Transelectrica a incheiat cu asocierea GE Energy-Prowind GmbH un contract de conectare in retea a unei capacitati de 300 megawati din patru parcuri eoliene care se devolta in judetul Vaslui. Potrivit unui comunicat al GE, obiectul contractului este reprezentat de conectarea parcurilor eoliene ale asocierii mixte la noul post de transformare al Transelectrica, aflat in curs de constructie in apropierea comunei Banca. Cele patru proiecte sunt situate pe dealurile din judetul Vaslui, o zona agricola cu densitate redusa a populatiei, in nord-estul Romaniei. Windelcon, o companie romaneasca de dezvoltare a proiectelor eoliene, se ocupa de activitatile de dezvoltare locala.

"Proiectele de parcuri eoliene pe care le dezvoltam in judetul Vaslui vor aduce avantaje considerabile in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca si veniturile impozabile, contribuind la cresterea calitatii vietii si imbunatatirea serviciilor pentru populatia locala si pentru companii si sustinand in acelasi timp obiectivele nationale economice si de mediu ale Romaniei" a declarat Johannes Busmann, fondatorul si detinatorul Prowind GmbH.

  • Cele patru parcuri eoliene sunt construite sub forma de companii separate cu obiect de activitate special (SPC), iar PWI este furnizorul pentru conectarea la retea. In cadrul contractului de conectare la retea incheiat intre Transelectrica si PWI, parcurile eoliene urmeaza sa integreze in reteaua regionala pana la 300 MW.
  • GE intentioneaza sa livreze in total 120 de turbine eoliene clasa 2,5-100 produse de companie pentru cele patru parcuri eoliene. Planificarea finala a expedierilor, instalarilor si punerii in functiune comerciala a turbinelor eoliene GE nu a fost inca stabilita, dar expedierile ar putea incepe in a doua jumatate a anului 2012.

"Contractul de conectare la retea incheiat cu Transelectrica este un important pas inainte in eforturile depuse de GE si Prowind in vederea sustinerii planurilor guvernului Romaniei privind energia regenerabila" a declarat Carmen Neagu, Director Regional al GE Energy pentru Europa de Sud-Est.

Prowind GmbH este un dezvoltator de proiecte de energie regenerabila. Avand sediul central in Osnabruck, Germania, Prowind a proiectat, finantat si construit peste 20 de centrale pe baza de energie eoliana, solara si biomasa in Germania. Prowind detine parcuri eoliene in Germania, Canada, Marea Britanie, Franta si Romania. Compania detine si centrale solare in Italia, aflate acum in etapa de dezvoltare si aprobare.

GE este o mare companie de tehnologii avansate, servicii si servicii financiare. Compania este prezenta in peste 100 de tari si are aproximativ 300.000 de angajati in intreaga lume. GE deserveste si sectorul energetic, oferind solutii tehnologice.