Pentru plata acestor obligatii nu exista un termen limita, sustin surse din domeniu. Trebuie precizat ca in 2004 cand a cumparat Petrom, OMV a platit pentru 33,34% din acţiuni suma de 669 milioane euro. Dupa aceea, a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro si astfel a ajuns sa detina 51% din actiuni. In total, Petrom a ajuns sa coste 1,5 miliarde de euro.
Petrom: Pentru inchiderea sondelor, statul datoreaza aproape 2 miliarde de lei, iar pentru obligatiile de mediu de la Doljchim 466 milioane de lei
- Conform contractului de privatizare, OMV Petrom are obligaţia de a închide sondele care sunt abandonate şi care urmează să fie scoase din funcţiune, se arata intr-un raport pe 2010 privind situatia financiara a Petrom. "Aceste cheltuieli vor fi recuperate de la statul român, întrucât acestea se referă la activităţi de explorare şi producţie efectuate înaintea procesului de privatizare a OMV Petrom în 2004. Ca urmare, OMV Petrom S.A. a înregistrat datorii estimate cu dezafectarea şi respectiv creanţe de la statul român în sumă de 1.992,84 milioane lei la 31 decembrie 2010 (2009: 1.835,22 milioane RON). De asemenea, OMV Petrom S.A. a înregistrat creanţe de la statul român referitoare la obligaţiile de mediu în E&P, Rafinare şi Doljchim în sumă de 466,11 milioane RON (2009: 537,46 milioane RON) întrucât acestea existau înaintea procesului de privatizare a OMV Petrom S.A", se mai arata in raport.
OMV Petrom a înaintat două notificări prin care solicită rambursarea costurilor de decontaminare a mediului, în sumă de 91,68 milioane RON. Până în prezent, statul român nu a plătit sumele solicitate. Procedurile contractuale de rambursare sunt în desfăşurare.
Contactat de HotNews.ro, Ministerul Mediului confirma ca a primit cele doua notificari, una in 2009 si cealalta in 2010.
- Precizare: Ministerul Mediului a furnizat HotNews.ro raspunsuri partiale. De exemplu, nu a raspuns in cat timp si in ce mod trebuie platite toate aceste sume.
"În temeiul art. 2.1 din Anexa P la Contractul de privatizare nr. 5/2004, S.C. OMV Petrom S.A. a transmis notificări de pretenţie către Ministerului Mediului şi Pădurilor, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în perioada 2009 şi 2010", arata Ministerul Mediului.
- Notificarea pretenţiei nr. 971/20.11.2009 pentru obiectivul Închiderea celor două batale de şlamuri fosfo-amoniacale de pe platforma Combinatului Doljchim Craiova, în valoare de 30.252.175,84 lei (exclusiv TVA), echivalentul a 7.198.120,94 euro;
- Notificarea pretenţiei nr. 118/26.03.2010, pentru obiectivul Ecologizarea celor două batale interioare din cadrul Rafinăriei Petrobrazi, în valoare de 61.431.494,04 lei (exclusiv TVA), echivalentul a 15.315.786,79 euro.
Abia la inceputul anului, s-a contituit un comitet la nivelul ministerului care sa analizeze aceasta problema. In cadrul Ministerului s-a constituit prin Ordinul 97/18.01.2011, completat prin Ordinul 978/28.02.2011, Comitetul de avizare/aprobare pentru probleme de mediu “Petrom”, pentru punerea în aplicare a prevederii art. 20, alin (6) din Legea nr. 555/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea SNP Petrom SA, organism specializat care funcţionează pe lângă Ministerul Mediului şi Pădurilor, ce a preluat îndatoririle Vânzătorului cu privire la problemele de mediu prevăzute în Contractul de privatizare nr. 5/2004 a SNP „Petrom” SA", arata Ministerul Mediului.
În cadrul acestui Comitet sunt analizate, verificate şi dezbătute cele doua notificari. Comitetul are trei variante de decizii: plata totala, plata partiala sau refuzul platii.
- Conform Ordinului nr.97/2011 „aprobă plata totală/parţială sau refuzul costurilor solicitate pentru pierderile de mediu suferite de S.C. OMV Petrom S.A., rezultând din contaminarea istorică...”, iar conform art.8, alin. (6) „Decizia finală a Comitetului de aprobare se semnează de Preşedintele acestuia şi se supune aprobării Guvernului prin hotărâre a Guvernului.”
Ce prevede contractul de privatizare 5/2004 in privinta soluţionarii disputelor
- „7.1 Soluţionarea disputelor 7.1.1 Orice dispută sau neînţelegere care ia naştere din sau în legătură cu prezentul Contract, inclusiv, fără a se limita la, orice dispută cu privire la încheierea sa, valabilă, existenţa, nulitatea, încălcarea, încetarea sau nevalabilitatea Contractului (denumită „Dispută” în cadrul acestei secţiuni 7 (Soluţionarea Disputelor), care nu poate fi soluţionată pe cale amiabilă în termen de 180 (una sută optzeci) de Zile Calendaristice de la notificarea transmisă de oricare dintre Părţi privind potenţiala Dispută va fi soluţionată definitiv de către Curtea Internaţională de Arbitraj CIC conform Regulilor de Arbitraj CIC. Partea care cere iniţierea procedurii arbitrale va transmite celeilalte Părţi o notificare scrisă cu privire la iniţierea procedurii.
- 7.1.2 Arbitrajul se va desfăşura la Paris, Franţa în limba engleză, iar tribunalul arbitral va fi format din 3 (trei) arbitri numiţi în conformitate cu Regulile CIC.”
wow,
pot sa particip si eu la o astfel de licitatie
sa zicem asa:
- dau 700 de mil pe petrom, mai fac credit vreo 800 mil ca sa fac crestere de capital social, creditul il girez cu activele petrom
- recuperez toata investitia si platesc creditul in 1-2 ani si apoi scot profit de rup
- si peste x ani mai recuperez si cat am dat la inceput pe companie motivand alte cheltuieli de mediu
mai da ce afaceristi prosti suntem....oare ?
miroase urat afacerea asta
1. In anul 2004 statul a obtinut 670 milioane de euro din provatizare.
2. In anul 2005 profitul Petrom a fost de 391 milioane de euro.
3. In anul 2006 profitul Petrom a fost de 648 milioane de euro.
4. In anul 2007 profitul Petrom a fost de 533 milioane de euro.
5. In anul 2008 profitul Petrom a fost de 278 milioane de euro.
6. In anul 2009 profitul Petrom a fost de 326 milioane de euro.
http://www.zf.ro/infografice/evolutia-profitului-net-al-petrom-in-perioada-2004-2009-5718024
In loc ca sa platim decontaminarea mediului din profiturile pe care Petrom le-ar fi adus daca era in proprietatea statului (sub management privat) si sa mai ramanem si cu profit, le vom plati de la buget, adica din buzunarul fiecarui cetatean al tarii.
Pe langa asta, Petrom majoreaza pretul benzinei atunci cand pretul petrolului creste pe plan mondial insa nu il mai scade atunci cand cotatiile mondiale ale petrolului scad.
Pe vremuri era un banc (culmea nesimtirii) in care Bula isi face necesitatile sub geamul unui vecin dupa care bate la geam si cere hartie igienica. Cam la fel se comporta si Petromul cu Romania.
nu se poate ca statul roman dupa ce a vindut petrom in conditii dubioase sa fie dator petrom...
detalii suplimentare aici: http://www.luju.ro/dezvaluiri/musamalizari/exclusiv-raportul-comisiei-senatoriale-privind-anchetarea-privatizarii-petrom-a-oglindit-in-2007-toate-nelegalitatile-acest-document-nu-a-mai-fost-niciodata-pus-in-dezbatere-ci-ingropat-la-repezeala-inca-nu-e-tarziu-pentru-justitie-documente
Deci, am cam dat Petromul gratis.
O sa ziceti acum, ca nu aveam bani la buget sa platim acele cheltuieli cu inchiderea sondelor. Eu zic ca am fi avut, pt ca profitul Petrom pe 2009 a fost de peste 400 mil care acum se duce la OMV in loc sa fi venit la noi.
Sau o sa ziceti ca statul nu putea face acest profit. Normal, dar daca am fi angajat un manager privat si nu l-ar fi pus pe "prietenul de familie", l-am fi facut.
Asa ca, l-am dat gratis iar acum cei care l-au vandut, in loc sa fie inchisi si averile toate confiscate, stau foarte bine si ne conduc sau ne vor conduce in continuare
de exemplu ?
Ar cam trebui sa se sesizeze DNA-ul si toate "organele" competente si luate din '90 toate contractele. Luati banii inapoi de la cei care au ciupit si nu pot justifica banii..., cei care au comis astfel de privatizari bagat in puscarie
Mai multă decenta in exprimare si mai multă analiza ar fi benefica contestatarilor .....de serviciu .
Da! e drept, acum este mai profitabil si putea fi MULT mai profitabil, dar ce folos daca aproape tot profitul ajunge in Austria (+ multe cheltuieli cu diverse firme Offshore care-s OMV in spate s.a.m.d.).
Insa ce-i mai important, este ca nu mai avem putere de negociere in zona balcanica si cea caspica- printr-un vehicul precum Petrom se putea face asta- sa nu uitam de terenurile concesionate de noi acolo!