Guvernul va continua, pe parcursul anului 2012, concedierile la companiile feroviare, va impune patru zile de concediu fara plata pentru angajatii societatii Interventii Feroviare, va inchide liniile de cale ferata care nu pot fi vandute la licitatii si va incheia contracte PPP pentru spatiile comerciale CFR, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern si Fondul Monetar International la ultimele negocieri, citata de Mediafax.

Potrivit documentului, Guvernul va desfiinta, pana la sfarsitul lui 2012, alte 85 posturi la societatea Electrificare CFR, unde lucreaza aproximativ 3000 de angajati, si 28 locuri in perioada imediata la Interventii Feroviare. Angajatilor ramasi la Interventii Feroviare li se vor impune patru zile de concediu fara plata. Interventii Feroviare, care anul trecut a avut un numar mediu de 304 angajati, a fost inclusa in primavara acestui an pe lista companiilor de stat monitorizate de FMI.

Numarul total al liniilor de cale ferata aflate in administrarea CFR SA va fi redus substantial in urmatorii ani, la maximum 15.500 kilometri, ceea ce va atrage dupa sine concedierea a 2.000 angajati ai companiei pana la sfarsitul lunii aprilie 2012. Nu vor fi disponibilizati angajatii care lucreaza cu fonduri UE.

In 2012, vor continua licitatiile pentru inchirierea a 1.600 kilometri de linii cale ferata, astfel incat numarul total al liniilor aflate sub management privat sa ajunga la un total de 4.000 kilometri. In cazul liniilor de cale ferata pentru care licitatiile esueaza, se va decide inchiderea pana la sfarsitul lunii aprilie.

Potrivit CFR, la nivelul anului 2009, lungimea totala a liniilor de cale ferata ale infrastructurii feroviare era de 20.210 kilometri (retea desfasurata), din care 17.691 kilometri infrastructura feroviara publica si 2.519 kilometri infrastructura feroviara privata.

La inceputul lunii iulie 2011, Guvernul a decis inchiderea a aproximativ 1.000 de kilometri tronsoane feroviare considerate nerentabile si inchirierea altor circa 1.000 kilometri de linii de cale ferata. Potrivit estimarilor, operatiunea va genera economii de 109 milioane lei in bugetele companiilor CFR.

In scrisoarea Guvernului cu FMI este notata si intentia autoritatilor de a elabora, pana la jumatatea lunii ianuarie, un plan de crestere a veniturilor obtinute din inchirierea spatiilor comerciale ale CFR, inclusiv cu posibile parteneriate public-privat (PPP).

Executivul s-a obligat sa prezinte lunar FMI rapoarte privind masurile aplicate in sectorul feroviar si sa indice ce alte noi masuri se impun pentru restructurarea acestui domeniu.