UPDATE Bulgaria si Romania vor sa construiasca doua mari complexuri hidroelectrice pe Dunare/Proiectele vor fi facute in parteneriate public-private
Potrivit Ministerului Economiei din Bulgaria, aceste complexuri hidroelectrice "vor produce un total de peste 3.800 GWh de electricitate pe an", vor imbunatati conexiunile de transport si comertul bilateral.
"In cadrul discutiilor au fost abordate teme de interes privind cooperarea economica bilaterala in sectorul energetic, precum: cuplarea pietelor de energie electrica din Romania si Bulgaria, constructia unor complexe energetice pe Dunare, colaborarea in transportul energiei electrice, evolutii in proiectele regionale de interes european", a anuntat Ministerul Economiei din Romania intr-un comunicat de presa.
UPDATE Ion Ariton a declarat ca pentru realizarea proiectelor vor fi atrasi investitori in parteneriate public-private. Ministrul nu a precizat care este valoarea estimata a proiectelor.
Citeste mai multe despre hidrocentrala ion ariton
Energia si finantele sunt domenii strategice, pierzi controlul asupra acestor fluxuri, nu mai poti vorbi de suveranitate adevarata !
De aceea statul roman trebuie sa fie foarte atent la miscarile bancare (prin BNR) si trebuie sa dezvolte masiv investitiile energetice (eolian, nuclear, hidro, stocare gaz, etc.).
Diversitatea surselor de aprovizionare cu energie e un punct sensibil, nici un stat responsabil nu se bazeaza doar pe 1-2 surse de energie.
Pt extremistii eco-talibani obsedati de panouri fotovoltaice, e util de stiu ca sunt extrem de scumpe si cele mai ineficiente ca randament.
In plus Romania are un potential redus la energia solara, e mult mai inteligent sa dezvoltam capacitati eoliene, alea pot da energie in orice sezon, indiferent ca cerul e senin sau cu nori, ca e cald sau frig !
Chiar daca hidrocentralele astea vor fi gata peste 15 ani, tot e foarte bine, vor suplini la timp reducerile de la inchiderea unor termocentrale pe carbune si gaz.
Daca e parteneriat privat e si mai bine, asociatii privati au interes ca obiectivul sa intre cat mai repede in functiune, sa nu conste enorm si sa produca eficient.
Pentru Romania, cu mai multa diversitate in sursele de energie fata de bulgari, proiectul celor 2 hidrocentrale e si un instrument de presiune politico-economica.
Bulgaria a tergiversat f. mult acordul pt hidrocentrale (propuse inca de pe vremea dictatorului comunist Ceausescu), la fel constructia podului de la Calafat-Vidin (pt ca aia e regiune romaneasca timoceana, bulgarii nu vor prosperitate acolo), la fel interconectorul de gaz, etc. Pt ca se teme ca va depinde de Romania, intr-un binom de forte dezechilibrate.
Sper ca se vor construi si acele 2 poduri, avem multi romanofoni in acele orase, Nicopole si Silistra.
Bulgaria a tergiversat proiectul podului Calafat-Vidin?
Nu numai ca proiectul e bulgaresc si ca ei insista de vreo zece ani pentru el, dar mai e si platit in mare proportie de ei... iar de intarziat, e intarziat mai ales de noi.
Despre aia cu eco-talibanii aproape ca n-are rost sa discutam, e clar ca habar n-ai despre subiect.
Cat despre hidrocentralele astea doua, daca cifrele citate sunt corecte, inseamna ca ele vor fi de putere relativ mica, probabil mai importante dpdv al agriculturii, reducerii riscurilor de inundatii etc.
Oricum, macar de s-ar face, aici sunt de acord cu tine. Poate daca se incapataneaza bulgarii, ca noi...
canadienii si americanii au facut chicago si toronto porturi la atlantic. pe acelasi fluviu pe care se gaseste si niagara, niagara river-saint laurence seeway. in timp ce cascada produce energie electrica.
philadelphia este port la ocean, pe delaware river. kakaia problema ?!
n'am auzit sa faca cineva caz de ecosistem.
problemele de ecosistem pot fi rezolvate.
vointza sa fie.
Pentru o documentare exacta, linkurile de mai jos sunt la Comisia Europeana, vedeti documente clare care prezinta strategia pe energie in 2020 in UE. Vedeti si ce solutii sunt propuse, altfel vorbiti ca sa va aflati in treaba.
http://ec.europa.eu/energy/publications/doc/2011_energy2020_en.pdf
http://ec.europa.eu/energy/strategies/2010/2020_en.htm
"On 10 November 2010, the European Commission has adopted the Communication "Energy 2020 - A strategy for competitive, sustainable and secure energy"
The Communication defines defines the energy priorities for the next ten years and sets the actions to be taken in order to tackle the challenges of saving energy, achieving a market with competitive prizes and secure supplies, boosting technological leadership, and effectively negotiate with our international partners."
Probabil ca Ariton habar nu are de strategia UE in domeniul energiei. El stie de parteneriat public privat. Alti bani care sa se duca in conturile "baronilor".
Incompetentii din Romania se gandesc numai cum sa-si faca plinul si cum sa carpeasca lucrurile. Va rog sa nu mai luati nici o hotarare vitala fara a va consulta cu UE, spre binele Romaniei si al lumii intregi. UE se gandeste in viitor, vedeti aici mai multe:
Europe 2020 initiative - Energy Roadmap 2050
http://ec.europa.eu/energy/strategies/2011/roadmap_2050_en.htm
1. (tendinţă comportamentală) s.n. complexe;
2. (construcţie) s.n. complexuri;
Intr-adevar in titlu e corect si in articol foloseste termenul incorect "complexe".
Legat strict de articol, felicitari pt proiecte. Stiu ca dureaza 10-15 ani pana la materializare, insa e important ca Dunarea sa fie folosita cat mai mult pentru potentialul hidroenergetic. Fluviul asta e o mana cereasca pentru romani.
Sa asteptam proiectele, sa vedem daca e vorba de lacuri mari de acumulare si alte aspecte tehnice.
Hydro-energia a fost solutia "verde" in a doua jumatate a secolului trecut, azi este depasita, iar impactul asupra mediului cel putin pe plan local este enorm. Tehnologiile de azi - panouri fotovoltaice performante si turbine eoliene- sunt solutia, nu distrugerea raurilor sau fluviilor si a ecosistemelor pe care le reprezinta. Daca toate acoperisurile ar fi acoperite cu panouri solare, iar in fiecare curte ar exista si o turbina eoliana, atunci consumatorii casnici nu a rmai avea nevoie de curent de la retea. Iar pentru cei industriali se pot face parcuri eoliene/ fotovoltaice, plus ce se mai produce din hidrocentralele deja existente si de la Cernavoda.
Ministerul Economiei sigur are cifre, ce-i asa greu. Ei au anuntat ca vor sa faca centrale, nu ca vor mai intai niste studii, sa vada daca are sens sa construiesti asa ceva.
1. te-ai gandit vreodata ce resurse se consuma pentru a construi un fotovoltaic? ce impact asupra mediului are exploatarea, prelucrarea materiilor prime, asamblarea lor, in raport cu randamentul si performanta de producere de energie la noi in tara?
2. fluctuatiile energetice aparute in urma fenomenelor naturale (prezenta norilor, absenta soarelui noaptea :), lipsa vantului) trebuie compensate. cu ce? cand?
3. ai studiat o harta a surselor de energie regenerabila de pe teritoriul Romaniei ca sa vezi cat de putine sunt zonele in care are sens o investitie de acest gen?
Sa nu mai vb de politici, reglementari, smart grids, incapacitatea de a furniza in retea (de la consumatorii casnici) etc. Sunt multe alte aspecte inlantuite care trebuie luate in considerare; tehnice, economice, sociale, mediu, etc. inainte sa poti afirma cu atata incredere ca Romania nu are nevoie de hidrocentrala ci de fotovoltaice. Acei oameni / companii care fac astfel de proiecte nu sunt ultimii golani, totusi au o doza de expertiza
Cu tehnologii moderne, cu materiale noi, impactul fabricarii panourilor solare asupra mediului poate fi redus drastic. Fotovoltaicele viitorului se vor tipari intocmai ca si ziarele, curat, rapid si eficient. In faza de cercetare se si face acest lucru.
Punctele pe care le-ai enumerat tu sunt bune, se merita o discutie deschisa cu societatea, cu specialistii - Europeni, va rog, nu cu absolventi aborigeni de la privatele din Romania si doctorate luate pe tigari, whisky, parfumuri si icre negre.
Mai e o chestie, apropo de ce ziceam de impactul productiei. Ma refer si la "umflarea" unor procese economice din timpul productiei si de dupa. Inteleg ca resursele si tehnologiile sunt viabile, dar observ aceste speculatii in preturile finale date de "disconfortul" sitemelor deja existente, care folosesc alte tehnologii.
Imi amintesc ca spunea cineva la o conf, ca la o intalnire cu cineva inalt de la Ford, respectivul i-a spus: prietene, uite dosarul cu masina care merge pe apa; e gata de 10 ani. Nu poate fi scoasa pe piata inca. Ce se intampla cu lumea in momentul in care toate fabricile si toti specialistii pe combustibili fosili nu mai au ce face, sau ce se va intampla cu producatorii de petrol, etc. etc. Asa ceva ar da peste cap o lume intreaga din toate punctele de vedere. Tot legat de asta, povesteam de niste materiale care se pot aplica pe cladiri care absorb CO2 pam pam (asa numitele carbon sink cred), problema e iarasi una de impact si destabilizari in sisteme complexe. Si tot asa.
E clar o criza conceptuala inainte de o criza economica sau energetica. Din punctul meu de vedere crizele sunt extrem de bune, pentru ca restructureaza, transforma. Problema e ca nu ai cum sa eviti, sunt convins de asta! De abia dupa un colaps e loc de strapungeri tehnologice. Consider ca tot ce inseamna energie, economic politic in situatie de criza, trebuie discutat cu experti asa cum spui tu, dar inter-trans-pluri disciplinar etc. ca sa nu mai zic de putina constiinta imbunatatita. Trebuie sa ai gata dosarelul cu noul concept pentru o planeta cu 7 bill
Romania sta foarte bine la protectia mediului!
Daca productia pe vremea lui Ceausescu atingea 12.000 MW acum daca producem 6000 suntem buni. Dar tu nu vezi aceasta reducere la jumatate a emisiilor in atmosfera. Tu esti orbit de tehnologiile noi si mai putin poluante. Uiti de faptul ca ai nevoie de energie si noaptea si atunci cand nu bate vantul ! Te gandesti numai la tine si la consumul tau casnic , nu te gandesti la restul de 90 % care iti fac viata asa cum este acum . Mai gandeste si mai intreaba si pe altii care se pricep, inainte de lansa prostii pe net !
Cand fotovoltaicele si eolienele vor fi macar la dublul costului energiei hidro, cred ca putem purta o discutie. Momentan cred ca costul electricitatii este de vreo 8-9 ori mai mare...
Costul este amortizat in mai putin de 10 ani de functionare a panourilor.
Fara subventii, costul energiei electrice produse de panouri solare va fi acelasi ca cel al energiei clasice in mai putin de patru ani.
http://www.reuters.com/article/2007/10/19/environment-solar-growth-dc-idUSL1878986220071019
O sa vezi ca randamentul efectiv e cu mult sub cel din "manual".
Stiu ca sunt in studiu tehnologii noi cu randament sporit, insa pana nu sunt implementate la costuri mici nu are rost.
10 ani amortizare la panouri solare- cred ca glumesti. Nici cu subventii nu e atat :)
Pe de alta parte, e greu de intrevazut o economie intreaga sustinuta de eolian si solar fara 1) o modalitate "adevarata" de stocare a unor cantitati mari de energie si 2) o integrare in sisteme cat mai mari, probabil paneuropene.
@Daniels -- probabil nu va fi vb de lacuri de acumulare mari (mai ales Calarasi-Silistra, e campie cat vezi cu ochii), sau chiar deloc, ci de hidrocentrale run-off, care folosesc curgerea naturala a apei. De-aia si par sa aiba o putere cumulata foarte mica, asta ca veni vb si de "giganticul" potential hidroenergetic neexploatat al Romaniei.
Nici macar PFI n-are cine stie ce mare lac de acumulare.
Regiunea Vidin e special mentinuta cea mai saraca din tara, pt ca romanii (timocenii sunt majoritari acolo) sa emigreze spre orase bulgaresti si sa fie asimilati.
Podul Calafat-Vidin va permite proiecte de cooperare interegionala finantate de UE si o apropiere intre romanii de la sud si nord de Dunare. Statul bulgar nu vrea asta, insa n-are incotro daca vrea bani de la UE.
Bulgarii au mare interes pentru podul asta pentru ca tranzitul Turcia-Germania (cel mai important tranzit de TIR-uri din zona asta a Europei) va avea un tranzit mult mai lung prin Bulgaria (cu avantajele economice aferente- taxe de autostrada si de parcare, eventual innoptari, mancare, etc). Romania in schimb are de pierdut si prefera ca TIR-urile sa vina pe la Giurgiu si sa traverseze toata Romania- din aceleasi motive economice. Romania vrea sa termine intai o mare parte din tronsoanele de autostrada din coridorul IV inainte ca podul acesta sa fie functional...
PS: la Vidin-Calafat exista si acum trecere cu bacul, deci nu se poate spune ca nu exista tranzit pentru automobile care vin din Timoc. Sincer nu cunosc exact care este traficul, dar nu cred ca nu se poate trece...in schimb pt TIR-uri e necesar pod in toata regula.
Dar "intarziere" romanilor nu e intentionata, e pur si simplu capacitatea noastra obisnuita de a duce la capat proiecte.
ps: nu vrei sa fii capitanul nostru?
Prima bomba a explodat la ora 3:58, in fata sediului partidului conservator RZS, din centrul Sofiei, relateaza Novinite.
O alta deflagratie s-a produs 20 de minute mai tarziu, in fata biroului partidului de extrema-dreapta Democratii pentru o Bulgarie Puternica.
Liderul formatiunii este fostul premier, Ivan Kostov. Autoritatile au precizat ca nu s-au inregistrat victime in urma exploziilor.
Atacurile intervin la o zi dupa ce Opozitia de centru si stanga a inaintat in Parlament o motiune de neincredere vizand Guvernul de la Sofia.
Ambele partide vizate de explozii au anunat ca sustin motiunea.
Totodata cu constructia ei poate mai revigoreaza economic zona, caci stiti si voi cu o floare (Combinatul Chimic) nu se face primavara!!!