Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare. Pensiile persoanelor care provin din sistemul de aparare vor fi revizuite in baza actelor doveditoare pana pe 31 decembrie 2011, a anuntat premierul Emil Boc. Potrivit acestuia, exista in la ora actuala trei situatii cu privire la pensiile militare: cei carora le-au fost recalculate pensiile in baza veniturilor individuale, cei care carora le-au fost recalculae in baza salariului mediu brut pe economie, dar primesc sume mai mari decat in decembrie 2010 si cei carora le-au fost recalculate in baza salariului mediu brut pe economie, dar primesc sume mai mici decat in decembrie.

  • Prima situatie: Pensiile recalculate in baza veniturilor individuale. Indiferent ca au primit pensie mai mare sau mai mica decat in decembrie, se mentine nivelul stabilit in urma recalcularii. In aceasta situatie nu se mai revizuieste pensia.
  • A doua situatie: Pensiile recalculate in baza salariului mediu brut pe economie si ale caror cuantumuri sunt mai mari decat cele din decembrie 2010. In acest caz, se mentin in plata cuantumurile rezultate in urma recalcularii, pana la data emiterii deciziei de revizuire.
  • A treia situatie: Pensiile recalculate in baza salariului mediu brut pe economie si ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cele din decembrie 2010. In acest caz, se mentin in plata in cuantumurile avute in luna decembrie 2010, incepand cu luna februarie 2011, pana la data emiterii deciziei de revizuire.

In cazul ultimelor doua situatii, va fi efectuat un proces de regularizare pana pe 31 martie 2012, prin stabilirea sumelor de plata sau de recuperat, dupa caz.Sumele de plata se vor achita incepand cu 2012 si anii urmatori, iar sumele de recuperat vor fi retinute din drepturile de pensie. Diferentele vor fi platite din 2012 in mod esalonat, a precizat Boc.

"In cazul in care in urma revizuirii se va constata ca au primit mai multi bani - atentie, asta inseamna ca nimeni, de aici inainte, pana la sfarsitul perioadei de revizuire, nu va primi un cuantum mai mic decat cel din luna decembrie, cu exceptia acelora pentru care s-a recalculat pensia pe baza actelor doveditoare de venit, acolo se aplica pensia recalculata conform principiului contributivitatii. Pentru ceilalti, daca in urma adeverintelor care se vor pune la dosar si in urma revizuirii pensiei va rezulta un cuantum mai mic decat cel din decembrie, incepand cu 2012, in etape lunare, se va retine o fractiune",a afirmat premierul.

In caz de deces, sumele de plata sau de recuperat se transfera la pensiile de urmas.

"Potrivit legii civile, persoanele care sunt indrituite la pensii de urmas beneficiaza de aceste drepturi, evident. Aici se aplica regimul de drept comun, regimul obisnuit ca in orice alta situatie de succesiune", a precizat Boc.

In ultimele doua situatii pot fi si persoanele carora le-au fost recalculate o parte din pensie in baza salariului mediu brut pe economie si o parte in baza veniturilor individuale.

Institutiile din sistemul de aparare vor fi fi nevoite ca pana pe 31 octombrie 2011 sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

  • "Pana in 31 martie 2012, se va efectua regularizarea acestor drepturi si, pentru cei care vor avea de primit - in urma revizuirii - mai multi bani decat in luna decembrie, acesti bani de vor da in cursul anului 2012. Pentru cei care dupa revizuire vor primi mai putini bani decat in luna decembrie, sumele se vor recupera incepand cu anul 2012, potrivit legii, pentru ca exista o prevedere potrivit careia sumele de bani nu trebuie sa afecteze mai mult de o treime din pensie si, in functie de cuantumul acesteia, se vor individualiza recuperarile, incepand cu anul 2012 si continuand cu anii urmatori", a mai spus Boc.

Acesta a precizat ca "in cazul in care nu vor putea fi identificate anumite perioade si, in cadrul acestor perioade, anumite venituri lunare, la stabilirea punctajului mediu anual se utilizeaza cuantumul soldei de grad si al soldei de functie minime corespunzatoare gradului militar detinut, conform Anexei nr. 1 din ordonanta, dar nu mai putin de salariul mediu brut/net pe economie".

Premierul a precizat ca in urma recalcularii altor categorii de pensii, in afara celor din aparare, se va realiza la bugetul statului o economie anuala de circa 50 de milioane de euro.

  • Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, 23 ianuarie, ca decizia ICCJ privind recalcularea pensiilor militare trebuie respectata, deci acest proces, care s-a facut in baza HG 735, se supenda: "Guvernul va emite o noua Hotarare de aplicare a Legii 119, care sa tina cont de elementele invalidate de instantele judecatoresti. Va trebui creat un alt mecanism de strangere a datelor necesare recalcularii pensiilor".
  • ICCJ a publicat pe 21 ianuarie motivarea deciziei din 7 ianuarie prin care a respins recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor. ICCJ a specificat ca suspendarea HG 735/2010 privind recalcularea pensiei a ramas definitiva si ca aceasta decizie produce efecte "erga omnes", adica este opozabila tuturor pensionarilor militari.