Cine este Sebastian Ghita, cel care a preluat managementul Realitatea: Om de afaceri si finantator transpartinic
Sebastian Ghita este unul dintre cei mai tineri oameni de afaceri prezent in topurile celor mai bagati romani. Are 32 de ani si este fondatorul si actionarul majoritar al Grupului Asesoft, cu 70% din actiuni. La Registrul Comertului, Sebastian Ghita apare actionar la 17 firme.
Grupul Asesoft din care fac parte Asesoft Distribution, Asesoft International, Asesoft Net, Teamnet International, Asesoft Smart, 2k Telecom, a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de circa 300 de milioane de euro, mai mult cu 100 de milioane decat in anul precedent, iar pentru acest an Sebastian Ghita mizeaza pe afaceri de 350 milioane de euro.
Cea mai importanta parte din grup a fost Asesoft Distribution, unul din primii zece jucatori de pe piata de IT&C. Magazinul online eMag a avut o cifra de afaceri in 2009 de aproximativ 60 de milioane de euro. In septembrie 2010, Asesoft a preluat un pachet de 60% din actiunile Flanco.
Sebastian Ghita este si patronul echipei de baschet Asesoft Ploiesti
Sebastian Ghita este implicat si in industria vinului, dupa ce a achizitionat in 2009 Rutherfield Proprieties, actualmente Societatea Budureasca. Omul de afaceri prahovean vrea sa faca si tursim in mijlocul podgoriei. Are in plan dezvoltarea unui complex turistic care va include un spa cu tratamente pe baza de vin, o sala de degustare, cazare, piscina, terenuri de tenis.
Sebastian Ghita - finantator transpartinic
Sebastian Ghita a fost unul dintre principalii organizatori ai Congresului PSD din februarie, unde Victor Ponta a fost ales presedintele social-democratilor. Omul de afaceri a finantat de-a lungul timpului si PNL, si PSD, si PDL.
Anul trecut, Evz.ro relata cum consortiul omului de afaceri incheia contracte de 55 de milioane de euro cu statul dupa ce a sprijinit financiar PDL. In mai 2009, Sebastian Ghita a sponsorizat PDL-ul prin doua firme ale consortiului sau: Teamnet International (55.000 de lei) si Asesoft (80.000 de lei). Din iunie 2009 pana in martie 2010, firma Asesoft a fost contractata, pe rand, de Ministerul Finantelor Publice, pentru 9,15 milioane de euro, de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, pentru 2,8 milioane de euro, si de Jandarmerie, pentru 4,5 milioane. In ultimele zile ale anului, cu Ministerul Administratiei si Internelor de 2K Telekom si Asesoft, in valoare de 34,1 milioane de euro. Parte a grupului Asesoft International, 2K Telecom a primit ca "bonus" inca un proiect de 4,7 milioane.
In septembrie 2006, Sebastian Ghita l-a cununat pe Codrut Seres, pe atunci Ministrul Economiei.
Sebastian Ghita si dosarele penale
Romania Libera, Atac la persoana si Evenimentul Zilei au relatat mai pe larg despre dosarele penale in care a fost implicat Sebastian Ghita.
Numele omului de afaceri a fost prezent in dosarul "Tracia-Asesoft", in care mai multe firme, unele dintre ele fantoma, au comercializat produse petroliere fara plata taxelor catre stat, prejudiciul fiind estimat la 80 de miliarde lei vechi. In acest dosar penal, Sebastian Ghita a primit solutia de neincepere a urmaririi penale (NUP), procurorii apreciind in mod deosebit cooperarea sa pe parcursul anchetei.
In 2001, Ghita a incheiat un contract de un milion de dolari cu primarul de atunci al Ploiestiului, Emil Calota, pentru realizarea a 12 sisteme informatice integrate pentru Primarie. La acea data, Sebastian Ghita, patronul Asesoft Com SRL, era urmarit penal de Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie in dosarul 477/P/2001 "pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la inselaciune si fals in declaratii, in legatura cu prejudicierea avutului public". Desi s-au platit o parte din bani, ulterior s-a constatat ca respectivele sisteme nu au functionat.
In 2002 cu Ghita a facut afaceri cu Consiliul Judetean Prahova, condus de PSD-istul Mircea Cosma. Afacerea a constat in achizitionarea unui sistem informatic integrat si a echipamentului de calcul necesar informatizarii celor peste 100 de primarii prahovene. Contractul nu a fost obtinut ca urmare a unei licitatii publice, ci "printr-un parteneriat public privat". In valoare de 1,7 milioane de euro, contractul a fost blocat in 2004, din cauza nefunctionalitatii softului oferit de firma lui Ghita. Pana la acea data, insa, firma Asesoft primise deja aproximativ un milion de euro din bugetul judetean. In anul urmator, el a intrat insa in atentia DNA, fiind suspectat de dare de mita, in paralel cu fostul sef al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, suspectat si el de luare de acelasi lucru.
In 2003, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti i-a dat NUP lui Ghita intr-un dosar (nr. 256/P/2003) instrumentat impotriva sa, la sesizarea Oficiului pentru Combaterea Spalarii Banilor. Si anul urmator s-a dovedit norocos pentru Ghita: Parchetul Tribunalului Prahova i-a dat alt NUP, intr-un alt dosar penal (nr. 814/P/2004) privind mafia sistemelor informatice.
O alta afacere a lui Sebastian Ghita, dezvaluita de presa, a fost incheiata cu Casa de Asigurari de Sanatate (CASJ) Prahova in februarie 2003. Contractul, al carui obiect era implementarea unui sistem informatic integrat, a fost semnat de Gheorghe Alexandru, din partea CASJ, si de Sebastian Ghita, din partea Asesoft International SA. Valoarea acestuia a fost stabilita la 13,7 miliarde de lei vechi (aproximativ 356.000 de euro). Suma reprezenta doar costul realizarii sistemului (245.000 de euro), valoarea licentelor Oracle (105.000 de euro) si mentenanta lunara a softului (6.000 de euro).
In perioada 2005-2006, Grupul Asesoft a obtinut mai multe contracte de la companiile din subordinea Ministerului Economiei si Comertului, condus in aceea vreme de conservatorul Codrut Seres, ulterior devenit finul de cununie al lui Sebastian Ghita.
In 2008, numele lui Ghita a fost implicat in scandalul "Softul electoral", declansat in momentul in care una din firmele grupului Asesoft a obtinut, prin fentarea legii achizitiilor, contractul de implementare a bazei operative de date a Autoritatii Electorale Permanente. In urma dezvaluirilor "Evenimentului Zilei", Ghita a renuntat la contract.
Asesoft International si Teamnet International apar si in cazul contractelor atribuite de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) pentru informatizare (contractele se ridica la 17,7 milioane euro (fara TVA), adica peste 21 milioane euro - cu tot cu TVA). Acordul cadru a fost semnat cu asocierea de firme Siveco Romania, Teamnet International si Abaco SRL si vizeaza servicii de dezvoltare si asistenta tehnica a software-ului pentru sistemul IT al APIA. HotNews.ro a prezentat pe larg acest subiect.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Lasati orice speranta voi ce traiti pe aici!
"Intrebati-ma orice, dar nu cum am facut primul milion".
De ce asemnea suspiciuni urate?
Doar suntem intr-o societate capitalista libera si corecta, cine are valoare, are idei bun, este perseverent si munceste mult, ajunge rapid in Top 100, chiar daca a avut origine umila!
Sau nu este chiar asa?
de aia nu merge tara asta, ca pana si informatizarea e facuta de aia... ce sa mai vorbim de plata taxelor online si cate si mai cate care ar putea merge de 500 de ori mai usor?? mai bine vorbim cu aia de la facebook, cred ca de mila ni le-ar face si pe de-a moaca...
Programul de numarare a voturile. Asta a primit contractul de 5 milioane. Si foaia aia de Excel a lui Videanu a fost mai rapida la numarare.
A, si e abonat si la sutele de milioane de la e-Romania, e-Guvernare...e-Teapa.
Doar invidiosii vorbesc si barfesc ca ar fi avut "spate" .
Faptul ca sponsorizeaza toate partidele dovedeste faptul ca este un bun si impartial manager .
foarte tare - la 23 de ani baiatul avea ditamai firma de soft - avea super contracte cu statul si dosare penale de mita si alte chestii si spate sa obtina nup-uri pe banda rulanta...
nici macar nu poti spune ca e cineva in spatele lui - e un ditamai grupul in spatele lui :)
pai tocmai in asta consta geniul sau!
Din 1993 coleborez cu firme mici sau medii de calculatoare, si niciuna din fimele pe care le cunosc nu poate sa se laude nici macar cu 100.000, darmite cu un milion, bani incasati FARA ca sistemele vindute sa functioneze in parametrii ...
Cinste lui!
orice bou poate vinde hardware sau software care chiar functioneaza, dar adevarata arta este sa vinzi unul care NU merge, si sa nu ajungi la pushcarie, ci patron la Realitatea!
Numai bun pentru RTV!
MMMMM! PREA BUN!
http://www.kamikazeonline.ro/2010/10/sebastian-ghita-milionar-de-ploiesti-daca-eu-simteam-ca-vreau-sa-l-bat-pe-unul-nu-vad-de-ce-altii-ar-fi-putut-si-eu-nu/
„Mașinile lui Sebastian Ghiță
„Am vrut să cumpăr un Porsche alb, cînd eram în clasa a 11-a. Am mers în București cu o colegă a nevestei mele, l-am găsit, și noroc că ne-am dat seama că nu putem să-l înmatriculăm. Făcusem rost de 2.600 de dolari. M-a convins tata și mi-am cumpărat un Renault 25 ca lumea, o mașină cu fotolii, scaune, în care intram toată clasa. Cel mai mult am intrat 12 deodată. Așa că am avut mașină în clasa a 12-a. Apoi un BMW 520 vișiniu, apoi un BMW 535 albastru, cu injecție. După aia nu au mai contat, fiindcă m-am însurat. BMW 535 e ultima pe care am îndrăgit-o.“ Acum are un BMW 7, un Mercedes GL pentru iarnă și un AMG sport pentru vară. „Nu sînt mort după ele, dar ca să fie.“
Hotelul Pestera
http://florianajucantravel.com/hotelul-pestera.html
Ponta şi Ghiţă împreună la Viena
http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/puterea-i-a-prins-pe-ponta-si-ghita-impreuna-la-viena-67288.html#comments