Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat joi, intr-un interviu acordat Mediafax, ca pana la sfarsitul lunii aprilie, posibil mai repede, platile in cadrul POSDRU ar putea fi reluate. Ministrul a precizat ca decizia de intrerupere a platilor a afectat cererile din lunile decembrie si ianuarie, fiind vorba de cateva zeci de milioane de euro.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a vorbit despre intreruperea platilor in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane precizand ca se lucreaza intr-un ritm sustinut pentru remedierea deficientelor.

"Ne-au fost semnalate cateva deficiente in aceasta perioada [n.r. lunile decembrie si ianuarie] in ce priveste efectuarea vizitelor de monitorizare la fata locului si aspecte legate de observatiile evaluatorilor. Pot sa va spun ca in aceasta perioada noi am muncit intr-un ritm sustinut, am avut si sprijinul celor de la OIR din tara, cu care am avut protocoale de colaborare pentru a mobiliza peste 400 de angajati care vor munci in aceasta perioada. 80 dintre ei au atributii de monitorizare si credem ca suntem motivati sa muncim in aceasta perioada pentru a dovedi ca imaginea AMPOSDRU [n.r. Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane] poate fi credibilizata", a precizat Claudia Boghicevici.

Ministrul a mai precizat ca una dintre prioritatile mandatului sau este ridicarea restrictiilor pentru romani mentinute de unele state membre pe piata muncii. Astfel, ministrul intentioneaza sa faca vizite de lucru in fiecare tara pentru a vedea care sunt motivele pentru care aceste restrictii au fost mentinute si cum pot fi convinse autoritatile de acolo sa liberalizeze piata muncii pentru cetatenii romani. Ministrul a indicat ca va delega in aceste tari angajati de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pentru a oferi suport administrativ romanilor care incearca sa lucreze in acele state, astfel incat sa le faciliteze obtinerea documentelor necesare.

Amintim ca autoritatile romane au primit scrisoarea oficiala a Comisiei Europene de instiintare a intreruperii platilor pentru cererile aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). O delegatie de la Directia Generala a Comisiei Europene DG Empl [Directorate-General for Employment] va fi in Romania in perioada 29 februarie - 2 martie si va analiza situatia in ceea ce priveste POSDRU.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a explicat ca intreruperea platilor este cauzata de faptul ca Autoritatea de Management a programului nu a implementat niste recomandari ale Autoritatii Romane de Audit, legate de evaluarea proiectelor si de controlul proiectelor in prima faza.

Presedintele Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila, a anuntat joi ca AMPOSDRU urmeaza sa fie sanctionata pentru nereguli la achizitiile publice de catre ANRMAP. Potrivit acesteia, neregulile se refera la cerinte discriminatorii si la neinserarea acelor cerinte in anunturile de participare, in cazul unor achizitii facute de AMPOSDRU.

Citeste si: