Executivul a aprobat actul normativ privind acordarea ajutoarelor la incalzire doar persoanelor considerate vulnerabile, adica familiilor care au venituri de pana la 786 de lei de persoana. Premierul Emil Boc a explicat la finalul sedintei de Guvern ca va fi eliminata subventia de la bugetul de stat care anul trecut a totalizat 350 de milioane de lei. Dar pe de alta parte, va creste valoarea ajutoarelor de incalzire acordate persoanelor cu venituri mici.

  • Pana acum, populatia, indiferent de venituri, beneficia de o subventie acordata de Guvern prin Ministerul Administratiei si Internelor. Pe de alta, parte exista si un ajutor de incalzire acordat de Ministerul Muncii, in functie de venituri. Anul trecut, ajutoarele de incalzire au totalizat 120 de milioane de lei. Subventia nediferentiata va fi eliminata, urmand ca o parte din banii care aveau aceasta destinatie sa se duca in ajutoarele de incalzire acordate de Ministerul Muncii. Astfel, va creste valoarea totala a ajutoarelor de incalzire acordate in functie de venituri la 345 de milioane de lei.

"In sezonul trecut, la incalzire, cetateanul era sprijinit la plata facturii prin mai multe modalitati - si aceste sume au fost concretizate in ajutoare, pe care, intr-o forma sau alta, statul, de la nivel national sau local, le-a acordat. 350 milioane de lei subventia acordata de guvern prin intermediul Ministerului Administratiei si Internelor la pretul combustibilului. Este vorba de acea subventie la combustibil generalizata, care se acorda tuturor, indiferent de venit, indiferent de numarul de proprietati, nediferentiat. A doua forma de sprijin era reprezentata de ajutoarele de incalzire care s-au acordat de catre Ministerul Muncii, in valoare de 120 de milioane de lei, in functie de venit. Si la aceste doua forme de sprijin s-a adaugat sprijinul autoritatilor locale, prin subventia pe care ei au acordat-o, in valoare de 700 de milioane de lei", a afirmat premierul.

  • "Acum, pentru sezonul actual, ce se intampla in fapt? Subventia nediferentiata acordata de guvern la combustibil practic este eliminata si o parte din banii pe care ii acordam pe aceasta subventie se duc la Ministerul Muncii, pentru a spori numarul ajutoarelor de incalzire pentru persoanele cu venituri mici. Adica nu mai dam de la nivel central o subventie generalizata, la toata lumea, indiferent de venitul pe care il are sau de numarul de proprietati, ci mergem la Ministerul Muncii si marim acolo valoarea ajutoarelor de incalzire", a explicat Emil Boc.

Potrivit acestuia, creste valoarea ajutoarelor de incalzire acordate de Ministerul Muncii de la 120 de milioane de lei la 345 de milioane de lei. La aceste ajutoare de incalzire se vor adauga ajutoarele de incalzire sau subventiile acordate de autoritatile locale.

Boc a mai spus ca in continuare, Ministerul Muncii va da ajutoare de incalzire in functie de transe de venit. "Principala modificare consta in acea ca am introdus inca o transa suplimentara in grila pentru acordarea ajutoarelor de incalzire, si anume este transa de la 615 la 786 lei, pe care puteti sa o vedeti pe acest grafic. Deci, de la 615 la 786 se acorda o transa suplimentara de compensare la factura la energia termica a populatiei. La persoana singura, vedeti, compensarea este de 15%. Prin aceasta crestere de la 615 la 786, creste numarul beneficiarilor de la 200.000 la 320.000 de beneficiari la ajutoare de incalzire",a precizat Boc.

Premierul sustine ca in acest fel se mareste numarul de beneficiari de la 200.000 persoane la 350.000 persoane.

La randul lor, autoritatile locale ar putea acorda ajutoare de circa 350 milioane de lei, jumatate din valoarea de anul trecut. Insa, in functie de resursele proprii, autoritatile locale pot aproba subventii peste limitele stabilite, a precizat Boc.