Un roman ar putea fi numit membru in Comisia de Apel a Agentiei Europene de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER). Este vorba de Viorel Alicus, actual director general in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), numirea formala urmand sa fie facuta pe 1 iunie, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniul energetic. Potrivit acestora, Comisia de Apel al ACER este "un fel de instanta a autoritatilor de reglementare". Deciziile acestei comisii pot fi atacate doar la Curtea Europeana de Justitie.

Viorel Alicus, ANREFoto: ANRE
  • "Decizia privind componenta acestui for important al ACER o vom lua la inceputul lunii iunie. Pana atunci nu va pot confirma sau infirma nimic. Personal cred insa ca exista romani a caror experienta si profesionalism ii recomanda pentru pozitii importante in ACER", a declarat Razvan Nicolescu, vicepresedintele Consiliului de Adminstratie al ACER.

ACER este o institutie noua creata, fiind inaugurata la inceputul lui martie. Agentia este compusa dintr-un consiliu de administratie format din noua membrii si supleantii acestora, un consiliu al autoritatilor de reglementare si o comisie de apel. Pana acum s-au constituit consiliul de administratie, vicepresedintele acestuia fiind Razvan Nicolescu, si consiliul de reglementare care are cate un reprezentant din partea fiecarei autoritati nationale. In cazul Romaniei, acest reprezentant este actualul presedinte al ANRE, Dan Plaveti.

Comisia de Apel se formeaza abia acum, fiind depuse 25 de candidaturi, spun sursele citate. Acestea au precizat ca "Viorel Alicus are sanse 99,9% sa fie numit membru in aceasta comisie". Potrivit Regulamentului european 713/2009 privind infiintarea ACER, comisia de apel este formata din sase membri si sase supleanti. Regulamentul mai arata ca membrii Comisiei de apel sunt numiti oficial de catre Consiliul de administratie, la propunerea Comisiei Europene, ca urmare a unei invitatii publice de exprimare a interesului si dupa consultarea Consiliului autoritatilor de Reglementare.