Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu, a declarat pentru Mediafax ca intentioneaza sa propuna Ministerului Finantelor scoaterea taxei pe valoare adaugata (TVA) pentru serviciile de incoming [n.r. aducerea turistilor straini in Romania] oferite de agentii turistici, masura care ar duce la scaderea tarifelor si la cresterea numarului de turisti. Propunerea este motivata de faptul ca aducerea turistilor straini in tara se incadreaza in categoria exportului de servicii turistice, iar firmele romanesti nu platesc TVA pentru exporturi.

Cristian PetrescuFoto: Agerpres

"O masura importanta pentru turism ar fi sa nu mai existe TVA la incoming [n.r. aducerea turistilor straini in Romania]. Este o neintelegere legislativa la mijloc, pentru ca incoming-ul inseamna export de servicii turistice, iar firmele romanesti nu platesc TVA pentru exporturi", a declarat ministrul Dezvoltarii regionale si Turismului.

Cristian Petrescu a adaugat ca va initia un studiu pe aceasta tema pe care il va prezenta Ministerului Finantelor, astfel incat, "atunci cand economia o va permite", statul sa scuteasca de plata TVA pe exportatorii de servicii turistice, adica pe turoperatorii care aduc turisti straini in Romania.

In prezent, TVA pentru serviciile de incoming este de 9% pentru hoteluri si 24% pentru agentiile de turism.

Potrivit ministrului, "o asemenea masura ar fi benefica pentru operatorii de turism, care ar scadea preturile, facand astfel destinatia Romania mai atractiva. Odata cu scaderea preturilor, s-ar majora numarul de turisti si cred ca incasarile aduse de aceste cresteri ar compensa reducerea TVA."