Cadrul legal pentru Gazoductul Nabucco a fost finalizat prin semnarea, in Kayseri, Turcia, a Acordurilor de Sprijin al Proiectului intre NABUCCO Gas Pipeline International GmbH si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit (Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia), informeaza Nabucco. "Semnarea Acordurilor de Sprijin al Proiectului reprezinta o alta etapa importanta pentru proiectul nostru si consolideaza parteneriatul cu guvernele din tarile de tranzit. Evenimentul de azi marcheaza, de asemenea, prima intalnire a Comitetului Politic Nabucco. Acesta va asigura o coordonare eficienta intre tarile de tranzit", a declarat Reinhard Mitschek, Managing Director, Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Conducta NabuccoFoto: Nabucco

"Suntem multumiti de baza solida, unicat a proiectului si salutam sprijinul de care se bucura acesta din punct de vedere politic si financiar. Nabucco simbolizeaza viitorul cooperarii globale in domeniul energiei. Conecteaza companii, consumatori, tari si culturi, asigurand in acelasi timp diversificarea si securitatea aprovizionarii pentru multe decenii de acum incolo", a mai spus Reinhard Mitschek.

La randul sau, Werner Auli, presedinte al Comitetului de Coordonare Nabucco a declarat ca "actionarii isi afirma angajamentul ferm pentru Gazoductul Nabucco si suntem increzatori in progresul incurajator al proiectului pana in prezent. Cererea de gaze naturale in Europa va creste considerabil in deceniul urmator iar Gazoductul Nabucco va fi metoda preferata de transport a furnizorilor de gaze din Regiunea Caspica. Negocierile cu furnizorii se deruleaza bine iar interesul fata de Nabucco creste in fiecare zi".

Ceea ce s-a semnat in Turcia sunt acorduri bilaterale, cu caracter legal, specifice, intre Companiile Nabucco si guvernul din fiecare tara de tranzit. Ele reprezinta un pas important in faza avansata de dezvoltare a Gazoductului Nabucco.

Principalele elemente ale Acordurilor de Sprijin al Proiectului sunt:

  • anuntarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenta legilor energiei din UE si Turcia;
  • protejarea Gazoductului Nabucco fata de potentiale schimbari legislative discriminatorii;
  • sprijin pentru actiuni legislative si administrative necesare implementarii proiectului;
  • ele reprezinta, de asemenea, si angajamentul fiecarui guvern in sprijinirea proiectului.

Impreuna cu Acordul Interguvernamental, aceste acorduri sunt cerinte necesare pentru finantarea cu succes a proiectului. Ele creeaza un regim de reglementare stabil si pe termen lung, necesar grupului international de finantatori in vederea asigurarii fondurilor pentru unul dintre cele mai mari proiecte de transport al gazelor naturale la nivel mondial.

In timp ce cele cinci tari se pregateau de semnarea acordului de sprijin, oficiali din Azerbaidjan, cel mai important posibil furnizor de gaze pentru Nabucco, fac declaratii care ridica multe semne de intrebare. Transportul gazelor din Azerbaidjan ar putea fi facut si pe alte rute mai profitabile, nu numai prin "Nabucco", a declarat presedintele companiei azere SOCAR, potrivit apa.az. Traseul va fi ales in functie de conditiile si oportunitatile fiecarui proiect in parte. "Orice este posibil, exista multe proiecte si le analizam pe toate. Vom alege unul dintre ele", a precizat presedintele SOCAR.

Rovnag Abdullayev a mai spus ca principala problema este legata de tarifele de transport al gazelor, potrivit apa.az. "Nu putem termina discutiile din cauza ca nu am rezolvat problemele privind tarifele". In functie de modul in care va fi rezolvata aceasta problema, va fi adoptata o decizie asupra rutei de transport. "Noi incercam sa definim tarifele si sa alegem traseul, pana la 1 octombrie".

In contextul acestor declaratii, Turcia a lansat un avertisment: Daca Azerbaidjan refuza Nabucco, vom invita Turkmenistan, Irak si Iran sa se implice. Se poate intelege de aici ca este vorba de presiuni din ambele parti, atat din partea Azerbaidjan, cat si din partea SOCAR.

  • Nabucco este noua punte de gaz între Asia şi Europa. Va conecta, în mod direct, regiunile cele mai bogate în gaze naturale – regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu, cu pieţele de consum din Europa. Gazoductul va face legătura între graniţa estică a Turciei şi Baumgarten în Austria – unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrală – trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria.
  • Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost înfiinţată la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi şi a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activează pe segmentul midstream, este organizată conform principiilor de unbundling şi se supune legislaţiei Uniunii Europene. NIC este deţinută de acţionarii Nabucco şi este responsabilă de dezvoltarea, construcţia, operarea, negocierea şi alocarea capacităţii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie în contact direct cu transportatorii şi va oferi o soluţie one-stop-shop, operând ca o entitate comercială independentă pe piaţă şi acţionând independent de companiile-mamă. Sistemul de conducte va fi construit de companiile naţionale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC în fiecare ţară de tranzit.
  • Acţionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Fiecare acţionar deţine o participaţie egală de 16.67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Acţionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.