Gigantul energetic rus Gazprom este interesat sa dezvolte depozite de gaze in Pakistan, au anuntat joi presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau pakistanez Asif Ali Zardari, dupa discutiile avute privind cooperarea economica bilaterala dintre cele doua tari, relateaza RIA Novosti.

"Partile au sustinut interesele cercurilor de afaceri ruse in implementarea proiectelor economice, bancare si de infrastructura impreuna cu guvernul si companiile de afaceri din Pakistan", au spus cei doi sefi de stat intr-o declaratie comuna.

In special, compania de stat rusa pentru constructia minelor instalatiilor metalurgice Tyazhpromexport este pregatita sa modernizeze o uzina metalurgica din Karachi, cel mai mare oras din Pakistan, in timp ce compania Inter RAO UES, operatorul de importuri si exporturi de electricitate din Rusia, este pregatita sa construiasca o centrala electrica in Pakistan, se mai arata in declaratie.

Rusia ar putea, de asemenea, sa se alature proiectului CASA-1000, care va livra electrcitate din Tajikistan catre Afganistan si Pakistan, dar si proiectului de constructie a unei conducte de gaze naturale pe traseul Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-India (TAPI), potrivit sursei citate.

In octombrie 2010, vicepremierul rus Igor Sechin a declarat ca Gazprom ar putea participa intr-un consortiu care sa construiasca un gazoduct ce ar traversa teritoriul Afganistanului, transportand gaz turkmen catre Pakistan si India.

Constructia conductei TAPI - proiectata sa aiba o lungime de 1.700 de kilometri si o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi pe an, costurile fiind estimate la circa 4 miliarde de dolari - a fost sistata, insa, din cauza razboiului din Afganistan.