Freedom House Romania (FHR) si Expert Forum (EFOR) se alatura demersului organizatiilor neguvernamentale care solicita Consiliului Superior al Magistraturii prelungirea perioadei de consultari pentru revizuirea Ghidului privind relatia dintre justitie si mass-media. Cele doua organizatii solicita ca revizuirea acestor norme sa se faca cu participarea tuturor partilor interesate - magistati, jurnalisti, ONG-uri cu expertiza - transparent si profesionist, intr-o dezbatere publica reala, astfel incat sa nu reprezinte "un pas inapoi spre vremurile in care informatia era cenzurata".

Intr-un comunicat de presa transmis de FHR se arata ca, in 27 februarie 2014, Freedom House Romania si Expert Forum au cerut oficial Consiliului Superior al Magistraturii ca modificarea acestor reguli de comunicare sa se realizeze transparent, cu consultarea celor interesati.

Cu aceasat ocazie, cele doua organizatii au reamintit CSM ca regulile actuale (care urmeaza a fi revizuite dupa ce au intrat in vigoare a noile Coduri) au fost stabilite in cadrul unor consultari cu ONG-uri si jurnalisti si cu sustinerea partenerilor occidentali ai Romaniei - ambasadele Olandei si Statelor Unite.

"Acele dezbateri si practica ce a urmat au contribuit direct la cresterea calitatii articolelor despre justitie, la o mai buna informare a publicului si la imbunatatirea relatiei dintre justitie si presa", se arata in comunicatul de presa.

Organizatiile atrag insa atentia ca, de la adoptarea noilor Coduri, mai multi jurnalisti au acuzat opacitatea instantelor si parchetelor in furnizarea unor informatii care pana acum erau publice, situatie ce creaza suspiciuni si restrange dreptul publicului la informare.

"Tocmai de aceea consideram ca este crucial ca modificarea regulilor de comunicare dintre justitie si presa sa nu reprezinte un pas inapoi spre vremurile in care informatia era cenzurata", arata cele doua organizatii.

"Reiteram solicitarea de a revizui aceste norme cu participarea tuturor partilor interesate - magistati, jurnalisti, ONG-uri cu expertiza - transparent si profesionist, intr-o dezbatere publica real", se mai precizeaza in comunicatul de presa.

Mai multe organizatii neguvernamentale au transmis vineri un apel catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), solicitandu-i sa prelungeasca perioada de consultare publica pentru modificarile Ghidului pentru relatia justitie-mass media, considerand ca aceasta este insuficienta pentru ca toti cei interesati sa aiba timpul necesar pentru a formula comentarii si propuneri vizavi de textul documentului.

Apelul este semnat de APADOR-CH - Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, CJI - Centrul pentru Jurnalism Independent, CRJI - Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Societatea Academica din Romania si Centrul de Resurse Juridice.

"Organizatiile semnatare considera ca perioada de consultare pentru modificarile Ghidului pentru relatia justitie-mass media oferita de CSM este insuficienta. Cerem CSM sa prelungeasca acest termen intr-un interval rezonabil, astfel incat toti cei interesati sa aiba timpul necesar a formula comentarii si propuneri vizavi de textul documentului", se arata intr-un comunicat remis vineri de ActiveWatch.

"Complexitatea acestui document si implicatiile pe care aceste reglementari le au asupra unor chestiuni de interes public major (accesul la informatii, libertatea presei, dreptul la un proces echitabil) presupun o analiza atenta din partea celor interesati, de aceea solicitam CSM sa dea dovada de deschidere si flexibilitate si sa ofere un ragaz rezonabil pentru consultarea publica", mai arata ONG-urile in comunicat.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis vineri, intr-un comunicat, ca:

"Avand in vedere interesul general in legatura cu proiectul de modificare si completare a Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar si mass-media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 482/2012, proiect publicat pe pagina oficiala de internet a Consiliului Superior al Magistraturii la data de 03.03.2014, implicit, deschis - de la acea data - dezbaterii publice, si

Constatand ca pana la acest moment nu a fost primita la Consiliu nici o propunere concreta din partea institutiilor invitate,

Conducerea CSM reia invitatia lansata in cadrul conferintei de presa desfasurata la Cluj Napoca, in data de 28 februarie 2014, tuturor institutiilor media, de a consulta documentele de lucru ale proiectului si de a transmite propuneri de completare sau modificare la urmatoarele adrese de e-mail : secretar_general@csm1909.ro si csm-presa@csm1909.ro, pana - cel tarziu - la data de 14.03.2014".

CSM precizeaza totodata ca:

1. Necesitatea revizuirii Ghidului s-a impus odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala, care redimensioneaza instrumentarea nepublica a dosarului penal pana in faza cercetarii de catre judecatorul de camera preliminara.

2. Comisia nr. 2 - Eficientizarea activitatii Consiliului Superior al Magistraturii si a institutiilor coordonate; parteneriatul cu institutiile interne si societatea civila, responsabila cu elaborarea proiectului de modificare a Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar si mass-media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 482/2012 a centralizat observatiile si propunerile instantelor, parchetelor si a parchetelor specializate referitoare la modificarea textelor ghidului, urmand ca, dupa primirea propunerilor din partea institutiilor media, acestea sa fie valorificate, in spiritul dictat de lege, in procesul de elaborare a proiectului de modificare ce va fi supus aprobarii Plenului CSM, la o data ce va fi comunicata ulterior.