​Compania Sterling Resources Ltd a înaintat o notificare privind existenta unui diferend cu statul român, în baza acordului între România si Canada pentru promovarea si protejarea reciprocă a investitiilor, potrivit unui anunt al companiei. Notificarea a fost depusa pe 20 iunie 2011 ca urmare "a actiunilor deliberate si discriminatorii intreprinse impotriva investitiilor efectuate de companie in Perimetrele sale Midia si Pelican din Marea Neagra". Reprezentantii companiei spun ca ar putea initia procedurile de arbitraj international.

Nemultumirile Sterling

  • Sterling sustine ca "persoane cu functii publice din Romania au initiat o intensa campanie in mass media din Romania, inclusiv prin speculatii nefondate si pagubitoare cu privire la legalitatea Acordului de Concesiune". Potrivit Sterling, s-au desfasurat anchete incorecte si partinitoare de catre Comisia de Ancheta a Camerei Deputatilor si de alte organe ale Statului roman. Acestea au fost urmate de blocaje intreprinse "pe mai multe fronturi", manifestate inclusiv prin refuzul de a aproba transferul unor cote de participare la concesiune catre parteneri potentiali. Din aceasta cauza, compania nu a putut obtine acordurile de mediu si autorizatiile de construire.
  • Sterling se mai plange si de imposibilitatea de a beneficia de preturi de piata pentru gazele naturale din productia interna si de a exporta aceste gaze.
  • Reprezentantii companiei nu vad cu ochi buni nici faptul ca autoritatile romane au cerut Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) intreprinderea unei anchete cu privire la procedura urmata de autoritatile guvernamentale in vederea incheierii Acordului de Concesiune.

"Desi intelegerea noastra este ca investigatia in curs nu este indreptata impotriva firmei Sterling, faptul ca aceasta continua sa se desfasoare si in prezent precum si ritmul lent in care are loc au dat nastere unor zvonuri si insinuari care pateaza reputatia Sterling si au efecte extrem de pagubitoare asupra capacitatii Companiei de a beneficia de un tratament prompt si corect din partea autoritatilor guvernamentale", se arata in comunicatul Sterling.

Recent, compania a incercat sa forteze solutionarea problemelor prin declararea Fortei Majore si transmiterea unei notificari cu privire la neindeplinirea obligatiilor. Pana astazi insa acesti pasi suplimentari intreprinsi nu au condus la deblocarea impasului.

Sterling sustine ca urmatoarea actiune la care poate recurge o reprezinta initierea procedurilor de arbitraj international in baza Acordului intre Romania si Canada. Potrivit companiei, prin Acord, Romania si-a asumat obligatii cu privire la protejarea investitiilor efectuate in Romania de investitorii canadieni. Notificarea Diferendului confera o perioada de 6 luni de negocieri in vederea solutionarii pe cale amiabila a problemelor.

In situatia in care Sterling nu va obtine in aceasta perioada o solutionare satisfacatoare a tuturor problemelor, atunci Compania le va putea inainta spre solutionare instantei de arbitraj, daca doreste acest lucru. In cadrul arbitrajului Sterling va pretinde despagubiri banesti care sa reflecte intreaga valoare semnificativa de piata a activelor sale din Marea Neagra.

  • “Nu fara mari reticente a fost nevoita compania sa intreprinda acest pas, ce se incadreaza in eforturile noastre de a continua explorarea si dezvoltarea resurselor de titei si gaze din Perimetrele noastre offshore. Intotdeauna am fost de parere ca portiunea din Marea Neagra apartinand Romaniei ofera tarii potentialul de a reduce drastic importul de gaze, investitii insemnate si incasari substantiale sub forma de impozite si taxe asigurand in acelasi timp oportunitati importante privind locurile de munca. Pana in momentul de fata Sterling este singurul operator ne-roman care a obtinut succese in activitatea de explorare offshore. Credem ca acest succes a avut un efect declansator in incurajarea altor companii, inclusiv a unor companii mari, sa preia concesiuni offshore care ar putea aduce tarii beneficii insemnate in viitor. Sterling intentioneaza sa fie promotorul crearii infrastructurii necesare si dezvoltarii operatiunilor in vederea materializarii acestui mare potential de care beneficiaza Romania. Actiunile noastre sunt concentrate in prezent pe o atitudine proactiva care sa contribuie la solutionarea impasului actual. Fiind un investitor vechi, loial si rabdator in aceasta tara, noi continuam sa reafirmam intentia noastra de a duce la bun sfarsit activitatile noastre si ramanem increzatori ca, prin actiuni prompte din partea guvernului, se poate ajunge la o solutionare pe care amiabila, fara ca sa fie nevoie sa se recurga la arbitraj”, a declarat Mike Azancot, Directorul General Executiv al firmei Sterling.

Compania canadiana Sterling Resources a declarat in aprilie Forta Majora cu privire la perimetrele sale Midia si Pelican din Marea Neagra dupa ce nu a putut sa execute operatiuni petroliere din motive independente de vointa sa, a anuntat compania printr-un comunicat de presa. Sterling sustine ca autoritatile guvernamentale nu doresc sa elibereze autorizatii de construire pentru activitati petroliere in zonele offshore. De aceea, Sterling a transmis Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) o notificare, considerand ca "lipsa totala de claritate cu privire la procedura aplicabila si competenta in materie de eliberare a autorizatiilor de construire reprezinta un eveniment de Forta Majora conform Acordului de Concesiune".

Sterling Resources Ltd. este o societate petroliera internationala, cotata la bursa in Canada, avand sediul social in Calgary, Alberta, detinand active petroliere in Marea Britanie, Romania si Franta. Actiunile sunt listate si tranzactionate la Bursa TSX Venture Exchange sub simbolul "SLG".

Vezi principalele prevederi din contractul incheiat intre ANRM si Sterling si cum primeste Romania o cota procentuala de gaze si titei de 3,5%-13,5%, in functie de productia bruta extrasa.