Google marchează luni printr-un logo special naşterea lui Eugène Viollet-le-Duc, arhitectul francez din secolul XIX care a avut o mare influenţă asupra teoriilor de restaurare arhitectonică din epocă. Născut în Paris în 1814, tânărul Viollet-le-Duc a adoptat republicanismul şi anti-clericalismul şi a participat la revoluţia din iulie 1830, potrivit theguardian.co.uk, citat de Mediafax.

Logo-ul GoogleFoto: Google.com

După întoarcerea sa de la studii din Italia, în 1835, a fost însărcinat cu restaurarea mănăstirii romaneşti Vezelay, prima dintr-o lungă serie de operaţiuni de restaurare care a inclus şi munca la Notre Dame din Paris.

Printre proiectele care l-au adus în atenţia naţională s-au numărat cele de la Mont Saint-Michel, Carcassone, Castelul Roquetaillade şi Pierrefonds.

După 1848 a supervizat restaurarea a numeroase clădiri medievale, cele mai importante fiind Catedrala Amiens, în 1849, sala sinodala din Sens în acelaşi an, fortificarea castelului Carcassonne în 1852 şi biserica Saint-Sernin din Toulouse, în 1862.

Influenţa lui Viollet-le-Duc asupra teoriilor de restaurare arhitectonică de la începutul secolului XIX a fost unică în domeniu. Dar în timp ce scopul său iniţial era să efectueze restaurările în stilul clădirilor originale, inserarea mai târziu a unor elemente complet noi a fost criticată de arhitecţii secolului 20.

Mai târziu în cariera sa, a fost implicat în apărarea Parisului în timpul Războiului franco-prusac din 1870-1871, dezvoltând teorii care au influenţat inginerii din spatele fortificărilor din Verdun înaintea celui de-al doilea Război Mondial.

Ultimii ani din viaţă i-a trăit în Lausanne, Elveţia , unde a construit o vilă şi a murit în 1879.