Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, scrie, intr-o postare pe blog, ca a asistat vineri, la Ghimbav, alaturi de premierul Victor Ponta, la primul zbor al elicopterului PUMA destinat Fortelor Aeriene Regale Britanice. Elicopterul face parte dintr-un grup de circa 20 de aparate modernizate in fabrica Eurocopter de langa Brasov.

Harris precizeaza ca aeronavele vor fi dotate cu motoare noi de o putere mai mare si cu echipamente pentru operatiuni la distanta si pentru utilizare la temperaturi ridicate.

Potrivit ambasadorului britanic, "echipa Eurocopter Romania face o treaba excelenta in ceea ce priveste programul de modernizare, bazandu-se pe experienta pe care o au cu elicoptere Puma (fabrica de la Ghimbav a construit si a dotat aparate Puma incepand din 1970)".

Ambasadorul Harris mai arata ca programul de modernizare reprezinta un exemplu bun de cum functioneaza conceptul "Smart Defence", "cum, ca aliati si parteneri in NATO si UE, Marea Britanie si Romania pot sa impartaseasca experienta acumulata de fiecare in domeniul apararii si al industriei de aparare pentru a dezvolta tipul de forte si capacitati de care avem nevoie pe viitor."

In incheierea postarii, oficialul britanic arata ca Romania este un partener de incredere pentru Marea Britanie pe chestiuni de securitate si aparare, "pentru ca Romania este pregatita sa joace un rol deplin si activ in operatiunile NATO si UE". Harris precizeaza ca Fortele Aviatice britanice au fost "bucuroase sa incredinteze companiei Eurocopter Romania flota sa de elicoptere Puma pentru a le pregati pentru provocarile comune cu care fortele noastre armate se vor confrunta in anii urmatori."

Eurocopter (care face parte din grupul EADS- European Aeronautic Defence And Space) este cel mai mare fabricant mondial de elicoptere. Eurocopter Romania, subsidiara a Eurocopter, a fost creata oficial in 2002, la Brasov. Eurocopter Romania este principalul centru industrial din cadrul Eurocopter pentru reparatii si modernizari ale aparatelor PUMA si ALOUETTE.