Societatea Academica din Romania (SAR) propune ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sa obtina un statut comparabil cu al Bancii Nationale. Mai precis, sa fie subordonata Parlamentului, raportul anual de activitate sa fie supus aprobarii Parlamentului, iar schimbarea conducerii sa fie facuta doar daca raportul de activitate este respins. "Pentru ca reglementatorul să fie cu adevărat independent, conducerea sa trebuie numită de Parlament, pe mandat fix, pe criterii de competenţă, iar înlocuirea sa la mijlocul mandatului să fie clar legată de lipsa de performanţă. Reglementatorul trebuie de asemenea să aibă venituri proprii din licenţe, pentru a avea autonomie bugetară", se arata intr-un raport privind activitatea ANRE realizat de SAR.

In prezent, ANRE este subordonată bugetar Secretariatului General al Guvernului. Potrivit SAR, pentru o independenta clara, comitetul de reglementare nu trebuie sa mai fie format din personal al ANRE, ci dintr-un board extern, cu oameni selectati dupa criterii clare si cu competente recunoscute, asa cum sunt si guvernatorii si viceguvernatorii BNR sau board-ul Consiliului Concurentei.

De asemenea, conducerea executiva si Comitetul de reglementare trebuie selectate dupa criterii clare de competenta, care sa fie specificate in lege, mai considera autorii raportului. Aceste modificari de statut ar putea fi facute acum, cand se elaboreaza noile legi ale energiei electrice si gazului. In acest moment se afla in dezbatere publica doua proiecte de acte normative privind transpunerea directivelor europene 72 si 73/2009 referioare la piata energiei electrice si a gazelor naturale.

Insa, asa cum au fost elaborate, proiectele de acte normative privind transpunerea noii legislatii europene, mentin ANRE, in continuare, sub influenta politica. In primul rand, potrivit proiectelor, nominalizarile sunt facute doar de o singura persoana, si anume primul-ministru, nu de intregul guvern. "ANRE nu devine depolitizata nici in noile legi propuse, obtine doar independenta financiara insa numirile in pozitii cheie se fac tot de premier, la propunerea presedintelui ANRE, fara criterii clare", se arata intr-un raport al Societatii Academice din Romania (SAR) privind activitatea ANRE. De asemenea, noile legi nu ofera garantii suplimentare de crestere a responsabilitatii deoarece ANRE nu va raspunde pentru performanta in fata cuiva si nu este auditata, mai arata SAR.

"Schimbările legislative propuse recent redau ANRE sursele proprii de finanţare, dar continuă să favorizeze politizarea, prin faptul că nu e stabilit nici un set minim de criterii pentru numirea persoanelor cheie din cadrul reglementatorului. Aşa ceva nu se întâmplă cu alţi reglementatori, nici măcar în România: cei mai performanţi sunt cei subordonaţi Parlamentului (BNR, CNVM) sau care beneficiază de o monitorizare strictă din exterior (Consiliul Concurenţei, supravegheat îndeaproape de DG Competition)", mai considera SAR.

ANRE ar trebui sa elimine obstacolele in calea liberei concurente intre producatori si intre furnizori in pietele de energie. Trebuie sa nu mai reglementeze preturi, ci doar tarifele pentru retele si de acces la retea. De asemenea, trebuie sa se opuna oricaror masuri de politici publice care au ca efect limitarea concurentei. Insa aceste lucruri nu pot fi facute atata timp cat se afla in subordinea Guvernului, sustin autorii raportului.

Aceasta este a doua evaluare a ANRE realizata de SAR.Prima evaluare a fost facuta in octombrie 2010.