Un numar de 166 de perchezitii au loc, marti dimineata, in Bucuresti si in 26 de judete, la locuinte si la sediile a 112 firme, precum si la sediile unei societati de asigurari, pentru destructurarea unei grupari specializate in evaziune fiscala, prejudiciul fiind estimat la sase milioane de euro, anunta Mediafax. Perchezitiile se desfasoara in Capitala si in judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita, Braila, Bihor, Caras, Cluj, Constanta, Galati, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mures, Maramures, Neamt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Valcea, Vaslui si Vrancea, fiind realizate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Targu Mures, impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la B.C.C.O Targu Mures.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac cercetari fata de persoane cu atributii de conducere si angajati ai unei societati de asigurari, precum si fata de reprezentanti ai unor societati comerciale, care sunt suspectati ca au constituit un grup infractional organizat, in scopul obtinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor si a impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Conform sursei citate, modul de operare este unul inedit, constand in acordarea disimulata a unei parti din drepturile salariale lunare, initial prin incheierea de catre angajator a unei polite formale de asigurare de viata colectiva cu operatorul de asigurari, achitarea contravalorii politelor de asigurare de catre angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, in cursul aceleiasi zile sau in ziua urmatoare, de "rascumpararea clauzei suplimentare" si, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de catre asigurator direct in conturile angajatilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plati ca fiind parte din veniturile salariale.

Dupa retinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate in conturile angajatilor, cu o frecventa lunara, sub forma de rascumparare, aceasta reprezentand de fapt o forma mascata de plata a drepturilor salariale si in acelasi timp o modalitate de sustragere de la plata contributiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin aceasta metoda, salariatii primeau o parte din indemnizatia lunara cu eludarea platii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentandu-l doar comisionul de 10% catre asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la sase milioane de euro, aferent unei activitatii infractionale desfasurate pe o perioada de sapte luni, perioada de savarsire a infractiunilor fiind insa mult mai mare, respectiv din 2009.

In urma perchezitiilor, 44 de persane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Targu Mures.

UPDATE ASF precizeaza ca cercetarile DIICOT au avut loc la BCR Asigurari de Viata, asigurator impotriva caruia au fost luate anumite masuri si in 2009

Comunicatul integral al ASF:

"Precizari ASF privind cercetarile DIICOT la BCR Asigurari de Viata VIG SA

Referitor la cercetarile efectuate de catre DIICOT fata de persoane cu functii de conducere si angajati din cadrul societatii de asigurari BCR Asigurari de Viata VIG SA, Autoritatea de Supraveghere Financiara doreste sa faca urmatoarele precizari:

Asigurarile de viata incheiate de BCR Asigurari de Viata VIG SA sunt asigurari facultative in care drepturile si obligatiile fiecarei parti se stabilesc prin contractul de asigurare.

Prin urmare, drepturile asiguratilor la rascumparari partiale sau totale sunt prevazute in contractele de asigurare dar trebuie sa respecte prevederile legale.

Acestea se refera la interzicerea rascumpararilor partiale mai devreme de 6 luni de la incheierea contractului.

Prevederile legale (OUG 61/2005) stabilesc: ¬¬orice alta plata indiferent de forma sub care este facuta de asigurator, diferita de indemnizatia de asigurare sau reprezentand restituirea rezervei in conditiile legii, nu va putea fi efectuala mai devreme de 6 luni de la data incheierii contractului de asigurare¬¬.

Aceasta prevedere legala a fost preluata in art. 2234 alin.(2) din Codul Civil cu modificarile si completarile ulterioare.

Tocmai pentru a preveni disimularea platilor de natura salariala facute prin intermediul contractelor de asigurare (cu rascumparare lunara), CSA a luat masuri de reglementare inca din anul 2004 care limitau rascumpararile la un interval de minimum 6 luni de la incheierea contractului. Acestea au fost nuantate in legislatie in anul 2005 si asa cum mentionam anterior, prevederile au fost preluate in Codul Civil.

In competenta Autoritatii de Supraveghere financiara poate intra, in procedura de control, verificarea prevederilor contractuale cu privire la rascumpararile partiale si a platilor efectuate pentru contractele de asigurare incheiate (respectarea termenului de 6 luni). Dar constatarile de natura fiscala sau evaziune fiscala (cum sunt cele care reies din ancheta DIICOT) fac obiectul atributiilor autoritatilor subordonate sau coordonate de catre Ministerul Finantelor Publice.

ASF poate sanctiona asiguratorii pentru nerespectarea prevederilor privind termenele de rascumparare, ceea ce a si facut in trecut.

In cazul BCR Asigurari de Viata VIG SA, in perioada august-septembrie 2009 (perioada care face subiectul anchetei DIICOT), CSA - entitate care a fost comasata in ASF - a efectuat un control inopinat la BCR Asigurari de Viata VIG SA. In obiectul controlului a intrat si verificarea prevederilor contractuale cu privire la rascumpararile partiale si a platilor efectuate pentru contractele de asigurare incheiate.

Controlul din 2009 a constatat printre altele ca pentru un numar de 34 de contracte de asigurare cu clauza suplimentara de beneficii, societatea a efectuat 399 de rascumparari partiale mai devreme de 6 luni de la data incheierii contractului de asigurare, fapta ce constituie contraventie.

Ca urmare a constatarii de mai sus, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a sanctionat cu avertisment scris membrii Directoratului societatii BCR Asigurari de Viata Vienna Insurance Group SA, conform politicii de sanctionare graduala si progresiva, obligand totodata societatea sa informeze CSA cu privire la modul de indeplinire a masurilor stabilite prin procesul verbal de control.

Prin urmare, Autoritatea de Supraveghere Financiara invita publicul sa faca distinctia intre activitatile economice care fac obiectul contraventiilor si pot fi puse in sarcina societatilor de asigurari de catre ASF si suspiciunile privind evaziunea fiscala care fac obiectul autoritatilor de control fiscal si sunt indreptate impotriva unor agenti economici banuiti ca ar fi folosit contracte de asigurare pentru a disimula plati salariale.

Autoritatea de Supraveghere Financiara va colabora si pe viitor cu toate institutiile statului in vederea celor mai bune reglementari a aspectelor sesizate de acestea.

Precizam inca o data ca astfel de contracte nu sunt obligatorii, sunt facultative si trebuie sa respecte legislatia in vigoare (printre altele sunt interzise plati partiale sau totale mai devreme de sase luni de la incheierea contractului de asigurare)."