Consiliul National al Audiovizualului a adoptat, marti, cu unanimitate de voturi, Raportul de activitate al institutiei pe anul 2014, informeaza Agerpres. Raportul a fost intocmit pe baza rapoartelor anuale predate de sefii structurilor de specialitate din cadrul CNA, el urmand sa fie inaintat spre aprobare Parlamentului, pana la data de 15 aprilie. Raportul aprobat azi de membrii Consiliului arata ca intr-un an intreg, in care ar fi trebuit sa aiba loc doua sedinte saptamanal, au avut loc in total doar 61 de sedinte, in care s-au dat numai 69 de amenzi.

Tratament egal pentru televiziuni, la CNAFoto: Hotnews

In urma dezbaterilor, membrii CNA au decis ca documentul, adoptat in forma propusa, sa reuneasca intr-o anexa completarile si observatiile membrilor Consiliului. Raportul va fi publicat pe site-ul CNA, dupa ce va fi trimis Parlamentului.

Trei organizatii neguvernamentale se opun propunerii ca respingerea raportului anual de activitate sa atraga demiterea din functie a presedintelui Consiliului National al Audiovizualului. "Chiar daca solutia este mult mai blanda decat mecanismul similar prevazut in legea de functionare a serviciilor publice de radio si televiziune, ea deschide portile arbitrarului si abuzului, asa cum se intampla repetat in cazul TVR/ SRR", se arata intr-o scrisoare trimisa presedintilor comisiilor de cultura din Senat si Camera Deputatilor si semnata de ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent si Conventia Organizatiilor de Media.

Potrivit CNA, Raportul cuprinde referiri la tendintele de evolutie a pietei audiovizualului, activitatea de reglementare, relatiile europene, comunicarea, monitorizarea, controlul si digitalizarea, activitatea juridica, situatia litigiilor, politica de personal si situatia economico-financiara.

Documentul releva faptul ca, in anul 2014, Consiliul s-a intrunit in 61 de sedinte publice, a acordat 21 de licente audiovizuale, a prelungit 219 licente audiovizuale si a acordat 158 de avize de retransmisie.

De asemenea, in 2014, CNA a emis trei decizii privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniilor electorale, a elaborat rapoarte cu privire la implementarea in domeniul audiovizualului a unor acte normative internationale ratificate de Romania.

Potrivit Raportului, Directia de monitorizare a CNA s-a ocupat, sistematic sau prin sondaj, de monitorizarea emisiunilor ca urmare a reclamatiilor si autosesizarilor pentru 62 de posturi centrale de televiziune si 19 posturi centrale de radio.

CNA a formulat raspuns la 2.200 de petitii trimise in scris, aproape jumatate dintre acestea referindu-se la posturile centrale de radio sau televiziune, serviciul de specialitate efectuand 1.492 de inspectii si verificari la statiile de radio din teritoriu. La Serviciul Tel Verde al CNA au fost inregistrate 1.209 apeluri telefonice, in special comentarii ale cetatenilor legate de audiovizual.

In urma analizelor in sedinte publice, Consiliul a decis sa aplice 160 de sanctiuni, dintre care 81 de somatii publice si 69 de amenzi in cuantum de 1,83 milioane de lei. Potrivit Raportului, CNA a adoptat noua decizii privind acordarea dreptului la replica si o decizie privind rectificarea unor informatii eronate.