1.017 dintre cei 1.140 de angajati ai societatii Tehnostrade SRL, firma detinuta de asfaltatorul bacauan Dorinel Umbrarescu, urmeaza sa fie trimisi in somaj incepand din 7 decembrie. Proiectul a fost depus la Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau. Ziarul de Bacau scrie ca hotararea de concediere colectiva se concretizeaza acum, dupa ce inca din luna iulie anuntul de disponibilizare era vehiculat pentru a se pune in aplicare de la 1 august. Potrivit sursei citate, angajatii disponibilizati de Umbrarescu nu vor avea salarii compensatorii, ci vor beneficia doar de ajutorul de somaj.

"Eu, probabil, o sa ma descurc, dar nu stiu ce vor face acesti oameni. Multi dintre ei, cu salariul asta isi tineau familiile, copiii, parintii... Chiar nu stiu ce vor face. Sunt foarte necajit, nu-mi merge bine deloc", declara atunci omul de afaceri Dorinel Umbrarescu pentru Ziarul de Bacau.

Concedierea a fost amanata in vara, in speranta ca se vor gasi solutii pentru remedierea problemelor. Joia trecuta insa, proiectul de concediere colectiva pentru cei peste 1.000 de salariati ai societatii Tehnostrade SRL a fost depus la ITM Bacau.

Ziarul de Bacau scria recent ca omul de afaceri Dorinel Umbrarescu ar fi intr-un stadiu avansat cu obtinerea tuturor avizelor pentru preluarea unei banci. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a aprobat recent conducerea viitoarei banci rezultate dupa finalizarea tranzactiei de preluare a ATE Bank de la Piraeus Bank. Dupa finalizarea tranzactiei, BNR va aproba si noua denumire a bancii, Banca Romana pentru Credit si Investitii, detinuta acum de omul de afaceri bacauan Dorinel Umbrarescu, cel care a semnat, in luna aprilie, un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania si va plati 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile acesteia.

Firmele lui UMB: Contracte pentru autostrazi pierdute sau amanate

Masura vine dupa ce situatia firmelor de constructii controlate de Dorinel Umbrarescu au pierdut mai multe contracte importante de autostrazi.

Astfel, desi a intrat in cursa pentru toate tronsonele autostrazii Lugoj - Deva scoase la licitatie (loturile 2,3,4), UMB - Tehnostrade a castigat doar Lotul 4, in timp ce pe loturile 2 si 3 au fost desemnati alti castigatori, desi oferta UMB era cea mai mica.

Un alt contract amanat este cel al contructiei a 8,7 km de autostrada langa Cluj, de la Gilau la Nadaselu. Desi contractul s-a semnat in 2013, acesta a fost amanat pana la anul din cauza lipsei banilor.

O alta lovitura data lui Umbrarescu o reprezinta pierderea licitatiei pentru varianta de ocolire a Municipiului Bacau, chiar pe terenul de acasa al constructorului. Firma lui Umbrarescu, SA PE Construct a pierdut licitatia in favoare firmei din Turcia Eko Insaat Ve Tic As

Drept urmare, ca semn al diverselor contracte banoase pe care le-a pierdut firma romaneasca, UMB nu a participat la niciuna din licitatiile pentru cele 4 loturi ale Autostrazii Sebes - Turda, o miscare neobisnuita avand in vedere ca in ultimii ani firmele lui Umbrarescu au participat la aproape toate licitatiile, oferind cele mai mici preturi.