Germania, cea mai mare economie europeana, are la dispozitie zece ani pentru a gasi o modalitate de compensare a renuntarii la energia nucleara, si doar sase luni pentru a evita un "blackout" in cursul iernii viitoare, relateaza AFP.

Ultimele 17 reactoare nucleare germane vor fi stinse cel tarziu in 2022, a decis, in noaptea de duminica spre luni, guvernul condus de cancelarul Angela Merkel.

Deocamdata nu se stie insa cum se va elimina riscul de intrerupere a alimentarii cu curent electric, asa cum prezic exploatatorii acestor centrale dar si societatile care gestioneaza linii de inalta tensiune.

Agentia federala a retelelor, care controleaza retelele de curent electric, de gaze si telecomunicatii, estimeaza ca "situatia va ramane sub control in timpul verii dar toamna si iarna vor fi marcate de tensiuni".

"Producem suficienta electricitate. Problema rezida in stabilitatea retelei", a explicat Claudia Kemfert, expert in probleme de energie la institutul DIW.

Mai exact: oprirea a opt dintre cele mai vechi reactoare, care nu produc decat 8,5 gigawati, in conditiile in care Germania consuma 80 in varf de sarcina si poseda o capacitate totala de productie de 920 gigawati, nu va impiedica tara sa-si acopere nevoile.

In schimb, decizia de a opri imediat cele mai vechi reactoare, dintre care cinci se gasesc in regiunile Sud si Vest ale tarii, cele mai industrializate si populate, ridica probleme de distributie.

Problema retelelor electrice

Pentru a functiona bine, o retea electrica trebuie sa aiba, pe ansamblul unui teritoriu, o tensiune omogena. Or, acest echilibru risca sa fie amenintat intr-o zi foarte geroasa sau cu vant foarte puternic daca, de exemplu, Bavaria, in sud, cunoaste un varf de consum in timp ce eolienele implantate in nordul Germaniei supraincarca la randul lor reteaua de electricitate.

Cei patru mari operatori de retele electrice din Germania au cerut guvernului o amanare pentru una sau doua dintre centralele condamnate, pentru ca acestea sa joace rolul de stabilizator.

Si se pare ca au fost auzite: surse apropiate FDP, partidul liberal aliat cu conservatorii de la CDU, au declarat ca cel putin unul dintre aceste reactoare ar trebui mentinut "in stare de veghe" in loc sa fie oprit imediat.

Cei patru mari exploatatori de centrale, EON, RWE, EnBW si Vattenfall, se declara insa sceptici in privinta acestui proiect. "Un reactor nuclear nu poate fi repornit de la intrerupator", a declarat pentru AFP o sursa din conducere.

Riscuri: Pretul, poluarea si dependenta de Rusia

Pe langa riscul unor intreruperi de curent pe termen scurt, abandonarea energiei nucleare mai ridica doua semne de intrebare pe termen mediu: pretul electricitatii, in conditiile in care atomul ramane una dintre cele mai ieftine surse de electricitate, si emisiile de CO2, care risca sa creasca masiv, in cazul in care se revine la gaze naturale si carbune.

In ciuda acestor probleme, Germania a mentinut pentru moment obiectivul de a reduce cu 40% emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2020, in raport cu 1990.

Guvernul Merkel mizeaza mai degraba pe energia eoliana decat pe economiile de energie, dar Germania nu va putea evita constructia de noi centrale conventionale, fie si pentru a evita capriciile vantului si soarelui.

"Centralele pe gaze sunt mai indicate decat cele pe carbune deoarece polueaza mai putin si, gratie flexibilitatii lor, completeaza adecvat sursele regenerabile", spune Kemfert. Dar acestea vor creste si dependenta Germaniei de importuri de gaze, in special din Rusia.