Romania se afla in plin proces de renegociere a Conventiei semnata la Moscova in 1996 cu Rusia referitoare la importurile de gaze. O modificare esentiala a conventiei va fi introducerea dreptului de a revinde in alte state gazele exportate din Rusia. In plus vor fi negociate si cantitatile de gaze pe care Gazprom le va exporta in Romania, putand ajunge la 10 miliarde de metri cubi pana in 2020, de 4 ori mai mult decat anul trecut.

Ionut PuricaFoto: AGERPRES

Care vor fi efectele pe piata romaneasca si europeana in urma modificarii conventiei? In ce masura poate reprezenta aceasta renegociere un punct de plecare pentru reducerea preturilor la gazele rusesti? Cum poate fi explicata aceasta renegociere in conditiile in care Romania este implicata in proiecte pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze? Dr. Ionut Purica, expert in energie, a discutat online cu cititorii HotNews.ro pe aceste teme.​

Ionut Purica, scurt CV:

In prezent expert pentru energie si mediu in Academia Romana, Institutul de Prognoza Economica, si Director Executiv al Centrului de Consultanta Energetica si Ambientala. A lucrat pentru Banca Mondiala, Ministerul Mediului, Renel si ENEA. Este autorul mai multor articole si lucrari pe teme legate de energie. Este doctor in economie si inginerie.

Context

Potrivit datelor Gazprom, anul trecut, au ajuns in Romania 2,6 miliarde metri cubi de gaze rusesti. Renegocierea conventiei este necesara in vederea alinierii cu legislatia europeana, sustine Ministerul Economiei. In forma actuala a conventiei, "gazele naturale ce se vor livra din Federatia Rusa in Romania, pentru nevoile consumatorilor de pe teritoriul acesteia, nu pot fi exportate in terte tari fara acordul Gazprom".

Astfel, prin eliminarea acestei prevederi, Romania va avea dreptul sa revanda fara probleme gazele venite din Rusia. Pentru acest lucru mai trebuie rezolvata problema tehnica, si anume pregatirea conductei Arad-Szeged pe sensul de export, finalizarea conductei Giurgiu-Ruse si realizarea interconectarii cu Serbia.

Astfel, prin eliminarea acestei prevederi, Romania va avea dreptul sa revanda fara probleme gazele venite din Rusia. Pentru acest lucru mai trebuie rezolvata problema tehnica, si anume pregatirea conductei Arad-Szeged pe sensul de export, finalizarea conductei Giurgiu-Ruse si realizarea interconectarii cu Serbia.

Aceasta renegociere are loc intr-un moment in care Europa incearca sa scape de dependenta de gazele rusesti. De altfel, Romania se afla implicata in proiecte europene de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze, precum Nabucco si AGRI. Pe de alta parte, vizeaza si proiectul rusesc concurent celor europene, si anume South Stream. Reprezentantii Ministerului Economiei considera ca nu a pierdut cursa pentru implicarea Romaniei in proiectul South Stream, chiar daca la Sofia tocmai a fost semnat cu Rusia un acord-cheie pentru construirea unei sectiuni din conducta pe teritoriul bulgar.

In timp ce Romania se afla in plina renegociere a conventiei semnate cu Rusia in 1996, fapt care ar putea duce la cresterea livrarilor de gaze pana la de patru ori, Bulgaria a anuntat ca vrea sa reduca masiv importurile din Rusia. Intentiile Bulgariei ridica mari semne de intrebare in conditiile in care a tot purtat discutii cu Rusia pe tema implicarii in proiectul South Stream. In cateva luni, Gazprom va face publice rezultatele studiului de fezabilitate a proiectului, fiind luate in calcul doua posibile rute de tranzit: Prin Bulgaria sau prin Romania. Pana acum, Bulgaria a fost vazuta ca fiind preferata de Rusia, mai ales ca in noiembrie, anul trecut, un acord de infiintare a unei companii comune care va proiecta, construi si coordona segmentul bulgar al conductei South Stream.

  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.