Grupul Vitmeco, producator la nivel mondial de produse din aluminiu, a decis sa se retraga dintr-un proiect joint venture creat impreuna cu InterAgro in vederea constructiei unei centrale electrice de mare capacitate pe carbune in orasul Turnu Magurele, a anuntat compania. Potrivit acesteia, proiectul a fost supendat din cauza impactului crizei financiare internationale. Grupul Vimetco, fost Marco Group, este detinut de miliardarul rus Vitali Matsitski si detine pachetul de actiuni majoritar de la Alro Slatina. InterAgro este detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae.

Centrala urma sa aiba o capacitate de peste 1.300 MW (n.red. aproape cat centralele nucleare de la Cernavoda), costurile fiind estimate in 2008 la circa 1,2 miliarde de euro. Potrivit proiectului, centrala ar fi trebuit sa devina functionala in 2012. Vitmeco si InterAgro detineau parti egale in proiect.

"In ultimii ani, Vimetco s-a concentrat pe dezvoltarea operatiunilor sale din Romania, in ciuda impactului crizei financiare internationale, si a investit in cresterea eficientei din domeniul aluminiului. In 2009, Alro SA a repornit rafinaria de alumina, Alum Tulcea, asigurand astfel materiile prime necesare pentru fabrica de la Slatina. In acest an, compania a consolidat in continuare afacerile in Romania, dupa ce filiala sa, Alum SA, a preluat exploatarea unor mine de bauxita din Sierra Leone", se mai arata intr-un comunicat.