Ministrul Economiei, Ion Ariton, a anuntat ca pentru societatea OMV Petrom a fost prelungita perioada de explorare cu inca 5 ani in perimetrul Neptun din bazinul Marii Negre, concesiune in care compania este asociata si cu EXXON. "Perioada de concesiune a acestui perimetru este de 30 de ani", a precizat Ariton. Ministerul considera ca acesta este unul dintre elementele foarte importante care vor ajuta la dezvoltarea Petrom. Declaratia a fost facuta in contextul in care a anuntat aprobarea de catre Guvern a unui pret minim de de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) la 0,3708 lei pentru o actiune.

Al doilea element important pentru dezvoltarea companiei este descoperirea de zacaminte de gaze naturale in judetul Gorj, in comuna Totea. "Aceste doua elemente, precum si evolutia economica a Romaniei, ne indreptatesc sa credem ca vanzarea pe bursa a actiunilor va fi un succes", a apreciat ministrul Economiei.

Petrom a anuntat recent ca a facut o descoperire importanta de gaze in urma explorarilor la sonda 4539 Totea. Sonda a fost forata in Sud-Vestul Romaniei, in regiunea Olteniei, la o adancime de 3.600 m si a avut ca obiectiv o potentiala acumulare mare, cu presiune ridicata, se arata intr-un comunicat al Petrom. "Carotajul geofizic a indicat mai multe intervale de hidrocarburi in Miocenul inferior. In perioada de teste s-a inregistrat, dintr-un singur strat, un debit maxim stabilizat de gaze si condensat de aproximativ 3.100 bep/zi (barili echivalent petrol pe zi). Rezultatele inregistrate pana la aceasta data indica faptul ca acesta ar putea fi un nou zacamant semnificativ, care urmeaza a fi determinat prin evaluare", precizeaza Petrom.