Aproximativ 200 de angajati ai companiei TAROM au organizat miercuri dimineata un protest spontan la sediul companiei, salariatii operatorului aerian fiind nemultumiti de intentia autoritatilor de a privatiza compania, transmite Agerpres.

"200 de angajati din sectorul de mentenanta al operatorului aerian TAROM protesteaza la aceasta ora la sediul companiei fiind nemultumiti de anuntata privatizare a operatorului si de posibilitatea ca o mare parte dintre ei sa ramana fara licenta in urma intentiilor managementului de a restructura societatea", au declarat, miercuri, pentru Agerpres, reprezentanti ai Ministerului Transporturilor.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, in ianuarie, la finalul discutiilor cu reprezentantii misiunii FMI la Bucuresti, ca un pachet de 20% din actiunile TAROM vor fi preluate de un investitor strain, termenul stabilit cu reprezentantii delegatiei FMI pentru finalizarea privatizarii fiind de sase luni incepand cu luna februarie.

UPDATE Tarom confirma protestul, intr-un comunicat transmis HotNews.ro.

Comunicatul TAROM:

"TAROM confirma protestul spontan de astazi de la sediul directiei tehnice, unde aproximativ 200 de angajati au protestat cu privire la o posibila neprelungire a licentelor personalului tehnic al companiei.

Astazi au avut loc discutii la care au participat reprezentantii companiei, cei ai Sindicatului National Tehnic al companiei TAROM si ai Ministerului Transporturilor, pentru clarificarea motivelor care au condus la acest protest.

Avand in vedere ca sunt aproximativ 200 de licente ale personalui tehnic care urmeaza sa expire in perioada urmatoare, s-a stabilit in cadrul negocierilor de astazi ca o comisie de interna va efectua in cel mai scurt timp posibil o evaluare obiectiva pentru a stabili care sunt licentele necesare pentru desfasurarea operatiunilor tehnice. Din aceasta comisie vor face parte si membri ai Sindicatului National Tehnic TAROM.

In urma negocierilor de astazi s-a stabilit de comun acord ca numai licentele necesare vor fi prelungite, conform tuturor reglementarilor nationale si internationale in vigoare, compania asigurand pasagerii ca operarea in deplina siguranta a tuturor aeronavelor sale reprezinta principala sa prioritate.

Zborurile companiei TAROM nu au fost afectate de protestul spontan care a avut loc astazi."

  • Pe de alta parte, Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, sustine ca doar aproximativ 50 de salariati au protestat spontan la Tarom si ca nu au declansat o greva colectiva, deoarece au intrerupt lucrul doar in pauza de masa, nemultumiti de faptul ca directorul tehnic a anulat licentele unora dintre ei.

"E vorba de un protest al aproximativ 50 de salariati care erau in pauza. Aceasta nu reprezinta, conform legii, o incetare colectiva, voluntara, a lucrului. Imediat dupa pauza au intrat la lucru. Nu a fost perturbata activitatea companiei Tarom", a precizat Fenechiu.

Ministrul a explicat faptul ca nemultumirea protestatarilor a survenit in urma unei decizii administrative a companiei, care, odata aplicata, va diminua veniturile unor angajati.

"Motivul protestului este legat in general de decizia, pe care eu o consider corecta, a directorului tehnic referitoare la neprelungirea licentelor pentru o parte din personalului tehnic. Cei care lucreaza in Tarom cu toti au licente in baza carora beneficiaza de niste sporuri salariale. Anumite activitati de acolo consideram ca nu trebuie sa se desfasoare neaparat cu licenta", a afirmat ministrul Transporturilor.

Fenechiu a mai subliniat faptul ca el si-a propus eficientizarea companiilor din subordine, iar renuntarea la unele licente face parte din strategie.