Aproximativ 500 de angajati ai Oltchim Ramnicu Valcea au reluat protestele, miercuri dimineata, in fata pavilionului administrativ al unitatii, oamenii anuntand ca vor renunta la proteste doar in momentul in care va fi reluata productia combinatului, iar ei isi vor primi salariile restante, potrivit Mediafax. Si muncitorii de la Arpechim protesteaza miercuri dimineata, anunta Realitatea tv.

Ora 11.40: Un grup de 15 cetateni a venit, miercuri, in zona in care se desfasura mitingul de la Oltchim, cu pancarte si strigand lozinci impotriva combinatului si a lui Dan Diaconescu, transmite Agerpres. Acest grup i-a infuriat pe salariatii protestatari si a aparut o altercatie, fiind nevoie de interventia jandarmilor pentru a aplana situatia. Jandarmii i-au evacuat pe cei sositi din afara combinatului si i-au retinut pentru cercetari.

Ora 11:31: Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, sustine ca actiunile de protest au izbucnit in urma unei dezinformari concertate a salariatilor, liderii sindicatului societatii transmitand angajatilor sa nu participe la proteste: "Acolo cineva instiga la dezordine." Diculoiu se afla miercuri la sediul Ministerului Economiei." 500 de salariati de la Oltchim protesteaza condusi de Corneliu Cernev, presedintele Comitetului de Criza de la Oltchim.

Ora 11:20 Jandarmii sunt gata sa intervina dupa ce s-au inregistrat incidente la protest, anunta Realitatea Tv.

Angajatii de la Oltchim Ramnicu Valcea au decis ca incepand de miercuri sa reia protestele, spunand ca nu mai au sperante in conditiile in care activitatea combinatului este oprita, iar ei nu si-au primit salariile pe luna august. Potrivit liderului protestatarilor, Corneliu Cernev, in cursul zilei de marti oamenii au fost informati despre discutiile de luni de la Ministerul Economiei, iar ulterior au decis sa reia protestele pe perioada nedeterminata.

"Nu au fost primite salariile pe luna august, productia este oprita, nu se intampla nimic si nu sunt sperante dupa cum vad ca evolueaza lucrurile. Trebuie sa incepem sa lucram, sa producem, pentru ca altfel tensiunea va creste pe zi ce trece. Marti dimineata ne-am intalnit cu salariatii, informandu-i despre rezultatul negocierilor de la Ministerul Economiei. Noi am cerut sa se reitereze dispozitia Ministerului Econmiei de a da bani pentru repornirea combinatului, cu titlu de imprumut, cu titlu de ajutor de stat si sa primim salariile cat mai repede. Angajatii au decis ca de maine (miercuri - n.r.) sa reluam protestele pe perioada nedeterminata. Vrem salariile restante si capital pentru repornirea instalatiilor", a declarat, marti, liderul angajatilor protestatari de la Oltchim Ramnicu Valcea, Corneliu Cernev.

El a mai precizat ca discutiile de luni de la Ministerul Economiei au fost "fara substanta", fara un rezultat pozitiv, iar autoritatile fac declaratii contradictorii: "Semnarea actului a fost stabilita pentru miercuri. In prima faza reprezentantii lui Dan Diaconescu au facut observatii, au cerut materialele care lipseau, care erau anexe la contractul de privatizare, au dorit sa stie bugetul actualizat al combinatului, daca ne-au crescut datoriile la stat, daca avem si altele decat cele de la sfarsitul anului trecut. Au vrut apoi situatia proceselor litigioase pe care le are societatea, multe aflate pe rolul instantelor, dar si rezultatele controalelor pe care diverse autoritati, precum ANAF, Corpul de Control al premierului, Ministerul Economiei, le deruleaza de o saptamana la Oltchim.

Ulterior, reprezentantii lui Diaconescu au facut observatii la contract, dar eu zic ca nu sunt de substanta si s-a stabilit ca pana marti la ora 14.00 acestia sa studieze in profunzime termenii contractului. (..) La un moment dat, Remus Vulpescu a mers si a vorbit cu ministrul Chitoiu, timp de o ora. Nu stiu ce au vorbit, dar declaratiile premierului, ca procesul de privatizare este esuat si ca va fi reluat din februarie, nu coincid cu ce ne-a spus noua Vulpescu, respectiv ca se continua procesul de negociere pentru definitivarea contractului. Sunt declaratii contradictorii", a mai spus Cernev.

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Contractul nu a fost insa semnat, iar premierul Victor Ponta a anuntat ca privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor, el spunand ca, dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut nici bani, nici intentia de a deveni actionar majoritar, statul va aproba un plan de masuri pentru combinat.

In cursul zilei de luni, premierul s-a intalnit cu ministrul Economiei si seful OPSPI pentru discutii legate de situatia Oltchim.

Premierul Victor Ponta a dat asigurari, luni, ca angajatii Oltchim isi vor primi in continuare salariile, el aratand ca "circul" privatizarii companiei trebuie sa inceteze si ca Guvernul va veni cu un plan pentru urmatoarele sase luni, astfel incat combinatul sa fie salvat.

Intrebat daca in aceste sase luni, pana in primavara anului viitor, cand va fi reluata procedura de privatizare, angajatii de la Oltchim isi vor primi salariile, Ponta a raspuns afirmativ. "Deocamdata si le-au primit de la noi salariile. Si le vor primi in continuare, dupa ce s-au lamurit ca salvatorul providential si-a batut joc de ei de fapt. Acum domnul Dan Diaconescu va gasi pretexte. El nu a avut niciodata si nu are banii respectivi", a spus Ponta.