerii cit mai urgente de fonduri pentru rezolvarea unor probleme acute de mediu, in conditiile actualei crize economico-financiare, dar si in conditiile in care este posibil ca acest surplus de Unitati ale Cantitatii Atribuite sa nu mai poata fi reportat (si, implicit, nici comercializat), dupa anul 2012. In plus, deoarece comercializarea de AAU se face dupa regulile cererii si ofertei, apropierea posibilului termen limita (2012) si existenta altor jucatori pe piata cu un potential foarte mare de comercializare a propriului surplus de AAU (cazul Rusiei si al Ucrainei), conduce catre probabilitatea ca pretul de comercializare al acestor Unitati sa se diminueze semnificativ, in orizontul tot mai apropiat al anului 2012", se arata intr-un raspuns al Ministerului Mediului transmis HotNews.ro in urma cu un an.

Situatia emisiilor de gaze cu efect de sera in Romania

    * Romania este Parte atat la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), cat si la Protocolul, la aceasta Conventie, semnat la Kyoto. Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) asumat de catre Romania este de 8% fata de anul de baza 1989.
    * Fiecare stat inclus in Anexa B a Protocolului de la Kyoto are dreptul sa emita o anumita  cantitate de emisii de GHG in conformitate cu cantitatea atribuita prin Protocol. Unitatile cantitatii atribuite (AAU) sunt efectiv inregistrate, tranzactionate si urmarite prin Registrului National al emisiilor de GHG (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent). Cantitatea atribuita este proprietatea privata a statului roman.
    * Conform ultimului inventar national al emisiilor de GHG  transmis Comisiei Europene, nivelul emisiilor de GHG din anul 2008 (145 milioane tone CO2 echivalent) este cu circa 38% mai scazut decat valoarea tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto in perioada 2008-2012.
    * Astfel, in concordanta cu proiectiile emisiilor de GHG pentru perioada 2008-2012, Romania isi va indeplini angajamentul de reducere cu 8% a emisiilor, fara  masuri suplimentare de reducere. 

Romania are un disponibil minim pentru comercializarea AAU-urilor de 60.000.000 t CO2 echivalent, anual, in perioada 2008-2012. Pentru perioada 2008-2012, surplusul de AAU-uri care se comercializeaza este de maxim 300.000.000 de unitati (AAU-uri). AAU-urile sunt unitati ale cantitatii atribuite de emisii de gaze cu efect de sera (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent).

Sumele obtinute din comercializarea surplusului de AAU-uri constituie sursa de finantare pentru proiectele care genereaza reduceri de emisii de gaze cu efect de sera, cu precadere in sectorul energetic, pentru pregatirea in vederea aplicarii pachetului legislativ schimbari climatice ¬ energii regenerabile. Banii obtinuti se vor utiliza in proportie de 98% pentru investitii verzi si 2% pentru campanii de informare. Beneficiarii pot fi atat operatorii economici, cat si autoritatile statului.

Tipurile de proiecte care pot fi finantate din vanzarea surplusului de AAU-uri:


    * tehnologii curate, incluzand, fara a se limita la, gazeificarea carbunelui, cogenerare de inalta eficienta;
    * modernizarea si reabilitatea grupurilor energetice;
    * cresterea productiei de energie din surse regenerabile;
    * imbunatatirea utilizarii eficiente a energiei in cladiri;
    * reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in agricultura;
    * reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin stimularea utilizarii autovehiculelor hibrid si a celor electrice;
    * impadurirea unor suprafete de terenuri, inclusiv a terenurilor agricole degradate;
    * managementul deseurilor cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2467 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  la pariu? (Marţi, 19 aprilie 2011, 14:37)

  Nostradamus [anonim]

  Fac pariu ca RO nu va obtine niciun cent din acesti bani!
 • +1 (9 voturi)    
  performanta, nu gluma!!! (Marţi, 19 aprilie 2011, 14:39)

  lili [anonim]

  Parca zicea mai zilele trecute Presedintele Basescu cum ca romanii nu prea fac performanta .... pai, daca asta nu e o adevarata performanta, atunci ce este dle Presedinte Basescu ??!!!!!!!!!!
 • +4 (6 voturi)    
  F (Marţi, 19 aprilie 2011, 14:45)

  The Man [utilizator]

  Ce putem spune? Caracteristic Statului Roman.
 • +1 (5 voturi)    
  Ce inseamna asta? (Marţi, 19 aprilie 2011, 14:47)

  Vlad [anonim]

  Inseamna ca Romania nu este poluata cat are voie.
  Inseamna ca taxa de poluare nu are rost.
  Inseamna ca ar trebuii renuntata la ea si lasat oamneii sa isi aduca masini si utilaje cu care sa relanseze economia.
  Sa se sparga monopolul "dealerilor" bancilor si leasingurilor care au facut un veritabil lobi la guvern.
  Saracesc romanii datori la bani.
 • +3 (7 voturi)    
  CE au facut multii parlamentari pe care ii avem?? (Marţi, 19 aprilie 2011, 14:49)

  shuly [utilizator]

  "Certificatele nu au fost vandute atunci pentru ca nu exista legislatia necesara."
  Pai nu exista legislatie pentru ca domnii parlamentari nu se ocupa de asa ceva.Cei de la USL fug de la munca si cei din coalitia de guvernamant (unii dintre ei)nu prea au chef de astfel de legi.Adica de ce sa punem noi la punct legislatia prin care tara sa mai castige ceva bani in perioada de criza??Noua ce ne iese din asta??
  De abia astept sa ii vad cum vor discuta in parlament reducerea numarului de parlamentari!
  Afaraaa cu lenesii si ghiulangii din parlament!!Sunteti multi si degeaba ne mancati banii!
  • -2 (4 voturi)    
   Inprimul rand guvernul trebuia sa faca propunerea (Marţi, 19 aprilie 2011, 15:44)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui shuly

   legislativa si daca urgenta era atat de mare , se putea emite o ordonanta de urgenta (care in cazul asta chiar era necesara, spre deosebire de majoritatea celorlalte care au fost emise doar pentru a evita dezbaterea parlamentara).
   In concluzie, chiar si atunci cand incompetenta guvernului se vede de pe Luna, forumistii portocalii tot gasesc alti vinovati de nerealizarile lor.
   • +3 (3 voturi)    
    Mai subtire cu etichetele! (Marţi, 19 aprilie 2011, 16:15)

    shuly [utilizator] i-a raspuns lui ....

    De ce trebuie sa ma faci portocaliu??
    Aceste legi sunt trimise in parlament de la data intrarii Roamaniei in UE!!!
    Vad ca ai ceva cu Boc si PDL dar sa stii ca eu nu tin partea nici unui politician atata timp cat interesele mele de cetatean nu sunt servite cum trebuie.
    Haideti sa invatam cu totii sa nu mai judecam ca la fotbal ''eu tin cu ala si tu tii cu ala".Trebuie sa schimbam si sa sanctionam pe oricare dintre politicienii care nu isi fac treaba.Iar acum este vorba despre parlamentarii care pana sa vina majoritatea actuala au taraganat.Daca ai citit articolul ai vazut ca in acest moment legea este adoptata.(asta daca vrei sa fim corecti desi nu simpatizez nici un partid sau om politic)
    • -3 (3 voturi)    
     Simplu, pentru ca lansezi aceeasi idee ca (Marţi, 19 aprilie 2011, 17:09)

     .... [utilizator] i-a raspuns lui shuly

     majoritatea portocaliilor, aceea a marginalizarii institutiei fundamentale intr-un stat democratic, parlamentul, si transferarea unor puteri discretionare presedintelui (care de fapt e doar o componenta a executivului, cu prerogative speciale de reprezentare a statului) si guvernului. Poate ca o faci involuntar, dar asta nu-i o scuza.
     De fapt parlamentul e subminat in doua moduri:
     1. prin atitudinea sfidatoare a executivului care nu e sanctionata de nici o institutie abilitata (deci statul nu e functional)
     2. prin adoptarea votului uninominal care a facut sa avem cei mai slab pregatiti parlamentari (atat profesional, cat si moral) din ultimii 21 de ani.
     • +2 (2 voturi)    
      Gresesti! (Marţi, 19 aprilie 2011, 18:40)

      shuly [utilizator] i-a raspuns lui ....

      Eu spun din contra ca Parlamentul a avut ocazia de nenumarate ori sa-si demonstreze incapacitatea de a produce rapid legi benefice statului .Iar acest exemplu este unul care se cuantifica imediat in bani pierduti.
      Poate alte exemple cum ar fi Legea Educatiei,care a stat in comisii si comitete peste un an de zile fara sa fie dezbatuta in plen(doar un ex) ,nu se rasfrange imediat in bani pierduti dar arata falimentul unei clase politice.
      Asa ca mai incearaca sa iesi din fanatism si sa gandesti pentru binele tau la rece.
    • -1 (1 vot)    
     Subtirel (Miercuri, 20 aprilie 2011, 1:18)

     Subtirel [anonim] i-a raspuns lui shuly

     "Aceste legi sunt trimise in parlament de la data intrarii Roamaniei in UE!!!"

     1. Cine face parte din Parlament domnule cetatean "nesubiectiv" ... ???
     2. Parca in Parlament majoritatea o detine alianta PDL-UDMR-UNPR-Minoritati ... nu-i asa ?
     3. Daca era asa de mare urgenta de ce nu s-a emis OUG cu toate ca legea era la Parlament .. vezi alte cazuri in care legea era pe rol in Parlament pentru dezbatere si guvernul nostru Boc a venit cu OUG, asumare , etc .. ?

     PS baiatu de dinainte te-a mirosit bine ca esti portocaliu .... Numa bine!
 • 0 (2 voturi)    
  Intra nu intra (Marţi, 19 aprilie 2011, 14:55)

  nano2k [utilizator]

  Din pacate, ca intra, ca nu intra cei 1,5 sau 3 mld EUR, noi avem aceeasi problema: proasta gestionare a banului si bunului public.
 • +4 (6 voturi)    
  Parlamentul doarme (Marţi, 19 aprilie 2011, 15:04)

  I [utilizator]

  nu are timp de legi.
 • -1 (1 vot)    
  Brailoiu (Marţi, 19 aprilie 2011, 15:35)

  kinn [anonim]

  Las' ca banii ii castiga vreun Brailoiu, n-aveti grija.
 • 0 (2 voturi)    
  E bine (Marţi, 19 aprilie 2011, 15:42)

  fishcod [anonim]

  Mai putina poluare pt noi.. E bine asa.
 • 0 (2 voturi)    
  Ministrul mediului este un cretin (Marţi, 19 aprilie 2011, 21:01)

  Dorel HAVA [anonim]

  ne omoara cu taxa de poluare aberanta, dar da cu piciorul la 3 miliarde EUR.
  Rusine ba! sa nu zic altceva
 • 0 (0 voturi)    
  foarte bine (Miercuri, 20 aprilie 2011, 18:25)

  shu [anonim]

  Foarte bine ca nu suntem in stare sa le vindem, chiar daca din incompetenta!Mie legislatia care permite vanzarea de asa ceva mi se pare o idiotenie. Reglementarile care ingradesc cantitatea legala de emisii au ca scop protectia mediului, si nu impulsionarea comertului!
 • 0 (0 voturi)    
  :)) (Vineri, 22 aprilie 2011, 18:31)

  Anonim [anonim]

  Tare as vrea sa vad unde se vand cu 5-6 euro!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by